Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/12/2016

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Galactron MK 2250

Galactron MK 2250

Για τις ανάγκες της ακουστικής του αξιολόγησης, ο MK 2250 αντικατέστησε τους ενισχυτές αναφοράς (προενισχυτή Melos Plus Series Line και τελικό ενισχυτή Parasound HCA3500) και ανέλαβε να οδηγήσει τα συνήθη ηχεία αναφοράς (ATC SCM50-PSL). Ως πηγές χρησιμοποιήθηκε το ζεύγος Esoteric P70/D70 της Teac με τον μετατροπέα να πραγματοποιεί, επίσης, streaming αρχείων μέσω υπολογιστή (και του Puccini U-Clock της dCS).
Η εγκατάσταση του MK 2250 δεν κρύβει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία (αν και ως συσκευή είναι αρκετά μεγάλος σε διαστάσεις, τόσο σε πλάτος όσο και σε βάθος). Αρκεί να τηρούνται κάποιοι στοιχειώδεις κανόνες κυκλοφορίας του αέρα (ο ενισχυτής ζεσταίνεται αρκετά) και ο ενισχυτής είναι έτοιμος για χρήση σε ελάχιστα λεπτά της ώρας.

Η πρώτη εντύπωση που σχηματίζει κανείς ακούγοντας τον ΜΚ 2250 είναι ότι βρίσκεται απέναντι από έναν ευγενικό, ευχάριστο και ήπιο σε χαρακτήρα ενισχυτή, ο οποίος διαθέτει αρκετά σημαντικά δυναμικά περιθώρια και είναι εξαιρετικά δύσκολο να ακουστεί σκληρός ή δυσάρεστος. Αν και η ονομαστική του ισχύς δεν είναι υψηλή, εντούτοις φάνηκε να οδηγεί τα (αναίσθητα) ηχεία αναφοράς με άνεση και να είναι σε θέση να δημιουργήσει σημαντικές στάθμες σε έναν μέτριο/μικρό χώρο, ενώ -επιπροσθέτως- αν βρεθεί κοντά στα όριά του δεν διαμαρτύρεται έντονα. Μια προοδευτική αίσθηση συμπίεσης ειδοποιεί τον χρήστη ότι το παρακάνει και τον προτρέπει ευγενικά να επανέλθει σε πιο φυσιολογικές συνθήκες χρήσης. Δεν αποκλείεται η συμπεριφορά αυτή να είναι αντανάκλαση της ήπιας κλίσης που έχει η καμπύλη της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την ισχύ και, επίσης, δεν μπορεί να αφήσει κανείς ασχολίαστο το γεγονός ότι αποτελεί... προγραμματική δήλωση της εταιρίας, η οποία αναφέρει επί λέξει ότι “ο ήχος του ενισχυτή είναι παρόμοιος με αυτόν των λαμπάτων ενισχυτών”. Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό αποτέλεσμα είναι ευχάριστο, ισορροπημένο, με αίσθηση διαφάνειας και ταχύτητας και θα γεμίσει εύκολα τον χώρο, όντας επιβλητικό και “μεγάλο” όπου χρειάζεται, με αίσθηση ελέγχου και πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής της στερεοφωνικής εικόνας, η οποία είναι ιδιαίτερα σαφής με πολύ καλό εστιασμό των μεμονωμένων οργάνων, καλή περιγραφή του βάθους και της κίνησης και καλή αίσθηση του αέρα. Η συμπεριφορά αυτή ήταν, επίσης, χαρακτηριστική του μικρότερου μοντέλου που είχαμε δοκιμάσει στο παρελθόν και η ταύτιση των εντυπώσεων δεν μπορεί να είναι τυχαία, αλλά -μάλλον- αποτέλεσμα της προσέγγισης της Galactron (αν και είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς ακριβώς τις παραμέτρους που ευθύνονται, πιθανώς η πολύ καλή ομοιότητα των καναλιών να είναι μια από αυτές).

Galactron MK 2250 Galactron MK 2250

Η πολύ καλή τονική ισορροπία είναι, φυσικά, ένα από τα χαρακτηριστικά του ενισχυτή, ο οποίος εμφανίζει μια ελάχιστη έμφαση στις περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων. H τάση διαφαίνεται στην απόκριση συχνότητας με σύνθετο φορτίο και πιθανώς να ήταν λίγο μεγαλύτερη με τα ηχεία αναφοράς, ή/και σε λίγο διαφορετική περιοχή, πάντως ήταν όση χρειαζόταν για να υπογραμμιστεί ευχάριστα το ρυθμικό μέρος χωρίς να υπάρχει κάποια δόση υπερβολής ή απώλειας ελέγχου. Αντιθέτως, ο ενισχυτής φαίνεται να είναι άψογα ελεγχόμενος μέχρι το κατώτερο άκρο του φάσματος, με καλές δυνατότητες για απόδοση λεπτομερειών και πολύ καλή απόδοση του σώματος των μεγάλων ακουστικών οργάνων και των κρουστών.
Η μεσαία περιοχή ακούστηκε ιδιαίτερα αναλυτική, με αίσθηση διαφάνειας και καθόλου καταπιεστική, ακόμη και σε υψηλές στάθμες. Σύνθετα έργα αποδόθηκαν ξεκούραστα, με τις σωστές δόσεις φωτεινότητας και ζωντάνιας και η ανθρώπινη φωνή περιγράφτηκε άριστα, με εξαιρετικό ρεαλισμό και παρουσία στον χώρο. Ο ενισχυτής φάνηκε κάτι παραπάνω από ικανός να δημιουργεί ατμόσφαιρα, να γεμίζει τον χώρο και να απορροφά τον ακροατή μέσα στον χώρο αυτό, επιτρέποντάς του να αφοσιωθεί στην ίδια τη μουσική. Ο MK 2250 έχει καλές δυνατότητες στην απόδοση των μακροδυναμικών και μπορεί να μεταφέρει την αίσθηση της δυναμικής αντίθεσης κάθε κομματιού ακόμη και όταν αυτή, σε κάποιες περιπτώσεις, ρέπει προς την υπερβολή. Με τέτοια “ταλέντα” θα ήταν ενδιαφέρον, κάποια στιγμή, να βλέπαμε ένα ενισχυτή μεγάλης ισχύος από την Galactron (υποθέτοντας φυσικά, ότι το βασικό τους σχέδιο μπορεί να κλιμακωθεί προς τα πάνω χωρίς να αλλάξει χαρακτήρα). Ακόμη, η καλή ταχύτητα του σταδίου εξόδου προσφέρει αντιστοίχως καλή απόδοση των μικροδυναμικών. Αυτός, πιθανότατα, είναι και ο λόγος για τον οποίο ο ενισχυτής ακούγεται ιδιαίτερα λεπτομερής και καθαρός.
Ψηλά, ο ενισχυτής ακούστηκε αρκετά ισορροπημένος με κάποια μικρή (κατά πάσα πιθανότητα εκούσια) απόκλιση προς έναν μαλακό και ήπιο χαρακτήρα που μάλλον συγχωρεί τις σκληρές παραγωγές, δίνει μια φωτεινή αίσθηση στην συνολική του παρουσία και τον κάνει να ακούγεται ελάχιστα αργός σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει από το σύστημα αναφοράς. Το κέρδος από αυτή την προσέγγιση είναι η δημιουργία μιας ευχάριστης ηχητικής ατμόσφαιρας με κύριο γνώρισμα την αίσθηση της έκτασης, την καλή περιγραφή του αρμονικού πλούτου και την απουσία κάθε ίχνους τραχύτητας, χαρακτηριστικά που βοηθούν στο να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ξεκούραστες, πολύωρες ακροάσεις.

Τελικώς...

... είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η Galactron έχει μια ιδιαίτερα κατασταλαγμένη άποψη για το πώς θα πρέπει να ακούγονται οι ενισχυτές της και, επίσης, έχει στη διάθεσή της τα εργαλεία για να προσεγγίσει την απόδοση που θεωρεί ως ιδανική. Ο MK 2250 είναι ένας ενισχυτής με σημαντικά δυναμικά περιθώρια και αντίστοιχες δυνατότητες οδήγησης, αξιοσημείωτη τονική ισορροπία όπου όμως έχει αποτυπωθεί σαφώς και η άποψη των Ιταλών, χωρίς να απεμπολεί βασικές αρχές της υψηλής πιστότητας όπως είναι η δυνατότητα αναπαραγωγής των λεπτομερειών, η ταχύτητα και η πολύ καλή στερεοφωνική εικόνα. Είναι ακριβώς αυτή η διαφαινόμενη ισορροπία μεταξύ “άποψης” και τεχνικής αρτιότητας που δίνει πραγματική audiophile αξία στον συγκεκριμένο ενισχυτή (ένα σχόλιο που είχαμε κάνει και στην περίπτωση του μικρότερου MK 2240, όπως αποδεικνύεται όχι τυχαία) και τον κάνει μια ιδιαίτερα ελκυστική πρόταση για όποιον ψάχνει για κάτι ξεχωριστό σε μια υψηλή κατηγορία τιμής. Αν ο χώρος και τα ηχεία σάς το επιτρέπουν, αξίζει τον κόπο να ασχοληθείτε σοβαρά μαζί του!