Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 29/01/2008


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: MAGNAT MC-1 COMBO / ΗΧΕΙΑ QUANTUM 603...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

CD/SACD COMBO + HXEIA

Magnat MC-1 / Quantum 603

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Χρησιμοποίησα το σύστημα MC-1/Quantum 603 ως πακέτο κατά το μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων σε μια προσπάθεια να το αξιολογήσω ως μια ολοκληρωμένη πρόταση από την πλευρά της Magnat. Υποθέτω, βεβαίως, ότι τίποτε δεν σας εμποδίζει να χρησιμοποιήσετε ένα από τα άλλα ηχεία της εταιρίας (πάντα με σχετικώς μεγάλη ευαισθησία -βεβαίως) ή ένα άλλο  ηχείο οποιουδήποτε κατασκευαστή.  Από τεχνικής πλευράς, πάντως, τα 603 φαίνονται μια ρεαλιστική επιλογή, τόσο επειδή η ευαισθησία τους κινείται στα 91dB όσο και γιατί είναι ηχεία μικρά σε όγκο, βάσης θα έλεγα παρά ραφιού αφού έχουν το bass reflex πίσω, κάτι που θα επέλεγε κανείς αν είχε πρόβλημα χώρου.  Επιπροσθέτως το άνω όριο των 55kHz του τουίτερ είναι μια καλή επίδοση που ενδιαφέρει αν ακούει κανείς συχνά SACDs.
H σύνδεση του συστήματος και η χρήση του είναι προφανής και δεν θα δυσκολέψει στο ελάχιστο ακόμη και τον αρχάριο χρήστη ο οποίος μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά να ξεκινήσει τις ακροάσεις. Η αίσθηση που αποκομίζεις χρησιμοποιώντας το MC-1 είναι σε γενικές γραμμές θετική με ελάχιστα σημεία που επιδέχονται κριτική: Προσωπικά, θεωρώ λάθος των Γερμανών το γεγονός ότι η συσκευή δεν μπορεί να αποκωδικοποιήσει δίσκους με αρχεία MP3/WMA κάτι που θα απαιτούσε, ασφαλώς, έναν ακόμη τσιπ στο εσωτερικό αλλά θα άνοιγε τους ορίζοντες του MC-1 σε ένα πιο νεανικό κοινό. Η λύση της εισόδου line στην πρόσοψη σώζει κάπως τα πράγματα βεβαίως. Επίσης, μέσα στον λαβύρινθο του interfacing μεταξύ transport και ηλεκτρονικών τους έχει ξεφύγει ένα αστείο bug στο κομμάτι της αναπαραγωγής SACD: Το player κάνει mute ανάμεσα στα κομμάτια (όποτε δηλαδή συναντά flag αλλαγής του τρακ) αλλά όποιος εμπνεύστηκε τη λύση αυτή προφανώς δεν σκέφτηκε ότι υπάρχουν δίσκοι όπου τα τρακς αλλάζουν αλλά η μουσική δεν σταματά! Παράδειγμα το The Dark Side of The Moon... Αποτέλεσμα αυτού είναι η εμφάνιση κάποιων μυστηριωδών παύσεων σε ορισμένους (αλλά μάλλον σε πολύ λίγους, εγώ είχα την ευκαιρία να το ακούσω μόνο στον δίσκο των Floyd) δίσκους. Αυτό είναι κάτι που η Magnat θα πρέπει να το φροντίσει μέσω κάποιας αναβάθμισης του λογισμικού του τρανσπόρτ. Τελευταίο σημείο κριτικής είναι το ρυθμιστικό της στάθμης το οποίου η λειτουργία ακούγεται (ελάχιστα και χωρίς να ενοχλεί μεν, ακούγεται δε), ιδιαίτερα σε χαμηλές στάθμες.
To MC-1 είναι ευχάριστο στον χειρισμό. Ο χρήστης θα βρει στην πρόσοψη έξοδο ακουστικών καθώς και είσοδο line 3.5mm για σύνδεση media player.
Βρήκαμε το τηλεχειριστήριο ασυνήθιστα καλής ποιότητας με σωστή αίσθηση στα πλήκτρα αν και το lettering του είναι λίγο μικρό...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Πέραν αυτών, τώρα, το MC-1 καταφέρνει κάτι που το καταφέρνουν λίγα συστήματα του είδους του. Να ξεφύγει, δηλαδή, από την απλή διεκπεραίωση της μουσικής και να να ακουστεί ως πραγματικό σύστημα, με μουσικότητα, ευχάριστο χαρακτήρα και επαρκέστατες στάθμες ικανές να καλύψουν έναν μέτριο χώρο χωρίς κανένα πρόβλημα. Σε γενικές γραμμές ο ηχητικός χαρακτήρας του συνδυασμού MC-1/603 αποπνέει άνεση και το άκουσμα είναι ιδιαίτερα ξεκούραστο ακόμη και όταν ο ενισχυτής πλησιάζει στα όρια του, όπου απλώς κάνουν την εμφάνισή τους κάποια σημάδια κόπωσης χωρίς ο ήχος να γίνεται δυσάρεστος. Οι χαμηλές συχνότητες έχουν αρκετό όγκο και το καλοκατασκευασμένο bass reflex των ηχείων δεν ακούγεται παρά το γεγονός ότι οι Γερμανοί σε μια προσπάθεια να πάρουν μπάσο από μια σχετικά μικρή καμπίνα, έχουν μάλλον συντονίσει το σύστημα αρκετά χαμηλά (στα χαρτιά το κάτω όριο είναι 30Hz), ίσως σε βάρος της ταχύτητας και της ικανότητας αναπαραγωγής λεπτομερειών στην συγκεκριμένη περιοχή, κάτι που ίσως δεν είναι και το ζητούμενο, τελικώς, στην συγκεκριμένη κατηγορία τιμής. Αντιθέτως, οι δυνατότητες των MC-1/603 στην μεσαία περιοχή είναι αρκετά ενδιαφέρουσες: Ο ακροατής μπορεί να παρακολουθήσει άνετα και χωρίς κόπωση τα όργανα της περιοχής και οι φωνές έχουν καλές διαστάσεις, σωστή απόσταση και ευχάριστη άρθρωση. Ψηλά, το ηχείο είναι ξεκούραστο και, βάζοντας στο MC-1 ένα SACD της προκοπής, παίρνεις πράγματι την γνωστή αίσθηση του high-rez υλικού με την μεγάλη ταχύτητα και τον χαρακτηριστικό αέρα. Η σύγκριση του 603 με τα ηχεία αναφοράς (Audio Spectrum Eros/παθητικό sub) μου δημιούργησε την εντύπωση ότι το Magnat είναι πολύ καθαρό και γρήγορο, ίσως με τάσεις υπεραπόσβεσης στις ανώτερες υψηλές συχνότητες (εκεί που βρίσκονται τα μεταλλικά κρουστά), αλλά σε γενικές γραμμές ισορροπημένο και ευχάριστο στο άκουσμά του. Η στερεοφωνική εικόνα κινείται σε πολύ καλά επίπεδα με πολύ καλό διαχωρισμό των οργανικών ομάδων και των σόλο οργάνων στον οριζόντιο άξονα και καλές επιδόσεις στην αίσθηση του βάθους και τον αέρα του sound stage.
Άφησα τελευταίο το κομμάτι του phono. Χρησιμοποίησα ένα Thorens TD166 MkII με κεφαλή Goldring Eroica και είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι παρά την απλή του σχεδίαση (ένα NE5532 όλο κι όλο...) το προενισχυτάκι του MC-1 στέκεται μια χαρά στο ύψος του. Ο θόρυβος είναι χαμηλός και η ακρίβεια στην αποέμφαση φαίνεται, επίσης, πολύ καλή με αποτέλεσμα η ξεχωριστή αίσθηση του βινυλίου να περνά άνετα και με σαφήνεια στα ηχεία, επιτρέποντας στον ακροατή να ακούσει το υλικό του χωρίς να χάνει τίποτε το ουσιώδες.
To τουίτερ των 603 έχει αποσβεστικό υλικό κοντά στον θόλο.  Το φινίρισμα της μπάφλας είναι γυαλιστερό. “Χούφτα” με διπλοκαλωδίωση στην οποία περιλαμβάνονται δύο πολύ καλής ποιότητας γέφυρας... Η Magnat θέλει να είναι σίγουρη...
Τελικώς...
... το MC-1 είναι ένα από τα λίγα combos που διαθέτει καλή ποιότητα κατασκευής και παράλληλα μπορεί να υπηρετήσει ανάγκες (σε πηγές) που ξεκινούν από το βινύλιο, επεκτείνονται στα media players (μέσω της εισόδου στην πρόσοψη) και φθάνουν μέχρι και σε δίσκους υψηλής ανάλυσης, για να μην αναφέρω και το παλιό-καλό κασετόφωνο... Σωστοί οι Γερμανοί!

Δημήτρης Σταματάκος

Συζητείστε το στα forums του avmentor...                                                    

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2008
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr