Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 12/05/2015

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ ΒΑΣΗΣ

Enigmacoustics Mythology M1.

Enigmacoustics Mythology M1.

Η διαδικασία της ακουστικής αξιολόγησης του Mythology M1 περιέλαβε κατά κύριο λόγο ακροάσεις του πλήρους συστήματος, με το Sopranino σε λειτουργία. Ένα μικρό μέρος της διαδικασίας αφιερώθηκε στην αξιολόγηση του ηχείου χωρίς το σούπερ τουίτερ, σε μια προσπάθεια να προσδιοριστούν οι παράμετροι της ηχητικής ταυτότητας που αυτό επηρεάζει. Χρησιμοποιήθηκε πρόγραμμα συμβατικής αλλά και υψηλής ανάλυσης από την συνήθη πηγή αναφοράς (Teac Esoteric P70/D70 και dCS Puccini U-Clock σε ρόλο USB/SPDIF converter) και το ηχείο αντικατέστησε τα ATC SCM-50PSL τα οποία χρησιμοποιώ σε τακτική βάση. Σχόλια για την επίδραση της τοποθέτησης του Sopranino σε αυτά μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Το Mythology M1 οδηγήθηκε από το ζευγάρι Melos Plus Series Line (προ) και Parasound HCA3500 (τελικός)

Σε γενικές γραμμές, η τοποθέτηση του ηχείου στο χώρο δεν κρύβει ιδιαίτερες δυσκολίες. Η οπή του bass reflex στο πίσω μέρος επιβάλλει μια μικρή απόσταση από τον πίσω τοίχο αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί πρόβλημα. Η θέση του Sopranino σε σχέση με το κυρίως ηχείο είναι καλά ορισμένη με βάση την κλίμακα που είναι σχεδιασμένη στο επάνω μέρος του τελευταίου και οι μικρές μετακινήσεις που ίσως απαιτηθούν διευκολύνονται κάπως από αυτήν. Ο χρήστης θα πρέπει να αποφασίσει μόνο για την ρύθμιση της στάθμης του σούπερ τουίτερ (0/-3dB), αφού η συχνότητα αποκοπής ορίζεται από την ίδια την Enigmacoustics στα 10kHz.
Το Mythology M1 είναι ένα εντυπωσιακό ηχείο από πολλές απόψεις, όπως θα δούμε, ωστόσο, το πρώτο πράγμα που παρατηρείς είναι, περιέργως, το χαμηλό του. Με βάση τις διαστάσεις της καμπίνας και του γούφερ, ακούγεται πολύ πιο εκτεταμένο και δυναμικό από όσο θα περίμενε κανείς, με πολύ καλή αίσθηση του όγκου, καλό έλεγχο και ελάχιστα ίχνη έμφασης τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ενοχλούν. Το ηχείο δεν ακούγεται ποτέ στεγνό και “λίγο”, αντιθέτως γεμίζει άνετα τον χώρο και μπορεί να περάσει τον επιβλητικό χαρακτήρα κάποιων μουσικών έργων χωρίς πρόβλημα, διαθέτοντας, μάλιστα, αξιόλογες δυνατότητες στάθμης και απόδοσης των μακροδυναμικών, χωρίς εμφανή ίχνη συμπίεσης, ειδικά σε μικρούς/μέτριους χώρους και μέσες αποστάσεις ακρόασης (μικρότερες των 3m). Τα ρυθμικά μέρη αποδίδονται σωστά, με ενέργεια και πολύ καλή αίσθηση όγκου και ταχύτητας ενώ τα μεγάλα ακουστικά όργανα έχουν σωστή κλίμακα μεγέθους και δεν υπολείπονται σε παρουσία. Γενικώς, έχεις την αίσθηση ότι ακούς ένα μεγαλύτερο σε όγκο ηχείο.

Enigmacoustics Mythology M1. Enigmacoustics Mythology M1.

Η μεσαία περιοχή κινήθηκε σαφώς προς την ουδέτερη πλευρά, όντας διαυγής, ευχάριστη και σε σωστή απόσταση από τον ακροατή, ο οποίος έχει την αίσθηση ότι το σύνολο της εικόνας εστιάζεται ελάχιστα πίσω από τον άξονα που ενώνει τα δύο ηχεία. Το τελικό αποτέλεσμα δεν κουράζει ποτέ, είναι επαρκώς λεπτομερές και μεταφέρει άψογα τόσο τα ηχοχρώματα κάθε οργάνου όσο και τις λεπτομέρειες που καθορίζουν την δομή μιας σύνθεσης με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα φυσικό. Οι φωνές αποδόθηκαν άψογα και η παρουσία της χορωδίας, ως μέγεθος, κίνηση και περιγραφή των επιμέρους λεπτομερειών και της άρθρωσης, είναι, ίσως, η καλύτερη που έχουμε ακούσει από μικρό ηχείο.
Αν το γεγονός ότι το Mythology M1 κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων εκπλήσσει (λόγω μεγέθους) και η λεπτομερής και ουδέτερη απόδοση των μεσαίων είναι κάτι το αναμενόμενο για ένα προϊόν αυτής της κατηγορίας τιμής, η ανώτερη περιοχή των μεσαίων και οι υψηλές συχνότητες αποτελούν, κατά πάσα πιθανότητα, το βασικό διακύβευμα της όλης προσπάθειας. Εδώ, η Enigmacoustics φαίνεται ότι βρίσκεται πίσω από μια σημαντική επιτυχία. Η εντύπωση που σχηματίζει κανείς ακούγοντας το Mythology M1 είναι αυτή ενός ηχείου με πολύ σοβαρές δυνατότητες ψηλά, οι οποίες γίνονται αντιληπτές από την ξεκούραστη, αβίαστη απόδοση της περιοχής και συνδυάζονται με μια εξαιρετική στερεοφωνική εικόνα, άψογα εστιασμένη με σαφώς καθορισμένη έκταση και κορυφαίες δυνατότητες εστιασμού και περιγραφής της κίνησης και του αέρα μεταξύ των πηγών. Το ηχείο εξαφανίζεται άμεσα από τον χώρο αφήνοντας τον ακροατή απέναντι από τις λεπτομέρειες της μείξης, σε μια σκηνή με πολύ καλό βάθος και ανάγλυφη αίσθηση. Το Mythology M1 δημιουργεί την αίσθηση της έκτασης ψηλά, είναι γρήγορο και διαθέτει πολύ καλό σώμα και αποσβέσεις, με αποτέλεσμα να ακούγεται πλούσιο και επιβλητικό, χωρίς να δημιουργεί την εντύπωση της υπερβολής. Ισορροπημένο, ίσως με ελάχιστη τάση προς την μαλακή πλευρά και όσο πρέπει φωτεινό, αποδίδει άψογα τον αρμονικό πλούτο των οργάνων και περιγράφει άψογα τα μικροδυναμικά που τα χαρακτηρίζουν χωρίς να γίνεται λαμπρό ή να εμφανίζει ίχνη σκληρότητας.

Αρκετά ενδιαφέρον έχει η σύγκριση της απόδοσης με και χωρίς το Sopranino: Στην δεύτερη περίπτωση, το ηχείο παραμένει πολύ καλό, αλλά ο παρατηρητικός ακροατής θα βρει σημαντικές συγκριτικές διαφορές. Ακούγεται λίγο πιο λεπτό και άδειο, ίσως λιγότερο πειστικό και χάνει λίγο σε παρουσία ειδικά σε θέματα αρμονικού πλούτου με αποτέλεσμα να αποκτά έναν κάπως σκοτεινό χαρακτήρα (με τον οποίο ο υπογράφων δεν έχει πρόβλημα, πάντως). Αντίθετα, η χρήση αρχείων υψηλής ανάλυσης με αυξημένο περιεχόμενο στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων, αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τις αρετές του συστήματος όπως περιγράφηκαν στις προηγούμενες παραγράφους. Αν και, όπως στην περίπτωση της μεμονωμένης δοκιμής του Sopranino, δεν ακούς πράγματα που πριν περνούσαν απαρατήρητα (οι διαφορές είναι υπαρκτές αλλά μικρές), το τελικό αποτέλεσμα είναι σημαντικά πιο ελκυστικό και με αίσθηση πληρότητας, ώστε να δικαιολογεί και με το παραπάνω, τόσο την χρήση αρχείων υψηλής ανάλυσης όσο και την χρήση του σούπερ τουίτερ.

Τελικώς...

... έχουμε να κάνουμε με ένα κορυφαίο μικρό ηχείο το οποίο, κατά τα φαινόμενα, δεν προέκυψε τυχαία: Η Enigmacoustics ξεκίνησε από ένα πολύ προσεκτικά σχεδιασμένο δίδρομο ηχείο βάσης με πολύ καλές επιδόσεις σε όλα τα σημεία και πάνω σε αυτό εφάρμοσε την ιδέα του σούπερ τουίτερ της, σε ένα πραγματικό case study. Το αποτέλεσμα την δικαιώνει και το Mythology M1 είναι το καλύτερο μίνι μόνιτορ που έχουμε δοκιμάσει εδώ και κάμποσα χρόνια!