Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 11/06/2013

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΗΧΕΙΟ

Rois Acoustics Status 8.3

Thumbnail_φωτο

Το Status 8.3 αντικατέστησε τα ηχεία αναφοράς (ATC SCM-50PSL) και οδηγήθηκε από τον Parasound HCA3500. Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το γνωστό (Teac Esoteric P70/D70, Melos Plus Series Line).
Η τοποθέτηση του ηχείου στον χώρο δεν φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα καθώς η επιφάνεια που καλύπτει είναι μικρή και η οπή του bass reflex είναι τοποθετημένη στην μπάφλα. Η τελική θέση των Status 8.3 ήταν σε απόσταση 2.9 μέτρων περίπου από τον ακροατή και 40 εκατοστών από το πίσω όριο του χώρου. Για τους λόγους που αναφέρθηκαν στη σελίδα των μετρήσεων χρησιμοποιήσαμε του κώνους στήριξης που δίνουν την σωστή κλίση στο ηχείο.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας το Status 8.3 είναι ότι βρίσκεται απέναντι από ένα ηχείο που εξαφανίζεται εύκολα στον χώρο και είναι σε θέση να δημιουργήσει μια εντυπωσιακή σε πλάτος και οριζόντια ανάλυση στερεοφωνική εικόνα. Τα ηχητικά αντικείμενα εστιάζονται στο επίπεδο που ορίζουν τα δύο ηχεία και όχι πιο πίσω και αυτή η αίσθηση εγγύτητας βάζει τον ακροατή μέσα στη μουσική επιτρέποντάς του να παρατηρήσει εύκολα μικρές λεπτομέρειες. Στο κομμάτι αυτό, το Status 8.3 θύμισε αρκετά το ηχείο αναφοράς καθώς διατήρησε τις εξαιρετικές ικανότητες σε θέματα λεπτομέρειας των Esoteric. Η αίσθηση του βάθους είναι καλή και ο ακροατής μπορεί να διακρίνει την σχετική θέση των ηχητικών πηγών και να πάρει μια καλή γεύση για το μέγεθος και την ακουστική του χώρου που προσπαθεί να περάσει η κάθε ηχογράφηση.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Όσον αφορά στο φάσμα, η Rois Acoustics φαίνεται ότι, πράγματι, ακολουθεί τα δοκιμασμένα με επιτυχία μονοπάτια της Roister επιλέγοντας μια ομοιογενή και ουδέτερη συμπεριφορά και αποφεύγοντας οποιαδήποτε τάση υπερβολής. To ηχείο κατεβαίνει με άνεση αρκετά χαμηλά και είναι σε θέση να περιγράψει πειστικά και με σαφήνεια ήχους πολύ κοντά στο κατώτερο όριο του ακουστικού φάσματος, διατηρώντας πάντοτε τον έλεγχο και αποδίδοντας σωστά τις λεπτομέρειες. Η αίσθηση στις χαμηλές συχνότητες είναι ότι αυτές ισορροπούν ευχάριστα μεταξύ όγκου και ταχύτητας/ελέγχου με αποτέλεσμα να παίρνεις καλή λεπτομέρεια, σε σωστή κλίμακα. Αν και το Status 8.3 δεν εντυπωσιάζει από την αρχή γεμίζοντας τον χώρο με επιθετικό τρόπο, πολύ γρήγορα συνειδητοποιείς ότι προσφέρει όσα χρειάζεται και ότι επιπροσθέτως είναι γρήγορο και ανεκτικό σε απαιτήσεις υψηλής στάθμης. Έργα με έμφαση στα ρυθμικά μέρη αποδίδονται ευχάριστα και με αίσθηση ροής ενώ τα δύο μιντ/γούφερ της Vifa αποδείχθηκαν πρόθυμα και ανθεκτικά στη σκληρή δουλειά που τους επέβαλε, κατά περίπτωση, η ισοστάθμιση της ακουστικής του χώρου. Το ηχείο μπορεί να λειτουργήσει άνετα σε αρκετά υψηλές στάθμες και, αν το παρακάνεις, θα εισπράξεις -απλώς- μια ευγενική, ήπια, συμπίεση που προειδοποιεί για την υπέρβαση των ορίων. Ακραία έργα με πολύ “βαρύ” περιεχόμενο σε χαμηλές συχνότητες θα φέρουν το bass reflex στο όριο του αλλά μην περιμένετε ιδιαίτερους αεροδυναμικούς θορύβους θα πρέπει να προσπαθήσεις αρκετά για να το ακούσεις... Όλα αυτά σημαίνουν ότι το Status 8.3 είναι ένα ηχείο που μπορεί να καλύψει έναν μικρό/μέτριο χώρο με άνεση, δοθέντος ενός στοιχειωδώς ικανού ενισχυτή, ενώ και ένας μεγαλύτερος χώρος δεν φαίνεται ότι θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα, όσο η απόσταση ακρόασης παραμένει στην περιοχή των 3 μέτρων.

H μεσαία περιοχή χαρακτηρίζεται από ζωντάνια, αέρα και λεπτομέρεια. Το ηχείο δεν είναι σε καμία περίπτωση προβολικό ή κουραστικό (με βάση της σημειώσεις και μόνο, γιατί δεν είναι δυνατόν να θυμάται κανείς, είναι -στα σημεία- καλύτερο από την προηγούμενη έκδοση) αλλά, ευτυχώς κατά τη γνώμη μου, δεν αποκλίνει και προς την αντίθετη κατεύθυνση, δεν μένει δηλαδή “πίσω” σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ατμόσφαιρα. Υπό την έννοια αυτή, το νέο Status είναι ένα από τα πιο ζωηρά και ευχάριστα ηχεία που έχουμε ακούσει τον τελευταίο καιρό. Μεταφέρει με πολύ καλό τρόπο τις λεπτομέρειες και την δομή του μουσικού έργου στην περιοχή και επιτρέπει στον ακροατή να απολαύσει ηχοχρώματα και χώρους όπως τα προβλέπει η παραγωγή. Το πρόβλημα με αυτή τη συμπεριφορά είναι γνωστό: Αν η παραγωγή είναι σκληρή, το αποτέλεσμα θα σε ταλαιπωρήσει. Αλλά, προφανώς, αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να χρεωθεί στο ηχείο, αντιθέτως, φαίνεται ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά συνεισφέρει πολύ στην αίσθηση του μεγέθους και της έλλειψης συμπίεσης που αποκομίζεις όταν το ακούσεις για πρώτη φορά.
Ψηλά, το ηχείο ικανοποιεί σε θέματα έκτασης, όντας ευχάριστο και φωτεινό. Ακροάσεις με έργα πλούσια σε αρμονικές αναδεικνύουν μια ήπια τάση έμφασης η οποία δεν φτάνει ποτέ σε επίπεδο να κουράσει ή να επιβληθεί στον χαρακτήρα του ηχείου, ο οποίος ορίζεται περισσότερο από την καλή ταχύτητα και το σώμα στα όργανα την ανώτερης περιοχής και τις κάπως ταχύτερες αποσβέσεις σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει από το ηχείο αναφοράς. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι μια καθόλου επιθετική συμπεριφορά με αρκετές δυνατότητες ανάλυσης και αίσθηση αρμονικού πλούτου.

Τελικώς...

... αν θεωρήσουμε το Status 8.3 ως ένα πρώτο δείγμα γραφής της Rois Acoustics τότε οφείλω να πω ότι είναι ιδιαίτερα πειστικό: Το ηχείο είναι μια άψογη all-around πρόταση για όσους θέλουν ένα ηχείο δαπέδου στην κατηγορία των €1000 με ευχάριστο, λεπτομερή και ισορροπημένο ήχο κατάλληλο για όλα τα είδη μουσικής. Προτείνεται ανεπιφύλακτα!