Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 12/02/2013

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ PHONO

nvo Audio SPA One

Thumbnail_φωτο

Ο SPA One αντικατέστησε τον προενισχυτή phono αναφοράς (Rotel RHQ-05 “Michi”) και οδήγησε τον προενισχυτή αναφοράς (Melos Plus Series Line). Ως πηγή αναφοράς χρησιμοποιήθηκε το Linn Sondek LP12/Ittok με κεφαλή την Linn Karma. Η συγκεκριμένη κεφαλή έχει ευαισθησία 0.3mV και η βέλτιστη αντίσταση εισόδου είναι 470Ω, οπότε δεν είχα καμία δυσκολία στο να προσαρμόσω την είσοδο του SPA One στις απαιτήσεις της. Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το γνωστό (τελικός ενισχυτής Parasound HCA3500 και ATC SCM-50PSL). Ένα σημείο στο οποίο φαίνεται ότι θα πρέπει να δοθεί σημασία στην περίπτωση του SPA One, είναι η τοποθέτησή του. Ο προενισχυτής παράγει αρκετή θερμότητα (οι 13 λυχνίες δεν είναι και λίγες....), επομένως θα πρέπει να εξασφαλιστεί η σωστή κυκλοφορία αέρα γύρω από την συσκευή. Επίσης, τουλάχιστον από το δείγμα που είχαμε στη διάθεσή μας για την δοκιμή, φάνηκε να είναι κάπως ευαίσθητος στους κραδασμούς (ακόμη και πολύ ήπιο κτύπημα στο σασί οδηγούσε σε μικροφωνισμό) επομένως καλό θα είναι η θέση του να βρίσκεται μακρυά από πηγές ανάλογων θορύβων.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας τον SPA One είναι αυτή μιας συσκευής με πολύ χαμηλό θόρυβο η οποία είναι σε θέση να αξιοποιήσει την δυναμική περιοχή ενός καλού αναλογικού συστήματος (και των ανάλογων δίσκων, φυσικά) και να δημιουργήσει μια αίσθηση ρεαλιστικής παρουσίας. Η πολύ καλή ομοιότητα μεταξύ των καναλιών αντανακλάται στο σημείο αυτό: Ο ακροατής βρίσκεται απέναντι από ένα soundstage με καλό πλάτος και βάθος, όπου τα ηχητικά αντικείμενα εστιάζονται με ιδιαίτερη σαφήνεια και σταθερότητα και οι δυνατότητες περιγραφής μικρολεπτομερειών είναι πολύ καλές.
Η τοποθέτηση του προενισχυτή της nvo στο σύστημα διατήρησε τον χαρακτήρα της αναλογικής πηγής αναφοράς (ο οποίος είναι λίγο εμφατικός χαμηλά) αλλά το συνολικό αποτέλεσμα ακούστηκε με καλύτερο έλεγχο και άρθρωση σε σχέση με τον προενισχυτή αναφοράς, κάτι που οδήγησε σε ένα περισσότερο ανάγλυφο και ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Ο προενισχυτής φάνηκε πολύ καλός σε θέματα έκτασης και ταχύτητας. Κατέβηκε άκοπα πολύ χαμηλά, αποδίδοντας άψογα δίσκους με σημαντικό περιεχόμενο στην περιοχή και απέδωσε άψογα τα χρονικά χαρακτηριστικά των μεγάλων κρουστών, με σωστά μέτωπα και αποσβέσεις. Η πολύ καλή συμπεριφορά του στους τομείς αυτούς δημιουργεί μια ιδιαίτερα ευχάριστη αίσθηση ροής, ειδικά σε πρόγραμμα με έντονο ρυθμικό μέρος και η εντύπωση που σου δημιουργείται ακούγοντας τον SPA One είναι ότι, πραγματικά, πρόκειται για έναν πολύ φιλικό στο αυτί προενισχυτή.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Οι ανώτερες χαμηλές συχνότητες και η μεσαία περιοχή αποδόθηκαν ισορροπημένα, με τα όργανα και τις οργανικές ομάδες να έχουν σωστή κλίμακα και να αποδίδονται με λεπτομέρεια και χωρίς την παραμικρή αίσθηση συμπίεσης. Το συνολικό άκουσμα, εδώ, είναι πολύ ευχάριστο και κατά περίπτωση έχει μια ευπρόσδεκτη αίσθηση ηπιότητας που κάνει το τελικό αποτέλεσμα, κατά περίπτωση, επιβλητικό σε παρουσία κερδίζοντας εύκολα την προσοχή του ακροατή. H συγκεκριμένη ηχητική συμπεριφορά σε συνδυασμό με τις καλές δυνατότητες σε θέματα δυναμικών (που εξασφαλίζει, κατά πάσα πιθανότητα, ο χαμηλός θόρυβος και τα μεγάλα περιθώρια υπερφόρτωσης) και την λεπτομερή εικόνα, επιτρέπουν στον SPA One να προσφέρει μια αίσθηση “μεγάλου” ήχου, χωρίς να γίνεται άνισος ή υπερβολικός. Κρίνοντας με βάση την ακουστική εντύπωση και μόνο, ο Ανδρέας Χατζημηνάς έχει βρει ένα πολύ καλό σημείο ισορροπίας που δίνει στον προενισχυτή προσωπικότητα χωρίς να κάνει τους φίλους της ουδετερότητας καχύποπτους...

Σε παρόμοια λογική φάνηκε να κινείται η συμπεριφορά του SPA One και στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων. Το τελικό αποτέλεσμα είχε αίσθηση έκτασης και αέρα και ήταν όσο πρέπει φωτεινό και ευχάριστο, σε μια επίδειξη χαρακτήρα συμβατού με αυτόν που φαίνεται να έχει η συσκευή στην μεσαία περιοχή. Ο προενισχυτής διαχειρίστηκε άψογα τα χρονικά χαρακτηριστικά οργάνων όπως τα μικρά μεταλλικά κρουστά και πνευστά, αποδίδοντας άψογα το σώμα και την απόσβεσή τους και διατηρώντας τα ελαφρώς αργά μέτωπα που έχω συνηθίσει από την πηγή αναφοράς. Ο πολύ χαμηλός θόρυβος (που θα αφήσει χωρίς δυσκολία εκτεθειμένο τον θόρυβο του ίδιου του δίσκου) συμπληρώνει την θετική εικόνα και συμπληρώνει ένα ηχητικό προφίλ που θα πρέπει να θεωρηθεί πραγματικά αξιοπρόσεκτο καθώς φαίνεται να αφήνει τις αξίες αυτού που -κατά συνθήκη- ονομάζουμε “αναλογικό ήχο” να βγει στην επιφάνεια ώστε να το απολαύσει ο ακροατής.

Τελικώς...

... φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με μια ενδιαφέρουσα περίπτωση: Με δεδομένη την τιμή του, ο SPA One είναι μια συσκευή με πολύ καλό ηχητικό χαρακτήρα ο οποίος δεν είναι καθόλου τυχαίος. Η συσκευή έχει συγκεκριμένες, αντικειμενικώς καθοριζόμενες θετικές αξίες όπως είναι ο χαμηλός θόρυβος και η πολύ καλή ακρίβεια στην αποέμφαση, οι οποίες με την σειρά τους προκύπτουν από μια σχεδιαστική προσέγγιση που απέχει πολύ από το να είναι διεκπεραιωτική. Αν δεν σας ενοχλεί η λιτότητα του SPA One (μια είσοδος, ρύθμιση της αντίστασης εισόδου με παράλληλες αντιστάσεις) ο “μικρός” προενισχυτής της nvo είναι πραγματικά μια πολύ καλή επιλογή! Δεν θα μας στενοχωρούσε καθόλου να ρίχναμε -εν καιρώ- μια ματιά και στο μεγαλύτερο μοντέλο της εταιρίας...

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. nvo Audio SPA One/Linn Sondek LP12/Ittok/Karma
  2. Προενισχυτής phono αναφοράς (Rotel RHQ05/Linn Sondek LP12/Ittok/Karma