Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 04/06/2013

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ D/A-ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΏΝ

Teac UD-501

Thumbnail_φωτο

Ζωηρώς αμφιβάλλω αν θα υπάρξουν πολλοί που δεν θα συμπαθήσουν την εξωτερική εμφάνιση του UD-501. Η μικρή σε πλάτος συσκευή αποπνέει μια ποιότητα και η πρόσοψη περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζονται για τον άνετο χειρισμό της χωρίς φλυαρίες ή υπερβολικές απλουστεύσεις. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του έναν περιστροφικό επιλογέα εισόδων, ένα ευανάγνωστο μενού (με display OLED) και το ρυθμιστικό στάθμης για την έξοδο ακουστικών. Ο UD-501 μπορεί να οδηγήσει ένα ζευγάρι ακουστικών μέσω ενός κλασικού jack τέταρτου της ίντσας και αποδίδει 100mWrms ανά κανάλι σε φορτίο 32Ω. H Teac δεν προορίζει τον UD-501 για την θέση του προενισχυτή (κάτι που συνηθίζεται, όπως θα έχετε καταλάβει, από πολλούς κατασκευαστές, ειδικά σε ακριβότερες κατηγορίες) κι έτσι δεν υπάρχει ρυθμιστικό στάθμης της εξόδου. Αν αυτό δεν ενοχλεί ιδιαίτερα, σίγουρα αρνητική εντύπωση προκαλεί η απουσία τηλεχειριστηρίου το οποίο είναι, κατά την άποψη μου, απαραίτητο, ειδικά με δεδομένες τις δυνατότητες ρύθμισης που προσφέρει η συσκευή.

Φωτογραφία

Η αισθητική και η ποιότητα του σασί αποτελούν μια πρώτη ένδειξη για το ότι η Teac “το πηγαίνει σοβαρά” στην συγκεκριμένη κατηγορία τιμής. Είναι, πραγματικά, δύσκολο να μην συμπαθήσεις τον UD-501 από την πρώτη στιγμή.

Οι δυνατότητες σύνδεσης είναι καλές: Προσφέρονται τέσσερις συμβατικές ψηφιακές είσοδοι (2 ομοαξονικές και δύο οπτικές) και μια θύρα USB. Ο μετατροπέας υποστηρίζει ρυθμούς δειγμάτων μέχρι 24/192 από τις ομοαξονικές εισόδους και μέχρι 24/96 από τις οπτικές, ενώ μέσω της θύρας USB μπορεί να πραγματοποιηθεί streaming αρχείων μέχρι 24/384 (PCM) και μέχρι 5.6ΜΗz (DSD64 και DSD128), ασύγχρονα με την χρήση ειδικού driver. Αρκετά ενδιαφέρουσα είναι και η δυνατότητα της συσκευής, εκτός του ανοικτού προτύπου DoP (DSD over PCM), να χειρίζεται streams εγγενώς DSD (DSD Raw) υπό την προϋπόθεση, φυσικά, να υποστηρίζεται κάτι τέτοιο και από το media player. Αυτό το έχει, επίσης, φροντίσει η Teac, καθώς μπορεί κανείς να κατεβάσει (δωρεάν) το δικό της player (HR Audio player) το οποίο εκτός των άλλων προσφέρει και αυτή τη δυνατότητα. Η αναλογική έξοδος είναι διαθέσιμη σε balanced και single ended μορφή. Τα βύσματα που χρησιμοποιούνται είναι τυπικής ποιότητας.

Φωτογραφία

Διακόπτης On-Off με πολύ θετική αίσθηση και ανάλογης ποιότητας επιλογέας εισόδων. Η πρόσβαση στο μενού γίνεται με έναν απλό διακόπτη. Ο μετατροπέας προσφέρει μία μόνο έξοδο για την σύνδεση ακουστικών.

Φωτογραφία

Η οθόνη OLED είναι ευδιάκριτη (και με ρυθμιζόμενη φωτεινότητα), οι επιλογές σαφείς και η πλοήγηση στο μενού εύκολη. Το ρυθμιστικό στάθμης ελέγχει μόνο την έξοδο ακουστικών.

Στο εσωτερικό της συσκευής συναντάμε μια τυπική, καλής ποιότητας βιομηχανική κατασκευή η οποία βασίζεται σε ένα γραμμικό τροφοδοτικό ανά κανάλι που ξεκινά από έναν μικρό δακτυλιοειδή μετασχηματιστή. Ο χειρισμός των σημάτων μέσω USB έχει ανατεθεί σε ένα γενικής χρήσης DSP (για εφαρμογές audio), μια έκδοση του κλασικού TMS320 της Texas ενώ το συμβατικό ψηφιακό interface είναι το CS8422 της Cirrus. Το συγκεκριμένο ολοκληρωμένο, εκτός της υποστήριξης των συμβατικών ψηφιακών εισόδων S/PDIF (ομοαξονικών και οπτικών), προσφέρει και upsampler μέχρι τα 24/192kHz, το οποίο, προφανώς, χρησιμοποιείται τόσο ως... upsampler για sample rates χαμηλότερα των 24/192 όσο και στη θέση του εξασθενητή του εισερχόμενου jitter. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να θέσει εκτός λειτουργίας το upsampler αυτό αν επιθυμεί κάτι τέτοιο. Ο μετατροπέας που χρησιμοποιείται είναι ο PCM1795 της Burr Brown (ένα ολοκληρωμένο ανά κανάλι σε mono mode προφανώς). To συγκεκριμένο dac μπορεί να χειριστεί σήματα PCM και DSD και μπορεί επίσης να λειτουργήσει σε “external mode”, έναν ρυθμό λειτουργίας ο οποίος παρακάμπτει τα εσωτερικά ψηφιακά φίλτρα και εξηγεί -κατά πάσα πιθανότητα- το πώς η Teac εξασφαλίζει δυνατότητα streaming μέχρι τα 384kHz όταν ο μετατροπέας που χρησιμοποιεί “ανεβαίνει” μόνο μέχρι τα 200kHz.

Φωτογραφία

Οι δυνατότητες σύνδεσης που προσφέρει ο μετατροπέας κρίνονται ως καλές και οι περισσότεροι χρήστες ασφαλώς δεν θα τις εξαντλήσουν. Η αναλογική έξοδος είναι διαθέσιμη σε single ended και balanced μορφή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης έχει και το γεγονός ότι σε αντίθεση με τους περισσότερους κατασκευαστές που έχουν προϊόντα σε αυτή τη κατηγορία τιμής (και σε ανώτερες, δυστυχώς...) οι Ιάπωνες δεν “έκρυψαν” τις δυνατότητες των PCM1795 προσφέροντας τις όλες στον χρήστη, ο οποίος μπορεί να επιλέξει μεταξύ δύο φίλτρων, μεγάλης και μικρής κλίσης, κατά την αποκωδικοποίηση σημάτων PCM και τεσσάρων φίλτρων κατά την αποκωδικοποίηση σημάτων DSD, ενώ -σε PCM mode- μπορεί να καταργήσει το φίλτρο εντελώς, κάτι που σε συνδυασμό με την επιλογή παράκαμψης του upsampler μετατρέπει τον UD-501 σε έναν non-oversampling μετατροπέα για όσους θα ήθελαν να δοκιμάσουν... Αυτή η επιλογή, σίγουρα ασυνήθιστη και όχι μόνο στη συγκεκριμένη κατηγορία τιμής, πιθανότατα δίνει στη συγκεκριμένη συσκευή την δυναμική ενός μελλοντικού classic.
Το αναλογικό στάδιο βασίζεται σε τελεστικούς ενισχυτές της JRC, της ειδικής σειράς Muses οι οποίοι διαθέτουν πολύ χαμηλό θόρυβο και αρμονική παραμόρφωση και όντας J-FETs στο τμήμα εισόδου τους αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για κυκλώματα μετατροπής i/v. H τροφοδοσία των κυκλωμάτων βασίζεται σε δύο πυκνωτές των 4.700μF ανά κανάλι και κλασικούς σταθεροποιητές σειράς (78xx/79xx).

Φωτογραφία

Η Teac χαρακτηρίζει τον UD-501 ως “dual monaural” δικαίως, από την στιγμή που τα τροφοδοτικά είναι διαχωρισμένα σε επίπεδο μετασχηματιστή.

Φωτογραφία

Η διαχείριση του σήματος από την θύρα USB έχει ανατεθεί σε μια έκδοση του κλασικού TMS320 της Texas.

Φωτογραφία

Το ψηφιακό interface του UD-501 βασίζεται στο CS8422 της Cirrus (στο δεξί άκρο της φωτογραφίας), ένα τσιπ που ενσωματώνει και sample rate converter.

Φωτογραφία

Το κάθε κανάλι του μετατροπέα βασίζεται σε έναν PCM1795 της Burr Brown και δύο τελεστικούς ενισχυτές 8920 της κορυφαίας σειράς Muses της JRC.