Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 16/02/2016

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ MEDIA PLAYER

Questyle QP1R.

Questyle QP1R.

Η ακουστική αξιολόγηση του QP1R έγινε σε δύο φάσεις. Αυτή με την μεγαλύτερη διάρκεια περιέλαβε την χρήση του media player σε συνδυασμό με τα ακουστικά αναφοράς (Grado RS-2) και πρόγραμμα συμβατικής και υψηλής ανάλυσης καθώς και με ηχογραφήσεις binaural (ειδικές για ακουστικά). Για μικρότερο χρονικό διάστημα, η συσκευή χρησιμοποιήθηκε ως ψηφιακή πηγή, μέσω της εξόδου line, συνδεδεμένη στο γνωστό σύστημα αναφοράς (Melos Plus Series Line, Parasound HCA3500, ATC SCM-50PSL). Σε όλες τις περιπτώσεις, η διαδικασία ξεκινούσε με την μπαταρία στο 100%.

Η χρήση της συσκευής δεν κρύβει κάποια αξιοσημείωτη δυσκολία. Ο χρήστης μπορεί να την προσαρμόσει στο στυλ του και τις απαιτήσεις του μέσω του σχετικού μενού, η πλοήγηση στις διάφορες επιλογές είναι εύκολη και προφανής και η διαχείριση ακόμη και μιας μεγάλης συλλογής γρήγορη και εύκολη, ακόμη και αν κάποιος βασίζεται στο παλιομοδίτικο scrolling και όχι σε αναζήτηση με βάση τα metadata και στη δημιουργία playlists. Επίσης εύκολο είναι και το φόρτωμα του υλικού όταν η συσκευή συνδεθεί στον υπολογιστή. Για τις διάφορες απορίες που μπορεί να υπάρχουν, το εγχειρίδιο χρήσης είναι καλογραμμένο και σαφές. Ένα σημείο που χρειάζεται μια περίοδο προσαρμογής είναι το γεγονός ότι τα πλήκτρα αφής (για την κίνηση από τρακ σε τρακ) δεν λειτουργούν όταν η οθόνη έχει σβήσει. Αυτό δεν επιτρέπει στον χρήστη να χειριστεί το player “τυφλά”, όταν για παράδειγμα αυτό βρίσκεται στην τσέπη του, αλλά απαιτεί έναν ολόκληρο κύκλο χειρισμών που δεν θα ενθουσιάσει τους... road warriors που ίσως έχουν συνηθίσει αλλιώς.
Η πρώτη εντύπωση που σχηματίζει κανείς ακούγοντας το QP1R χρησιμοποιώντας ακουστικά, είναι αυτή μιας συσκευής που είναι πολύ ουδέτερη και διαφανής, ώστε να αφήνει χωρίς περιορισμούς τον χαρακτήρα των ίδιων των ακουστικών να καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα. Με αυτό ως δεδομένο, ο χρήστης θα πρέπει να είναι προσεκτικός σχετικά με την επιλογή που θα κάνει στα ακουστικά με τα οποία θα συνοδεύσει το Questyle. Στην πράξη, μικρές διορθώσεις είναι εφικτές αν ασχοληθεί κανείς με τον ενσωματωμένο ισοσταθμιστή αλλά, φυσικά, το καλύτερο εδώ είναι να ξεκινάς από μια κατά το δυνατόν σωστή βάση.

Questyle QP1R. Questyle QP1R.

Με τα Grado RS2, το συνολικό αποτέλεσμα ήταν ισορροπημένο, ευχάριστο και ξεκούραστο, χωρίς υπερβολές και περιττές τάσεις για εντυπωσιασμό. Στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων πήρα καλή έκταση, με καλή απόδοση της λεπτομέρειας και του όγκου και -κατά περίπτωση, ανάλογα με την ηχογράφηση- αρκούντως επιβλητικό αποτέλεσμα που δημιουργούσε αίσθηση πληρότητας χωρίς να επιβαρύνει την συνολική αίσθηση ισορροπίας. Τα ρυθμικά μέρη ακούστηκαν ελαφρά, γρήγορα με καλή περιγραφή των μικροδυναμικών και της απόσβεσης ενώ, συνολικά, τα όργανα της περιοχής είχαν ισορροπημένη, σαφή και καλά ελεγχόμενη παρουσία. Το QP1R φάνηκε ξεκάθαρα ικανό να περάσει τις λεπτομέρειες της ηχογράφησης, χωρίς πρόβλημα.
Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε επίσης με πολύ καλή λεπτομέρεια. Ο ακροατής έχει την αίσθηση ότι το συνολικό αποτέλεσμα ρέπει ελάχιστα προς την laid-back, ξεκούραση πλευρά, αλλά δεν του λείπει η ακρίβεια στην περιγραφή μιας πολύπλοκης σύνθεσης και ο συνδυασμός QP1R/Grado δεν φάνηκε να κοπιάζει σε καμία περίπτωση. Φωνητικά έργα, σόλο ή χορωδιακά αποδόθηκαν με ρεαλισμό, πολύ καλή άρθρωση και πολύ καλή μεταφορά της συνολικής εικόνας και της κίνησης. Αν και οι κλασικές παραγωγές δεν προσφέρονται ιδιαίτερα για την εκτίμηση των παραμέτρων αυτών, μερικές binaural ηχογραφήσεις έδειξαν ξεκάθαρα ότι το media player διαχειρίζεται σωστά τις λεπτές φασικές πληροφορίες που χρειάζονται για να δημιουργηθεί αίσθηση του χώρου και της κίνησης και το τελικό αποτέλεσμα υπήρξε, σε πολλές περιπτώσεις, εντυπωσιακό.
Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων αναδείχθηκε σε ένα από τα πλέον δυνατά σημεία του QP1R. Η συσκευή φάνηκε να έχει καλή ισορροπία, αποκλίνοντας ελάχιστα προς την μαλακή, φωτεινή και ευχάριστη πλευρά, ιδιότητα που θα εκτιμηθεί ιδιαιτέρως σε μακρόχρονες ακροάσεις, προσφέροντας καλή απόδοση των μετώπων και της απόσβεσης, ιδιαίτερα καλή αίσθηση αρμονικού πλούτου και ζωντανή παρουσία των οργάνων της περιοχής χωρίς το παραμικρό ίχνος σκληρότητας.

Η χρήση του QP1R χωρίς ακουστικά, μέσω της εξόδου line out, δεν άλλαξε τις εκτιμήσεις σχετικώς με τις βασικές του αξίες. Παρέμεινε μια ισορροπημένη, ευχάριστη και ακριβής πηγή η οποία φάνηκε ότι μπορεί να ακολουθήσει άνετα τις απαιτήσεις των αρχείων υψηλής ανάλυσης, προσφέροντας τον αέρα που απαιτείται στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων και το κατάλληλο δυναμικό περιθώριο στην περιοχή των χαμηλών, ενώ -επιπροσθέτως- είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε την πολύ καλή δυνατότητά του για την δημιουργία συμβατικής στερεοφωνικής εικόνας, με άφθονες λεπτομέρειες, αέρα μεταξύ των ηχητικών αντικειμένων της μείξης, καλό βάθος και πολύ καλή κίνηση. Η περιοχή των χαμηλών ακούστηκε ελάχιστα πιο εμφατική (δείγμα ότι τα ακουστικά εισάγουν την δική τους άποψη, ή -το πιθανότερο- αφαιρούν την άποψη του... χώρου η οποία έχει την επίδρασή της στην περίπτωση των ηχείων, ή και τα δύο ταυτόχρονα) και το συνολικό αποτέλεσμα θα δικαιώσει, ασφαλώς, όποιον έχει την ιδέα να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο media player σε μεικτό ρόλο φορητής και οικιακής πηγής.

Τελικώς...

... το QP1R δεν κρύβει εκπλήξεις. Είναι, πράγματι, τόσο καλό όσο δείχνει εξωτερικά. Η προσεγμένη στις λεπτομέρειες κατασκευή φαίνεται ότι συνδυάζεται άνετα με μια ισορροπημένη σχεδίαση η οποία δίνει το βάρος στην ηχητική ποιότητα, κάτι που φαίνεται και στην πράξη: Το QP1R θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο μια προσεγμένη μουσική βιβλιοθήκη τόσο σε ρυθμό “on the go” για όποιον αναζητά υψηλή ποιότητα ήχου και κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων του ή σε προσωπικό επίπεδο, όσο και σε ρυθμό οικιακής ακρόασης, καθώς μπορεί να παίξει και τους δυο ρόλους με χαρακτηριστική άνεση. Με κόστος οριακά κάτω από το ψυχολογικό όριο των €1000, αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή.

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Questyle QP1R, Line Out, 16bit/44.1kHz Playback
  2. Questyle QP1R, Line Out, 24bit/96kHz Playback
  3. Πηγή αναφοράς (dCS Puccini u-Clock/Teac Esoteric D-70