Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 28/01/2014

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Tsakiridis Devices Apollon

Thumbnail_φωτο

O Αpollon αντικατέστησε τον τελικό ενισχυτή που χρησιμοποιώ σε τακτική βάση (Parasound HCA3500) και κλήθηκε να οδηγήσει τα ATC SCM-50 PSL, ένα ηχείο που ασφαλώς δεν μπορεί να θεωρηθεί πολύ φιλικό σε στάδια εξόδου με λυχνίες, ωστόσο -με δεδομένο το μικρό/μεσαίο χώρο στον οποίο λειτουργεί και στην μέση απόσταση από την θέση ακρόασης (2.8m)- δεν αποτελεί, κατά τη γνώμη μου περιοριστικό παράγοντα. Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το γνωστό (Teac Esoteric P70/D70, Nirvana DC110, Melos Plus Series Line). Η αρχική εγκατάσταση των ενισχυτών δεν αναμένεται να κρύβει εκπλήξεις, αρκεί να θυμάται κανείς ότι έχει να κάνει με λυχνίες και δύο στάδια εξόδου με αρκετά βατ και να πράξει αναλόγως σε ότι αφορά την απόσταση διάφορων ευαίσθητων επιφανειών. Η καλύτερη επιλογή είναι να τοποθετήσει κανείς το κάθε μονομπλόκ δίπλα στο αντίστοιχο ηχείο για να χρησιμοποιήσει κοντό καλώδιο. Αυτή άλλωστε είναι και η βασική χρησιμότητα της συγκεκριμένης αρχιτεκτονικής.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας το σύστημα με τους Apollon είναι ότι έχει να κάνει με τελικούς ενισχυτές οι οποίοι έχουν αρκετά καλές δυνατότητες οδήγησης και είναι σε θέση να δημιουργήσουν απολύτως ικανοποιητικές στάθμες σε έναν μικρό/μεσαίο χώρο, ακόμη και αν το ηχείο είναι αναίσθητο. Προφανώς με ηχεία των οποίων η ευαισθησία είναι γύρω και πάνω από τα 90dBSPL/W/m οι Apollon θα μπορούν να υποστηρίξουν συστήματα με μεγαλύτερες αποστάσεις ακρόασης, τοποθετημένα σε μεγαλύτερους χώρους. Άξια λόγου είναι, επίσης, η συμπεριφορά των ενισχυτών κοντά στο όριο της υπερφόρτωσής τους: Ομαλή, χωρίς να γίνεται εξαιρετικά δυσάρεστη, προειδοποιεί τον χρήστη ότι βρίσκεται κοντά στο όριο της ισχύος.
Αν η συμπεριφορά αυτή φαντάζει “λογική” για έναν ενισχυτή με λυχνίες, θα ήταν λάθος να θεωρήσει κανείς ότι οι Apollon είναι “κλασικοί λαμπάτοι” με άποψη και έντονη προσωπικότητα. Αντιθέτως, φαίνεται ότι η Tsakiridis Devices έχει βρει μια καλή ισορροπία ανάμεσα στην προσωπικότητα που μπορεί να έχει ένας λαμπάτος και την ακρίβεια που περιμένει να εισπράξει ένας ακροατής με απαιτήσεις στο θέμα αυτό. Αυτό αντανακλάται και στην γενική αίσθηση που αποκομίζεις ακούγοντας το σύστημα με τους τελικούς αυτούς: Το άκουσμα είναι ευχάριστο, ξεκούραστο και ταυτόχρονα δυναμικό και με όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες ώστε όχι απλώς να μην χάνεις τίποτε αλλά, επιπροσθέτως, να έχεις πολλούς και καλούς λόγους να αφοσιωθείς και να προσέξεις παραπάνω. Ο θόρυβος είναι πολύ χαμηλός με αποτέλεσμα το σύστημα να διατηρεί τις δυνατότητες περιγραφής της δυναμικής αντίθεσης του προγράμματος και να δημιουργεί, συχνά, εντυπωσιακές ηχητικές εικόνες.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Οι ενισχυτές φαίνεται να αποδίδουν άνετα τις πολύ χαμηλές συχνότητες, με όγκο και καλή λεπτομέρεια και δημιουργούν μια αίσθηση ομοιογένειας (σε σχέση με τις χαμηλές και ανώτερες χαμηλές συχνότητες) που κάνει το συνολικό αποτέλεσμα μαλακό και ευχάριστο. Όργανα με έντονο περιεχόμενο στην περιοχή αποδόθηκαν με πολύ καλή ακρίβεια, σε σωστή κλίμακα μεγέθους και τα ρυθμικά μέρη ακούστηκαν γρήγορα, γεμάτα και ζωντανά, επιτείνοντας την εντύπωση ότι οι ενισχυτές έχουν καλές δυνατότητες οδήγησης. Η μεσαία περιοχή είναι, ίσως, η πλέον χαρακτηριστική, πιθανώς για τον αντίθετο λόγο από αυτόν που θα περίμενε κανείς: Οι Apollon παραμένουν πάντοτε ευχάριστοι και κάποιες φορές “συγχωρούν” εμφανώς κάποιες ακρότητες ορισμένων παραγωγών αλλά ταυτόχρονα είναι εντυπωσιακοί σε ότι αφορά τον χειρισμό της λεπτομέρειας και των ηχοχρωμάτων της περιοχής, η οποία αποδίδεται ανάγλυφη, σαφής και κατά περίπτωση επιβλητική με τους σολίστ και τις χορωδίες να καταλαμβάνουν συγκεκριμένες θέσεις να έχουν σαφείς διαστάσεις και πολύ καλή περιγραφή της κίνησης.
Ψηλά, οι ενισχυτές δημιουργούν την αίσθηση της καλής έκτασης με καλή ταχύτητα στην περιγραφή των μετώπων, καλό σώμα και λίγο αργή απόσβεση, η οποία -πιθανώς- να δίνει έναν ευχάριστο και κάπως “στρογγυλό” χαρακτήρα ο οποίος δεν ενοχλεί καθόλου. Το σύστημα αναφοράς με τους Apollon διατήρησε την ζωντάνια και τον αρμονικό πλούτο του με τον συνολικό χαρακτήρα να γίνεται λίγο πιο σκοτεινός σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει από τον ενισχυτή αναφοράς, μια συμπεριφορά που, προσωπικά, θεωρώ ευχάριστη και ενδιαφέρουσα.

Άφησα για το τέλος την υπόθεση των επιλογών που προσφέρονται μέσω των διακοπτών ελέγχου της ανάδρασης και της συνδεσμολογίας του σταδίου εξόδου. Όσοι έχουν χρησιμοποιήσει παρόμοιες δυνατότητες γνωρίζουν ότι οι αλλαγές είναι σοβαρές και δεν υπάρχει μια και μόνη σωστή επιλογή αλλά βέλτιστη επιλογή κατά περίπτωση. Οι Apollon δεν αποτελούν, φυσικά, εξαίρεση. Αν και το σύνολο, σχεδόν, της διαδικασίας των ακροάσεων έγινε με τον ενισχυτή ρυθμισμένο σε normal ανάδραση και σε συνδεσμολογία πεντόδου (λόγω των ηχείων που χρησιμοποιήθηκαν), δεν στέρησα από τον εαυτό μου την εμπειρία του μίνιμαλ, ήτοι τον συνδυασμό χαμηλή ανάδραση/τρίοδος. Εδώ ο ενισχυτής μεταμορφώνεται και προσφέρει πολύ περισσότερο χαρακτήρα και άποψη. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις θα προτιμούσα τον δυναμισμό που προσφέρει η υψηλότερη ισχύς, δεν έχω λόγω να κρύψω ότι κάποια μέρη της δισκοθήκης μου μεταμορφώθηκαν και έγιναν ελκυστικά και ενδιαφέροντα σε αυτό το mode, μια δυνατότητα που θα πρέπει ασφαλώς να καταχωρηθεί στα πλεονεκτήματα των ενισχυτών. Εννοείται, ότι μπορεί κανείς να δοκιμάσει όλους τους συνδυασμούς (υπάρχουν συνολικά τέσσερις) και να αποφασίσει ο ίδιος για τον καλύτερο, ανάλογα με το πρόγραμμα, τη διάθεση και την ώρα (δεν έχετε λόγο να μην ακούτε “τρίοδο” αργά το βραδύ ας πούμε).

Τελικώς...

... ο Αpollon είναι ένας από τους καλύτερους λαμπάτους τελικούς (με λογική τιμή) που έχουν πέσει στα χέρια μου τον τελευταίο καιρό: Έχει καλές δυνατότητες οδήγησης, ήχο που ισορροπεί άψογα μεταξύ άποψης και ακρίβειας, δυνατότητες επιλογής της ηχητικής του ταυτότητας μέσω ελέγχου της ανάδρασης και της συνδεσμολογίας των λυχνιών εξόδου, ποιοτική κατασκευή και προσεγμένη αισθητική. Προσέξτε το ότι άφησα το γεγονός ότι σχεδιάζεται και κατασκευάζεται στην Ελλάδα, για το τέλος. Χαίρομαι γιαυτό (υπάρχουν αρκετοί και καλοί λόγοι) αλλά ως προς την αξιολόγηση είναι εντελώς αδιάφορο. Κατά τη γνώμη μου, θέτει το επίπεδο αναφοράς στην κατηγορία.