Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 05/12/2006


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: NETWORK MEDIA PLAYER RAPSODY N35...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

ΔΙΚΤΥΑΚΟ MEDIA PLAYER NDAS

Rapsody N35

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Η διαδικασία ενσωμάτωσης του N35 σε ένα οπτικοακουστικό σύστημα μπορεί να χωριστεί σε δύο φάσεις: Κατ' αρχήν στην σύνδεσή του με τις συμβατικές συσκευές (τηλεόραση/προβολέα και σύστημα ήχου) η οποία είναι -όπως θα περίμενε κανείς πολύ απλή και στην συνέχεια στην σύνδεσή του με το οικιακό δίκτυο. Η συσκευή μπορεί να συνδεθεί σε δίκτυο Ethernet με συμβατικό καλώδιο δικτύου, αλλά μπορεί να συνδεθεί και ασύρματα, αν υπάρχει το κατάλληλο hardware (συνήθως κάποιος router με δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης). Από την στιγμή που το Ν35 συνδεθεί φυσικά με το δίκτυο, το μόνο που χρειάζεται να κάνει κανείς είναι να εγκαταστήσει στους υπολογιστές του το λογισμικό που συνοδεύει την συσκευή. Αυτή επιτρέπει στον χρήση να δεί το Ν35 ως σκληρό δίσκο και να πραγματοποιήσει όλες τις γνωστές λειτουργίες, όπως είναι η δημιουργία φακέλλων και η μεταφορά αρχείων αλλά ακόμη και να πραγματοποιήσει media streaming από το Rapsody στον υπολογιστή, δηλαδή να δεί και να ακούσει το υλικό του σε όποιο κόμβο του δικτύου και αν βρίσκεται. Το ΝDAS είναι αρκετά γρήγορο και ικανό να χρησιμοποιήσει το εύρος του Ethernet: Δεν είχαμε καμμία δυσκολία να ακούμε μουσική στον ένα υπολογιστή ενώ ταυτόχρονα η συσκευή πρόβαλε ταινία στην τηλεόραση, ούτε και υπήρξαν προβλήματα καθυστερήσεων κατά την μεταφορά μεγάλου όγκου δεδομένων. Το Ν35 αποδείχθηκε εύκολο και ευχάριστο στην χρήση του: Το user interface που εμφανίζεται στην οθόνη της τηλεόρασης είναι εξαιρετικά απλό και ευανάγνωστο και η περίηγηση σε αυτό προφανής. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επιλέξεις τον αποθηκευτικό χώρο στον οποίο βρίσκονται τα αρχεία σου και να επιλέξεις το αρχείο που θέλεις.  Το Rapsody "σηκώνει" την αντίστοιχη εφαρμογή.  Η συμβατότητα του είναι αρκετά εκτεταμμένη: Μπορεί να χειριστεί αρχεία ήχου MP3, WMA, AAC και Ogg Vorbis, αρχεία εικόνας MPEG 1, 2, 4, DivX, XviD, και WMA9 και αρχεία γραφικών JPEG. Στην πραγματικότητα, βεβαίως, αυτός είναι ένας κατάλογος που μπορεί να αλλάξει καθώς υποστηρίζεται on line αναβάθμιση η οποία δεν γίνεται όμως απ΄ευθείας από την συσκευή, αλλά απαιτείται η μεσολάβηση υπολογιστή (κατεβάζεις το κατάλληλο αρχείο, το αποθηκεύεις στον σκληρό του Ν35 και το τρέχεις από εκεί).
Το τηλεχειριστήριο είναι όμορφο, εύχρηστο και φωσφορίζει σε περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό. Η πρόσβαση στα διάφορα μενού είναι πολύ απλή. Τα πλήκτρα αφής  δίνουν έναν διαφορετικό αέρα από πλευράς αισθητικής. Ενδιαφέρουσα προσοχή στην λεπτομέρεια.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Εκτός από την σύνδεση NDAS υποστηρίζεται βεβαίως και συμβατική δικτυακή σύνδεση (μέσω του πρωτοκόλλου TCP/IP). Μέσα από την σύνδεση αυτή, το N35 μπορεί να δεί ως πόρους τους υπολογιστές του δικτύου και τους φακέλλους που εσείς έχετε επιλέξει ως shared. Είναι έτσι δυνατόν να δείτε και να ακούσετε υλικό που έχετε αποθηκεύσει στους σκληρούς σας δίσκους χωρίς κατ΄ανάγκην να το μεταφέρετε στο Ν35. Στην περίπτωσή μας  η λειτουργία αυτή παρουσίασε -πάντως- κάποιες δυσκολίες με το Ν35 πότε να βλέπει και πότε να μην βλέπει κάποιους από τους υπολογιστές. Οταν -πάντως- μπορούσες να δεις τον υπολογιστή μέσα από το Ν35 όλα δούλευαν άψογα. Το πρόβλημα αυτό δεν λύθηκε μέχρι την στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές, όμως δεν είναι απίθανο να οφείλεται στο ίδιο το δίκτυο και όχι στην συσκευή. Το ψάχνουμε.
Κατά την διάρκεια της δοκιμής χρησιμοποιήσαμε το N35 ως πηγή ήχου (συνδεδεμένο στο σύστημα αναφοράς) και ως πηγή εικόνας συνδεδεμένο με την Philips 32PF9830 Ambilight μέσω του DVI. Τα αρχεία audio που χρησιμοποιήσαμε ήταν κατά κύριο λόγο Ogg Vorbis (ένα από αυτά που μας έλειψαν ήταν η συμβατότητα με FLAC). Το N35 απέδωσε ευχάριστο και δυναμικό ήχο και μας έκανε εντύπωση το γεγονός ότι ήταν αρκετά ήσυχο. Το player του είναι ευανάγνωστο (όσον αφορά τις ενδείξεις στην οθόνη), γρήγορο και επέτρεπε την προβολή των metatags κάθε αρχείου. Το συγκεκριμένο μοντέλο δεν υποστήριζε την δημιουργία λίστας κομματιών (αλλά η εταιρία έχει κάνει σαφές ότι αυτό είναι κάτι που γίνει στο άμεσο μέλλον).
Οσον αφορά στην εικόνα, το κομμάτι που παραδόθηκε για την δοκιμή ήταν -μπορεί να πει κανείς- πλήρες από πλευράς υλικού. Ο σκληρός δίσκος περιείχε μία σειρά από τρέιλερς υψηλής ευκρίνειας (προφανώς κατάλληλα σχεδιασμένα για να προβάλλουν την ιδέα και να αφήνουν τον θεατή άφωνο) καθώς και αρκετές ταινίες σε DivX (ανάμεσά τους τα Episode II και III του Star Wars, το Ice Age 2, ένα μεγάλο μέρος του Pearl Harbour καθώς και αρκετά animations). Σε όλες τις περιπτώσεις η ποιότητα της εικόνας μας φάνηκε εξαιρετική για την κατηγορία τιμής (να θυμίσω ότι μιλάμε για μία συσκευή της οποίας το κόστος δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 ευρώ!), ενώ είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε άμεση σύγκριση μεταξύ της αναπαραγωγής μέσω λογισμικού και μέσω επιτραπέζιου player του ίδιου DVD. Πώς γίνεται αυτό; Πολύ απλά, ο χρήστης μπορεί να μεταφέρει τα περιεχόμενα ενός DVD-Video στον σκληρό δίσκο του N35 και να το δει από εκεί... Η σύγκριση έφερε στην επιφάνεια το γεγονός ότι το decoder ΜPEG-2 του Rapsody είναι καλής ποιότητας με πολύ καλή συμπεριφορά στις γρήγορα εξελισσόμενες σκηνές, κορεσμένα χρώματα και καλή απόδοση της κλίμακας του γκρίζου. Στην πράξη δεν είδαμε διαφορές μεταξύ ενός τυπικού DVD player (κατηγορίας περίπου 350 ευρώ) και του media player.
Η πρόσοψη του N35 διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό από ενδείξεις. Σαφώς δίνει έναν χαρακτήρα στην συσκευή αλλά ταυτόχρονα πληροφορεί και τον χρήστη για τις διάφορες λειτουργίες που επιτελούνται.
Τελικώς...
... το Rapsody N35 είναι εντυπωσιακό από πολλές πλευρές. Κατ΄αρχήν με ένα σχετικά μικρό ποσό αποκτάτε ένα μέσο αποθήκευσης (του οποίου την χωρητικότητα αποφασίζετε εσείς...) απαλλάσοντας τον υπολογιστή σας από το βάρος των αρχείων ήχου και εικόνας (που πιθανόν φθάνουν τις χιλιάδες). Στην συνέχεια μπορείτε να αξιοποιήσετε τα αρχεία αυτά ακούγοντας και βλέποντάς τα μέσα από ένα αξιοπρεπές οπτικοακουστικό σύστημα, απολαμβάνοντας -εκτός των άλλων- και εικόνα υψηλής ευκρίνειας μέσω αρχείων DivX και WMV. Ταυτόχρονα προσθέτετε στο δίκτυό σας έναν σκληρό αρκετών GB για κάθε χρήση (τίποτε δεν σας εμποδίζει να κάνετε και backup εκεί!) ενώ και ως συσκευή το Rapsody είναι παραπάνω από συμπαθητικό (και -μην το ξεχνάμε αυτό- αναβαθμίσιμο). Κι όλα αυτά, αρκετά εύκολα ακόμη κι αν δεν έχετε ασχοληθεί ποτέ με την σχέση οικιακών δικτύων και home entertainment. Οπότε δεν έχετε καμμία δικαιολογία...

Δημήτρης Σταματάκος

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2006
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr