Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 10/11/2015

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ – ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ

King Sound M-10/M-03 – H2

King Sound M-10/M-03 – H2

Η ακουστική αξιολόγηση των των συσκευών της King Sound έγινε σε δύο φάσεις με τον κάθε έναν από τους δύο ενισχυτές να καλείται να οδηγήσει τα ακουστικά της εταιρίας. Με δεδομένο ότι βασικό αντικείμενο της δοκιμής ήταν ο M-03 το κείμενο στρέφεται κυρίως γύρω από αυτόν και την σχέση του με τον M-10 αλλά, φυσικά περιλαμβάνει στοιχεία τόσο για τον τελευταίο όσο και για τα ίδια τα ακουστικά. Μικρό μέρος των ακροάσεων αφορούσαν, τέλος, μόνο τον Μ-03 όταν αυτός οδήγησε τα ακουστικά αναφοράς (Grado RS-2) μέσω της εξόδου για δυναμικά ακουστικά. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο ενισχυτής λειτούργησε με την μπαταρία του χωρίς να έχει συνδεθεί ο φορτιστής. Τα ίδια τα ακουστικά αποδείχθηκαν ιδιαίτερα άνετα και ελαφρά, όντας -ίσως- το πιο βολικό σύστημα που έχουμε δοκιμάσει μέχρι σήμερα και παρά το μέγεθός τους είναι σαφές ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν ο χρήστης βρίσκεται εν κινήσει. Δεν κουράζουν καθόλου, προσαρμόζονται πολύ εύκολα και απομονώνουν όσο πρέπει τους εξωτερικούς θορύβους. Εννοείται ότι τα χαρακτηριστικά αυτά παίζουν σοβαρό ρόλο και στην οικιακή χρήση. Στην πράξη, ύστερα από λίγο ξεχνάς ότι τα φοράς, κάτι που θα πρέπει να θεωρηθεί ως ιδιαίτερα θετικό χαρακτηριστικό

Ξεκινώντας από το σύστημα M-10/H2, η πρώτη εντύπωση που έχει κανείς είναι ότι έχει να κάνει με ένα πολύ ευχάριστο, στα όρια του ευφωνικού, σύστημα που βάζει τον ακροατή μέσα στη μουσική χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες και επιτρέπει μακρόχρονες ακροάσεις χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.
Χαμηλά, φάνηκε να έχει καλή έκταση και έλεγχο, να διατηρεί τον χαρακτήρα του σε αρκετά υψηλές στάθμες (σίγουρα υψηλότερες του δέοντος για μακρόχρονη χρήση) ενώ η χρήση του διακόπτη ελέγχου των χαμηλών συχνοτήτων λειτουργεί με μέτρο, χωρίς υπερβολές, και -ανάλογα με την ηχογράφηση- συνήθως εποικοδομητικά. Το σύστημα φάνηκε να έχει καλές δυνατότητες στην περιγραφή των λεπτομερειών και του παλμού στην περιοχή και παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μου φάνηκε λίγο αργό (σε σχέση με την αναφορά: Melos Plus Series Line/Grado RS-2) απέδωσε πολύ καλά τα ρυθμικά μέρη, όντας γεμάτο και ελεγχόμενο. Η μεσαία περιοχή ήταν ευχάριστα φωτεινή και ζεστή, με καλή αίσθηση εγγύτητας, καλές δυνατότητες παράθεσης λεπτομερειών και καλή απόδοση της ανθρώπινης φωνής με σαφή περιγραφή της άρθρωσης και της σχέσης των ερμηνευτών με τα υπόλοιπα όργανα της ορχήστρας. Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων ακούστηκε πλήρης, με λίγο γρήγορες αποσβέσεις σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει από την αναφορά και καλό αρμονικό πλούτο που δημιουργεί, συνολικά την αίσθηση ενός ήπιου χαρακτήρα (επιβεβαιώνοντας, στην ουσία, τις αρχικές εντυπώσεις).
Συνοψίζοντας, θα μπορούσε να πει κανείς ότι το ζευγάρι Μ-10/Η2 είναι ένα σύστημα σχεδιασμένο με το μυαλό στον φιλόμουσο (ο οποίος έχει μια μεγάλη δισκοθήκη, συχνά με μέτριας ποιότητας και σκληρές ηχογραφήσεις). Ίσως δεν είναι ό,τι πιο ακριβές έχουμε ακούσει αλλά, σίγουρα το τελικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά ιδιαίτερα ευχάριστο και θα ενθουσιάσει πολλούς ακροατές.

King Sound M-10/M-03 – H2 King Sound M-10/M-03 – H2

Με βάση τα παραπάνω θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι ο Μ-03 θα είναι μια “φορητή έκδοση” του Μ-10, περισσότερο προσεγμένη αισθητικά, με στόχο τον χρήστη smartphones και παρεμφερών συσκευών. Ωστόσο, η King Sound φαίνεται να ακολούθησε έναν αρκετά διαφορετικό δρόμο εδώ και παρά το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε πολλές λεπτομέρειες για την σχεδίαση του, (λόγω της συμπαγούς κατασκευής του) ο M-03 αποδείχθηκε στην πράξη ένα εντελώς διαφορετικό... φρούτο!
H πρώτη εντύπωση που αποκομίζεις είναι ότι κάποιος στο Χονγκ-Κονγκ (έδρα της KS) αποφάσισε να εξαντλήσει τις δυνατότητες των H2 σε θέματα ακρίβειας και δυνατοτήτων γενικώς και το έκανε με τον συγκεκριμένο ενισχυτή (αν και δεν έχουμε εμπειρία από τον κορυφαίο ενισχυτή της εταιρίας, τον λαμπάτο Μ-20). Το σύστημα M-03/H2 ακούστηκε πολύ πιο σβέλτο, ζωντανό και φωτεινό, πιο ακριβές και με περισσότερες δυνατότητες σε θέματα μικροδυναμικών και περιγραφής χώρων, ακολουθώντας μια εντελώς διαφορετική πορεία σε σχέση με αυτό που πήραμε από το ζευγάρι M-10/H2. Χαμηλά, διατήρησε την καλή έκταση και τον έλεγχο του Μ-10 και φάνηκε να προσφέρει λίγο περισσότερο όγκο και δυναμική, όντας -κατά περίπτωση- περισσότερο επιβλητικό χωρίς όμως να υπερβάλει ποτέ. Τα όργανα της περιοχής αποδόθηκαν με σωστό παλμό και κλίμακα και τα ρυθμικά μέρη ήταν λίγο ταχύτερα διατηρώντας, πάντως, την αίσθηση του ελέγχου και της πληρότητας. Η μεσαία περιοχή ήταν περισσότερο ζωντανή, φωτεινή και παρούσα σε σχέση με αυτήν του Μ-10, φέρνοντας τον ακροατή πιο κοντά στις λεπτομέρειες και την δομή του κομματιού και διατηρώντας (αν και σε μικρότερο βαθμό) την άποψη και την laid-back αισθητική η οποία φαίνεται να είναι κεντρική επιλογή της King Sound. Οι φωνές έχουν πολύ καλή και ρεαλιστική παρουσία, εστιάζονται στον χώρο με άνεση (με τον χαρακτηριστικό τρόπο των ακουστικών, πάντως, μεταξύ των αυτιών) και η κίνηση των ηχητικών πηγών περιγράφεται πολύ καλά με αποτέλεσμα κάποιες πολύ δραστήριες στο συγκεκριμένο τομέα μείξεις να ακούγονται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και ελκυστικές. Η ανώτερη περιοχή ακούστηκε σαφώς πιο πλήρης και εκτεταμένη με πολύ καλή περιγραφή του σώματος και της απόσβεσης και ευχάριστο ζωηρό χαρακτήρα. Το ζευγάρι M-03/H2 φάνηκε να διαθέτει καλύτερες δυνατότητες στην περιγραφή των αρμονικών ακούστηκε περισσότερο “παρόν” και ευχάριστο και σε σύγκριση με τον Μ-03 ο M-10 φάνηκε -εκ των υστέρων- περισσότερο σκοτεινός και sui generis.

Το τελευταίο στάδιο της δοκιμής αφορούσε στην αξιολόγηση του M-03 σε χρήση με συμβατικά, δυναμικά ακουστικά κατά κύριο λόγο, αλλά -εμμέσως- στον προσδιορισμό του ρόλου των Η2 στην εικόνα που σχηματίσαμε για τους δύο ενισχυτές. Με τον M-03 να οδηγεί τα Grado RS-2 το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα καλό, σαφώς ανώτερο από αυτό που είναι σε θέση να αποδώσει το στάδιο εξόδου για ακουστικά του Melos. Με τον ενισχυτή της King Sound το αποτέλεσμα προσέγγισε με άνεση το όριο των ίδιων των ακουστικών (όπως τα έχω γνωρίσει μέσα από μερικούς κορυφαίους ενισχυτές ακουστικών που έχει τύχει να δοκιμάσω τα τελευταία χρόνια). Αυτό, περιλαμβάνει πολύ καλή έκταση και όγκο χαμηλά, άψογα ρυθμικά μέρη με πολύ καλή ταχύτητα και σεβαστό punch, αναλυτική μεσαία περιοχή με πολύ καλή περιγραφή των χώρων και καλή έκταση ψηλά, με ζωντανό και ευχάριστο χαρακτήρα που, σε κάποιες περιπτώσεις, απέκλινε μάλλον προς το λαμπρό, χωρίς να γίνεται δυσάρεστος ή σκληρός. Το γεγονός ότι ο M-03 ανέδειξε με χαρακτηριστική ευκολία τις ιδιότητες των Grado μόνο ως θετικό θα μπορούσε να εκληφθεί και πράγματι, με βάση το σύνολο της δοκιμής, θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για έναν ενισχυτή που προκρίνει την ακρίβεια έναντι ενός ευχάριστου χαρακτήρα και θα επιτρέψει στα ίδια τα ακουστικά να ξεδιπλώσουν τα γνωρίσματά τους και τις επιλογές που έχουν γίνει κατά τον σχεδιασμό τους. Τι σημαίνουν, τέλος, όλα αυτά για τα ίδια τα H2; Βγάζοντας έμμεσα συμπεράσματα (με βάση την συμπεριφορά του ζεύγους M-03/H2 και M-03/Grado RS-2) θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για ένα σύστημα ακουστικών που δίνει έμφαση στις ξεκούραστες, πολύωρες ακροάσεις προσφέροντας μια αέρινη, φωτεινή και ήπια σε χαρακτήρα απόδοση που πραγματικά θα ταιριάξει με κάθε μουσικό είδος, ένα audiophile/all-around ακουστικό υψηλού επιπέδου που είναι σε θέση να προσφέρει ιδιαίτερα ευχάριστες εμπειρίες στον ακροατή.

Τελικώς...

... δοκιμάζοντας τρεις συσκευές της King Sound το πρώτο συμπέρασμα, δικαίως, αφορά συνολικά την εταιρία και τους ανθρώπους της οι οποίοι, προφανώς, γνωρίζουν την... τέχνη πολύ καλά: Χρησιμοποιούν άψογα τα χαρακτηριστικά των ηλεκτροστατικών ακουστικών και μπορούν να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους σε διαφορετικές ανάγκες/απόψεις. Το ζευγάρι M-10/H2 είναι ένα προσεκτικά σχεδιασμένο σύστημα με έμφαση στον ευχάριστο/ήπιο χαρακτήρα, ενώ το ζευγάρι M-03/H2 δίνει μεγαλύτερη έμφαση στον δυναμισμό και την ακρίβεια, απόδειξη ότι δεν υπάρχουν αγκυλώσεις και προσκόλληση σε σχολές και δόγματα. Ο ίδιος ο M-03 είναι ένας φορητός ενισχυτής με πολύ καλές δυνατότητες σε θέματα ακρίβειας ο οποίος είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα το απαιτητικού/on-the-go ακροατή που δεν θέλει να αποχωριστεί τα ηλεκτροστατικά του ακουστικά (ή αν δεν έχει, θέλει να διατηρήσει ανοικτές τις προοπτικές του στο μέλλον!). Προσθέστε σε όλα αυτά τις λογικές -για τα προσφερόμενα- τιμές τις εταιρίας και έχετε απέναντί σας μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση!