Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 30/06/2009


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: CHORD QBD 76 DAC...

SITE MAP


REVIEW

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ D/A

Chord QBD 76

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Για όσους έχουν ξαναδεί συσκευή της Chord η εμφάνιση του QBD 76 δεν είναι έκπληξη. Ακολουθεί τις γνωστές σχεδιαστικές γραμμές της εταιρίας με το σασί από μασίφ κατεργασμένο αλουμίνιο και τα χαρακτηριστικά φωτιζόμενα ανοίγματα στην επάνω επιφάνεια. Από αυτά, το μεγαλύτερο σε διάμετρο είναι καθαρά διακοσμητικό, φτιάχνει ατμόσφαιρα θα έλεγα, ενώ το μικρότερο φιλοξενεί μια οθόνη απεικόνισης όπου εμφανίζονται ενδείξεις σχετικές με την λειτουργία της συσκευής, όπως η επιλεγμένη είσοδος, η συχνότητα στην οποία έχει κλειδώσει το PLL, κ.λπ. Κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τον QBD 76 “περίεργο” αλλά αυτά τα πράγματα είναι υποκειμενικά. Προσωπικά μου άρεσε ως παρουσία και δεν βρέθηκε κάποιος που να τον είδε από κοντά και να διαφώνησε με την άποψή μου. Όλοι οι χειρισμοί γίνονται από τρεις πιεστικούς διακόπτες στο επάνω μέρος της συσκευής και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψιν κατά την τοποθέτησή της. Αν την βάλετε σε ένα ενδιάμεσο ράφι, θα πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος για το χέρι σας.
Αυτή είναι η εικόνα που έχει ο χρήστης όταν ο QBD 76 είναι σε λειτουργία. Το ατμοσφαιρικά φωτισμένο εσωτερικό σε κοινή θέα. Αριστερά βρίσκονται οι τρεις διακόπτες για την επιλογή της εισόδου και τις ρυθμίσεις της φάσης και του buffer.
Ευανάγνωστες, κόκκινες ενδείξεις για την επιλεγμένη είσοδο, το bitrate και την κατάσταση του buffer, συμπληρώνουν την αισθητική της συσκευής και κρατούν ενήμερο τον χρήστη για τις επιλογές που έχει κάνει.
Από πλευράς εισόδων και εξόδων, τώρα, ο μετατροπέας της Chord είναι πλήρης: Περιλαμβάνει δύο οπτικές εισόδους (toslink), δύο ομοαξονικές με βύσματα BNC, δύο AES/EBU με βύσματα XLR καθώς επίσης και μια είσοδο USB, ενώ ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μεταξύ single ended και balanced αναλογικής εξόδου. Υπάρχει, ακόμη, έξοδος του σήματος χρονισμού (word clock με βύσμα BNC) και η κλασική κεραία Bluetooth. H Chord έχει επιλέξει να μην χαράξει ενδείξεις για όλα αυτά τα βύσματα (τα οποία, πάντως είναι πολύ καλής ποιότητας) όπως και για τους διακόπτες. Αυτό σημαίνει ότι, στην αρχή τουλάχιστον, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης για το που είναι τι και για το τι κάνει ο κάθε διακόπτης. Εν προκειμένω, ο χρήστης έχει στην διάθεσή του έναν σειριακό επιλογέα εισόδων, έναν διακόπτη φάσης (στο ψηφιακό πεδίο) και έναν διακόπτη ελέγχου του μήκους του buffer με τρεις επιλογές  (εκτός, μικρό μήκος, μεγάλο μήκος). Ο διακόπτης ισχύος βρίσκεται στο πίσω μέρος.
Πλήρες πακέτο εισόδων και εξόδων: Δεν θα σας λείψει τίποτε! Εκτός, ίσως, από το lettering το οποίο η Chord αποφάσισε να καταργήσει. Έχει κι ο μινιμαλισμός τα προβλήματά του...
Μπορείτε να συνδέσετε τον QBD 76 είτε μέσω single ended είτε μέσω balanced γραμμών. Οι έξοδοι λειτουργούν και μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε ταυτόχρονα.
Ο μετατροπέας διαθέτει δύο εισόδους AES/EBU οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζεύγος ώστε να μεταφερθούν σήματα με bitrate 176.4 και 192kHz.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Στο εσωτερικό της συσκευής τα πράγματα είναι, όπως θα περίμενε κανείς, ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Ο σχεδιαστής της Chord, ο Robert Watts, έχει σχεδιάσει ένα ψηφιακό σύστημα βασιζόμενος σε ένα FPGA της Xilinx (Spartan XC3S400) όπου έχει υλοποίησει το ψηφιακό interface (σε επίπεδο S/PDIF), το ψηφιακό φίλτρο που πραγματοποιεί το upsampling αλλά και τους μετατροπείς D/A. Όλα αυτά συγχρονίζονται από ένα ψηφιακό PLL που βασίζεται σε έναν ταλαντωτή των 115MHz. Το clocking του QBD 76 βασίζεται σε αυτό το PLL καθώς και στο buffer (που ελέγχει ως προς το μήκος ο χρήστης) με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιήται το εξαρτώμενο από τα δεδομένα jitter (data dependend jitter). To ψηφιακό φίλτρο που χρησιμοποιήται για το upsampling χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο που η Chord ονομάζει WTA. Πρόκειται για ένα φίλτρο FIR, η τρέχουσα έκδοση του οποίου έχει σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό συντελεστών σε σχέση με αυτήν που χρησιμοποιήθηκε στον DAC 64, χάρις στις μεγαλύτερες δυνατότητες του FPGA που χρησιμοποιήται. Η σχετική περιγραφή της εταιρίας αναφέρει ότι κατά ένα μέρος το φίλτρο βελτιστοποιήθηκε με βάσει την ακουστική απόδοση της συσκευής. Τα WTA ακολουθεί ο μετατροπέας που έχει σχεδιάσει η Chord, ο οποίος είναι γνωστός ως Pulse Array και βρίσκεται στην 5η του έκδοση. Πρόκειται για έναν μετατροπέα Delta-Sigma ο οποίος χρησιμοποιεί μορφοποίηση θορύβου, προκειμένου να απωθήσει τον θόρυβο κβαντισμού σε περιοχή συχνοτήτων όπου δεν είναι ακουστός και μπορεί εύκολα να αποκοπεί χρησιμοποιώντας ένα ήπιο αναλογικό φίλτρο. Ο συγκεκριμένος Pulse Array χρησιμοποιεί noise shaping 8ης τάξης (το υψηλότερης τάξης noise shaping που χρησιμοποιήται σε DAC κατά την Chord) και υπερδειγματοληψία 2608x. Με βάση τις περιγραφές της εταιρίας, όλα αυτά σημαίνουν ότι στα 200kHz ο θόρυβος κβαντισμού είναι στα -152dB.  Η έξοδος των μετατροπέων οδηγείται σε ένα αναλογικό στάδιο υλοποιημένο με 2 OP27 (Burr-Brown) ανά κανάλι. Το μόνο άλλο σημείο όπου χρησιμοποιήται ολοκληρωμένο κύκλωμα “της αγοράς” είναι στο interfacing του USB. Εδώ συναντάμε το PCM2704 μια κλασική επιλογή την οποία η εταιρία χρησιμοποιεί και στο Chordette. Εδώ έχω την ένστασή μου: Το 2704 ανεβαίνει μόνο μέχρι τα 48kHz, ενώ με βάση την τιμή του, θα περίμενα κάτι καλύτερο από το QBD 76, το οποίο θα έπρεπε να εξαντλεί τα όρια του πρωτοκόλλου ανεβαίνοντας μέχρι τα 96kHz.
Η τροφοδοσία της συσκευής βασίζεται σε ένα διακοπτικό τροφοδοτικό, υποστηριζόμενο από ένα φίλτρο γραμμής της Schaffner και πέντε τοπικούς σταθεροποιητές, ενώ ένα ξεχωριστό κύκλωμα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα για την ασύρματη ζεύξη μέσω bluetooth.
Νοικοκυρεμένο εσωτερικό, με υλικά SMD και παλμοτροφοδοτικό. Η ποιότητα συναρμολόγησης είναι άψογη.
Στο αριστερό μέρος της φωτογραφίας φαίνεται το κύκλωμα του πομποδέκτη Bluetooth ενώ στο κέντρο το φίλτρο γραμμής της Schaffner.
Ο QBD 76 βασίζεται σε έναν FPGA της Xilinx (στο μέσον της φωτογραφίας). Τα μοναδικά ειδικά ολοκληρωμένα που χρησιμοποιούνται είναι το PCM2704 (επάνω αριστερά) για την είσοδο USB και τα τέσσερα OP27 (επάνω δεξιά, γύρω από τα βύσματα)

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2009
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr