Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 12/04/2011

flag
english
abstract

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ

Tandem Rack

Thumbnail_φωτο

Η εμφάνιση του ρακ της Tandem είναι, μπορεί να πει κανείς, αρκούντως κλασική. Το φινίρισμά της (με ξύλο βέγκε) και το χρώμα της, τουλάχιστον στο κομμάτι της δοκιμής, είναι αυτό που θα περίμενε κανείς, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι λεπτομέρειες αυτές που έχουν το ενδιαφέρον. Ο σκελετός είναι κατασκευασμένος από πλαίσια αλουμινίου (με δοκούς 20x20mm) τα οποία συναρμολογούνται στην εσωτερική πλευρά των τεσσάρων κυλινδρικών στοιχείων τα οποία είναι ξύλινα αλλά έχουν βασικώς διακοσμητικό ρόλο. Τα ράφια όπως και τα σημεία στήριξης είναι προσαρμοσμένα απ΄ ευθείας στον μεταλλικό σκελετό, επιλογή που σύμφωνα με την Tandem εξασφαλίζει καλύτερη μεταφορά των κραδασμών. Τα ίδια τα σημεία στήριξης του ρακ είναι από τα πλέον ενδιαφέροντα σημεία του. Απαρτίζονται από τρία μέρη: Έναν μεταλλικό δίσκο με ημισφαιρική απόληξη ο οποίος ταιριάζει ακριβώς σε ένα αντίστοιχο ημισφαιρικό κοίλωμα στον κυρίως κώνο (τόσο “ακριβώς” που δίσκοι και κώνοι σημαδεύονται κατά την επεξεργασία τους ώστε να χρησιμοποιούνται πάντα μαζί) που με τη σειρά του πατάει σε ένα μεταλλικό πέλμα που είναι και το τελικό σημείο επαφής με το δάπεδο. Η επιφάνεια επαφής είναι μεγάλη, φτάνοντας τα 8 τετραγωνικά εκατοστά (ενώ μια ακίδα εξασφαλίζει ελάχιστα χιλιοστά) και τα μεταλλικά πέλματα έχουν διαμορφωθεί με τρόπο ώστε η επιφάνεια αυτή να μεγιστοποιήται. Όπως θα περίμενε κανείς, τα σημεία στήριξης είναι ρυθμιζόμενα και μάλιστα πολύ εύκολα χάρις στη μεγάλη διάμετρό τους.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Το ρακ της δοκιμής μας είχε πλάτος 70 εκατοστά και τρία ράφια. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει τον αριθμό των ραφιών και την θέση τους.

Το φινίρισμα ήταν καλό (σε φυσικό ξύλο) και αρκετά ανθεκτικό σε σκληρή χρήση.

ο κάθε ράφι αποτελείται από έναν εσωτερικό μεταλλικό σκελετό, το υλικό και το σχήμα του οποίου εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή μεταφορά των κραδασμών από τα τροφοδοτικά των συσκευών, “επίδοση” η οποία ελέγχεται από την Tandem με ακροάσεις και δοκιμές που συνεχίζονται και σήμερα, μασίφ ξύλο σε μικρούς κύβους συγκολλημένους μεταξύ τους και, τέλος, αποσβεστικό υλικό το οποίο αρχικώς ήταν άμμος χαλαζία και στις νεώτερες εκδόσεις είναι διοξείδιο του αλουμινίου. Με όλα αυτά στο εσωτερικό, το εξωτερικό περίβλημα του ραφιού περνάει σε δεύτερη μοίρα. Στο ρακ της δοκιμής το φινίρισμα ήταν από ξύλο βέγκε και κάπως υπερβολικά συντηρητικό (για το γούστο μου). Κάθε ράφι ζυγίζει 17 κιλά και στηρίζεται στον μεταλλικό σκελετό μέσω μικρών ρυθμιζόμενων κώνων (με επίσης μεγάλη επιφάνεια επαφής). Τα σημεία στήριξης είναι απ' ευθείας συνδεδεμένα με τον εσωτερικό μεταλλικό σκελετό και όχι με το εξωτερικό ξύλινο κέλυφος του ραφιού.

Φωτογραφία

Στην πραγματικότητα το ρακ είναι μεταλλικό. Τέσσερις δοκοί από αλουμίνιο δένονται με οριζόντιες δομές από το ίδιο υλικό, μια για κάθε ράφι. Η οριζοντίωση των ραφιών γίνεται εύκολα από το κάτω μέρος.

Φωτογραφία

Οι ξύλινες κολώνες κρύβουν καλά τον μεταλλικό σκελετό.

Το συνολικό βάρος του ρακ (με τα τρία ράφια, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες) είναι 85 κιλά και η συναρμολόγησή του αρκετά απλή υπόθεση, γεγονός που το κάνει εύκολο στη μεταφορά και στο στήσιμο, ακόμη και αν ο χώρος είναι περιορισμένος. Προς το παρόν, τα ρακ της Tandem είναι χειροποίητα και κατασκευάζονται κατόπιν παραγγελίας. Ο χρόνος κατασκευής είναι 10 ημέρες και ο αγοραστής μπορεί να επιλέξει το υλικό των κώνων και -υποθέτω- το φινίρισμα.