Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 12/04/2011

flag
english
abstract

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ

Tandem Rack

Thumbnail_φωτο

Το στήσιμο του ρακ της Tandem δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Στην πράξη, από την στιγμή που είναι ένα προϊόν το οποίο ο χρήστης παραγγέλνει, η συναρμολόγηση και η ρύθμιση γίνεται από άνθρωπο της εταιρίας, αλλά κατά τη διάρκεια της δοκιμής είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι η διαδικασία είναι απλή και απαιτεί ελάχιστα εργαλεία. Πολύ εύκολη είναι και η διαδικασία οριζοντίωσης τόσο του πλαισίου όσο και του κάθε ραφιού. Οι μεγάλοι σε διάμετρο δίσκοι που μεταφέρουν (μέσω της ημισφαιρικής άρθρωσης) το βάρος στους κώνους περιστρέφονται πολύ εύκολα και χωρίς φορτίο είναι απλή υπόθεση να οριζοντιώσεις την όλη κατασκευή ακόμη και αν το δάπεδο δεν βοηθάει, παρά το γεγονός ότι τα τέσσερα σημεία στήριξης κάνουν, εγγενώς, τη δουλειά λίγο πιο δύσκολη από ότι θα ήταν αν τα σημεία ήταν τρία. Μικρορυθμίσεις για άψογη οριζοντίωση του κάθε ραφιού ξεχωριστά μπορούν να γίνουν με πολύ απλό τρόπο και, συνολικά, το στήσιμο δεν παίρνει πάνω από 20-30 λεπτά της ώρας μαζί με την συναρμολόγηση. Δεμένο, το ρακ έχει καλή αισθητική (είπα ήδη ότι το βρίσκω κάπως συντηρητικό, αν το αγόραζα θα το ήθελα σε κάποιο άλλο χρώμα/φινίρισμα) και παρά το γεγονός ότι δεν μπορείς να πεις ότι “χάνεται από τον χώρο” δεν ενοχλεί ούτε και τον επιβαρύνει ιδιαίτερα.

Φωτογραφία

Από τα πλέον σημαντικά σημεία του ρακ είναι τα σημεία στήριξής του. Είναι διαιρούμενα σε τρία μέρη. Η ρύθμισή τους είναι πολύ εύκολη.

Η διαδικασία της δοκιμής περιέλαβε δύο στάδια. Κατ αρχήν μετακίνησα μόνο μία συσκευή από το ρακ που χρησιμοποιώ συνήθως (ένα δεκαόροφο Exelixis με τροχούς, για προφανείς λόγους...) στο Tandem. Επέλεξα η συσκευή αυτή να είναι ο προενισχυτής αναφοράς ο οποίος περιλαμβάνει λυχνίες και επομένως, δυνητικά, είναι πιο ευαίσθητος σε κραδασμούς. Για να κάνω την ζωή του Tandem λίγο πιο δύσκολη τοποθέτησα και το μικρό σε όγκο εξωτερικό τροφοδοτικό του Melos στο ίδιο ράφι. Στην συνέχεια, μετακίνησα και τις πηγές (Teac Esoteric P70/D70). Ο τελικός αναφοράς δεν μπορούσε να τοποθετηθεί στο 70άρι ράφι και έτσι αρκέστηκα σε διάφορα ενισχυτικά που είχα διαθέσιμα κατά περίπτωση. Οφείλω να πω ότι το αποτέλεσμα δεν με ξάφνιασε ιδιαίτερα, επειδή (για λόγους που ίσως εξηγούνται από τις μετρήσεις), τελικώς, η στήριξη των συσκευών φαίνεται να επιδρά στον ήχο ενός συστήματος με τρόπο που ασφαλώς εξαρτάται και από το ίδιο το σύστημα. Εξηγούμαι: Την μεγαλύτερη διαφορά, συγκριτικά, την πήρα με την πρώτη, “μονή” μετακόμιση του προενισχυτή. Η απόδοση του συστήματος ανέβηκε κατά ένα “κλικ” με την εικόνα να είναι λίγο πιο σαφής και συγκεντρωμένη και την ταυτότητα του συστήματος να κερδίζει γενικώς σε αέρα και αίσθηση. Αυτές οι διαφορές μπορεί να ακούγονται μικρές (γιατί και το κόστος δεν είναι αμελητέο) αλλά νομίζω ότι μπορούμε να τις θεωρήσουμε σημαντικές. Η τοποθέτηση των Teac Esoteric στα δυο εναπομείναντα ράφια δεν επέφερε σημαντικές αλλαγές. Πιθανόν (λόγω βάρους) οι συσκευές αυτές δεν επηρεάζουν και δεν επηρεάζονται και άλλωστε τα τροφοδοτικά τους είναι μικρά σε ισχύ και όγκο, επομένως και σε κραδασμούς.
Με βάση αυτά, καταλήγω σε ένα διπλό συμπέρασμα: Πρώτον, το ρακ φαίνεται να λειτουργεί. Επέδρασε με θετικό (και προβλέψιμο) τρόπο στον ήχο του συστήματος βελτιώνοντας την απόδοση του στα σημεία. Δεύτερον, οι διαφορές που θα πάρετε είναι πιθανόν να έχουν άμεση σχέση με τις συσκευές που χρησιμοποιείτε. Οι ευαίσθητες σε κραδασμούς συσκευές (για παράδειγμα όσες διαθέτουν κυκλώματα με λυχνίες) παύουν να επηρεάζονται από τους κραδασμούς των άλλων συσκευών αλλά, αναλόγως με το πως είναι σχεδιασμένες και οι ίδιες, και από τους κραδασμούς των δικών τους τροφοδοτικών με αποτέλεσμα η βελτίωση να είναι σαφής και ξεκάθαρη. Συσκευές με μεγάλη μάζα και καλή σχεδίαση (όπως τα 25κιλα Esoteric) επηρεάζονται, ίσως, λιγότερο. Η πρόταση μου είναι μια επί τόπου δοκιμή στο συγκεκριμένο σύστημα.

Τελικώς...

...νομίζω ότι η επιτυχία της Tandem είναι διπλή: Πρώτον, κατόρθωσε να διατυπώσει μια συγκεκριμένη (και εν πολλοίς πειστική) άποψη περί της αρχής λειτουργίας ενός συστήματος στήριξης και να υλοποιήσει μια σειρά από λύσεις συμβατές με την άποψη αυτή (εσωτερικός σκελετός, ειδικοί κώνοι και όχι ακίδες, κλπ). Δεύτερον, κατασκεύασε ένα προϊόν που λειτουργεί τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε ακουστικό. Το γεγονός ότι πρόκειται για χειροποίητη κατασκευή ανεβάζει το κόστος αρκετά, αλλά σε κάθε περίπτωση, αξίζει να δοκιμάσετε την επίδραση ενός Tandem στο σύστημά σας!