Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 28/02/2012

flag
english
abstract

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Lavardin IT

Thumbnail_φωτο

O Lavardin IT αντικατέστησε τους ενισχυτές αναφοράς (Melos Line series Plus και Parasound HCA3500) και κλήθηκε να οδηγήσει τα ATC SCM-50PSL. Η ισχύς του ενισχυτή κινείται, γενικώς, σε οριακό επίπεδο για την ευαισθησία των συγκεκριμένων ηχείων, ωστόσο στον συγκεκριμένο χώρο και σε αποστάσεις ακρόασης μικρότερες των 3m κρίθηκε ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τις στάθμες, απόφαση που τελικώς επιβεβαιώθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων με εξαίρεση ορισμένες μόνο περιπτώσεις όπου, επί τούτου, ο ενισχυτής οδηγήθηκε εκτός ορίων ώστε να κριθεί η συμπεριφορά του στο θέμα αυτό. Ως βασική πηγή αναφοράς χρησιμοποιήθηκε το σύστημα της Esoteric (P70/D70) με διπλή σύνδεση AES-3 μέσω καλωδίων Nirvana DC-110.
H πρώτη αίσθηση από τον ενισχυτή είναι, το λιγότερο, εντυπωσιακή. Από τις πρώτες στιγμές της ακρόασης γίνεται φανερό ότι ο IT είναι ένας ενισχυτής με χαρακτήρα ο οποίος είναι σχεδιασμένος για να κεντρίσει το ενδιαφέρον του ακροατή και να τον παρασύρει σε ακροάσεις μεγάλης διάρκειας. Το άκουσμα έχει σαφώς ξεκούραστο, ευχάριστο χαρακτήρα και δημιουργεί μια αίσθηση ροής στη μουσική, τοποθετώντας τον ακροατή σε κάποια απόσταση από την ηχητική σκηνή. Η στερεοφωνική εικόνα έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά (απόρροια ίσως της πολύ καλής ομοιότητας των καναλιών), με μεγάλο πλάτος και ακρίβεια στην τοποθέτηση των ηχητικών πηγών και σοβαρές δυνατότητες περιγραφής του βάθους. Η γενική εντύπωση είναι ότι τα ηχεία εξαφανίζονται πανεύκολα και ότι ο ακροατής βρίσκεται απέναντι από μια αρκούντως ατμοσφαιρική εικόνα που δεν θα κέρδιζε τον χαρακτηρισμό της “διαφάνειας” αλλά περισσότερο αυτόν της “πληρότητας”, καθώς δημιουργείται η αίσθηση ότι το πρώτο πλάνο ανήκει στην μουσική και όχι στο ίδιο το σύστημα. Η εντύπωση αυτή είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τον συσχετισμό της με την γενικότερη αντίληψη πίσω από την σχεδίαση του ενισχυτή. Είναι μια εντύπωση που αποκομίζει κανείς συχνά από πραγματικά κορυφαίες λαμπάτες υλοποιήσεις και δεν μπορείς να αποφύγεις την σκέψη ότι σχετίζεται με την άποψη Perrot που θέλει του ενισχυτές με λυχνίες να ακούγονται καλά επειδή έχουν μικρότερες παραμορφώσεις μνήμης, επομένως σε κάποια σημεία να είναι συγγενείς με ημιαγωγικούς ενισχυτές με καλές επιδόσεις στον τομέα αυτό, όπως υποθέτει κανείς ότι θα είναι ο IT. Η τάση του ενισχυτή για ισχυρότερες αρμονικές δεύτερης τάξης είναι ένα ακόμη εύρημα που ίσως εξηγεί την ηχητική ταυτότητα του Lavardin, αλλά οι σχετικές στάθμες είναι, πραγματικά, πολύ μικρές.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Στον ξεκούραστο χαρακτήρα του ενισχυτή έρχεται να προστεθεί η πολύ καλή συμπεριφορά του στις χαμηλές συχνότητες, με τον ακροατή να απολαμβάνει εξαιρετικό όγκο και δύναμη περιγραφής ακόμη και ακραίων συνθέσεων, πολύ καλά ρυθμικά μέρη, λεπτομέρεια στα μεγάλα έγχορδα και σημαντικές δυνατότητες στην περιγραφή των στοιχείων της ακουστικής του χώρου όπως αυτές περιλαμβάνονται στην ηχογράφηση. Στο σημείο αυτό ο ΙΤ αποδείχθηκε ένας από τους καλύτερους ενισχυτές που έχουμε ακούσει τον τελευταίο καιρό και περιορίζεται κάπως από την χαμηλή ισχύ του και τα περιθώρια ρεύματος που διαθέτει. Σαφώς, ένα ευαίσθητο και -κυρίως- καλής συμπεριφοράς σε θέματα εμπέδησης ηχείο θα τον βοηθήσει να δημιουργήσει άνετα υψηλές στάθμες, ενώ για ηχεία μέτριας και χαμηλής ευαισθησίας καλόν είναι να έχει εξασφαλισθεί ένας μικρός χώρος και μικρές αποστάσεις ακρόασης. Το στάδιο εξόδου κάνει αμέσως σαφές ότι προσεγγίζει τα όριά του καθώς, αν υπερβάλλεις, το άκουσμα γίνεται επίπεδο, με σαφή αίσθηση συμπίεσης και κουραστικό.
Η περιοχή των μεσαίων ήταν, επίσης, απολύτως ικανοποιητική. Ο ΙΤ διαθέτει μεγάλες δυνατότητες για αναπαραγωγή λεπτομερειών και ο σχετικώς χαμηλός του θόρυβος τον βοηθά σε θέματα δυναμικής αντίθεσης. Η ανθρώπινη φωνή περιγράφεται άψογα με πολύ καλό εστιασμό των σολίστ και άριστη τοποθέτηση της χορωδίας η οποία μπορεί να ακουστεί επιβλητική, αρκεί να παραμείνει ο ενισχυτής μέσα στον φάκελλο λειτουργίας του. Η απόδοση των υψηλών συχνοτήτων, τέλος, είναι -ίσως- ο βασικός υπαίτιος για την ξεκούραστη αίσθηση που έχει ο ενισχυτής. Εκ των υστέρων, θα μπορούσε κανείς να εντοπίσει τον χαρακτήρα στο σχετικά περιορισμένο εύρος (λίγο μεγαλύτερο από το απολύτως απαραίτητο) και στην σχετικά αργή μεταβατική συμπεριφορά του σταδίου εξόδου. Σε κάθε περίπτωση αυτό που πήρα κατά τις ακροάσεις είναι πολύ καλό σώμα και απόσβεση στα κρουστά της περιοχής και ένας σαφής, ελάχιστα σκοτεινός (και σίγουρα ενδιαφέρων) χαρακτήρας σε θέματα αρμονικού πλούτου. Ο μεγάλος Lavardin, είναι σαφές, έχει μια πολύ συγκεκριμένη άποψη στα θέματα αυτά και θα κερδίσει με αυτήν έναν μεγάλο αριθμό μουσικόφιλων.

Τελικώς...

... με διάρκεια ζωής που έφτασε πλέον την 15ετία, ο IT μάλλον δεν έχει να αποδείξει και πολλά πράγματα. Αποτελεί έναν διαχρονικό ολοκληρωμένο ενισχυτή ο οποίος κινείται γοργά προς την κατηγορία των κλασικών -πλέον- συσκευών. Η φιλοσοφία πίσω από τη σχεδίασή του είναι ενδιαφέρουσα, η ποιότητα κατασκευής του καλή και ο ηχητικός του χαρακτήρας κάτι παραπάνω από ενδιαφέρων. Ανήκει, σαφώς, στην κατηγορία των ενισχυτών με άποψη και, αν ανήκετε σε όσους αναζητούν τέτοιες αξίες, η ακρόαση του δεν είναι απλώς μια πρόταση, αλλά αναγκαιότητα! Έχω την εντύπωση ότι ο χρόνος σας δεν θα πάει χαμένος...