Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 09/06/2009


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: YBA YS201 ENCORE MULTIMEDIA SERVER...

SITE MAP


REVIEW

MULTIMEDIA SERVER

YBA YS201 Encore

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Για την αισθητική του YS201 δεν έχει να πει κανείς και πολλά πράγματα: Η YBA προσπάθησε με το συγκεκριμένο σασί να προτείνει μια μινιμαλιστική άποψη η οποία αποπνέει υψηλή ποιότητα και έχω την εντύπωση ότι το κατάφερε. Η μεγάλη οθόνη ενδείξεων και τα πλήκτρα στο κάτω μέρος της, των οποίων η λειτουργία αλλάζει ανάλογα με τους χειρισμούς διατηρείται και εδώ. Κάποιοι χειρισμοί μπορούν να γίνουν εύκολα από αυτό το user interface αλλά οι περισσότερο σύνθετοι απαιτούν καλύτερες συνθήκες απεικόνισης και ο χρήστης πρέπει να καταφύγει σε εξωτερικό display. Προσωπικά, τείνω να προτιμήσω την προσέγγιση της Naim επειδή η ανάγκη ύπαρξης μιας οθόνης δημιουργεί δυσκολίες από χωροταξικής άποψης αλλά θα ήταν άδικο να μην αποτιμήσω θετικά την προσπάθεια της YBA: Πρακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποια οθόνη θέλεις (από απλό μόνιτορ με είσοδο Y/C ή VGA μέχρι τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας ή ακόμη και προβολέα μέσω HDMI και DVI) και η επιλογή δικαιολογείται από το γεγονός ότι η συσκευή “σερβίρει” και βίντεο.
Το περίβλημα της συσκευής ακολουθεί την αισθητική γραμμή της σειράς Design με τις χαρακτηριστικές τετράγωνες αναλογίες και την μεγάλη οθόνη τοποθετημένη κεντρικά.
Οι δυνατότητες σύνδεσης που προσφέρει το YS201 είναι μεγάλες. Στην πίσω πλευρά θα βρείτε όλα τα απαραίτητα. Μια από τις θύρες USB, πάντως, θα έπρεπε να βρίσκεται στην πρόσοψη.
Το μόνο πράγμα που βρίσκεται στην πρόσοψη, εκτός της οθόνης και των πλήκτρων, είναι ο οδηγός των οπτικών δίσκων. Πρόκειται για ένα καλό drive της Lite-On το οποίο είναι συμβατό με τους περισσότερους συμβατικούς και εγγραφόμενους δίσκους (DVD και CD) είτε αυτοί περιλαμβάνουν τα ειδικά φορμά των αντίστοιχων μέσων είτε απλά αρχεία. Εκτός από την πρόσβαση σε δίσκους και την δυνατότητα μεταφοράς υλικού από και προς αυτούς, ο χρήστης έχει την δυνατότητα να διαχειριστεί με ανάλογο τρόπο συσκευές που συνδέονται σε μια από τις τέσσερις θύρες USB που προσφέρονται (ατυχώς, όλες στο πίσω μέρος, μια τουλάχιστον θα έπρεπε να βρίσκεται στην πρόσοψη), συμβατικές ψηφιακές πηγές (μέσω δύο οπτικών και μιας ομοαξονικής εισόδου) καθώς επίσης και αναλογικές πηγές, μέσω τριών αντίστοιχων εισόδων. Επειδή υποθέτω ότι σας άνοιξε η όρεξη, σημειώνω ότι το σήμα των αναλογικών εισόδων απλώς δρομολογείται στην έξοδο, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ψηφιοποίησης και αποθήκευσης του. Το ίδιο συμβαίνει και με το σήμα του ραδιοφωνικού δέκτη. Απλώς μπορείς να το ακούσεις.
Οι συνδέσεις του YS201 με τον έξω κόσμο συμπληρώνονται από την ύπαρξη Ethernet και WiFi που επιτρέπουν την σύνδεσή του με την δικτυακή υποδομή του σπιτιού και την έξοδό του στο διαδίκτυο. Το μόνο που θα χρειαστείτε γιαυτό είναι ένας ρούτερ είτε ενσύρματος είτε ασύρματος, αν και η YBA προτείνει την ενσύρματη σύνδεση ως περισσότερο ποιοτική. Μέσω της δικτυακής υποδομής ο server της YBA μπορεί να συνδεθεί και να κατεβάσει αναβαθμίσεις ή να προσπελάσει άλλους πόρους του τοπικού δικτύου (υπολογιστές και NAS χρησιμοποιώντας τον server της Τwonky Media) ή ακόμη και να streamάρει αρχεία σε άλλες συσκευές, αρκεί αυτές να τρέχουν Windows Media player έκδοσης 11 ή κάποια σύγχρονη έκδοση των iTunes. Ο χειρισμός του μπορεί να γίνει είτε μέσω του τηλεχειριστηρίου, το οποίο είναι πολύ θετικό σε αίσθηση και το μαθαίνεις εύκολα παρά τα κάποια μικροπροβλήματα στην θέση ορισμένων πλήκτρων είτε μέσω ενός συμβατικού web browser που τρέχει σε κάποιο υπολογιστή του δικτύου είτε από μια ποικιλία ασύρματων συσκευών τύπου iPhone και BlackBerry. Όσον αφορά, τέλος, τις εξόδους, υπάρχουν δύο line out, μια ανά ζώνη (μπορεί να δρομολογηθεί διαφορετική ηχητική πηγή σε κάθε ζώνη αλλά υπάρχει μόνο μια ζώνη για το βίντεο), ενώ η YBA -κάνοντας την έκπληξη- προσφέρει και εξόδους ηχείων μέσω ενός μικρού τελικού ενισχυτή που βρίσκεται ενσωματωμένος. Στην πράξη, δηλαδή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον YS201 ως ένα εντελώς αυτόνομο σύστημα!

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Μια ευχάριστη έκπληξη: Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το YS201 ως αυτόνομη συσκευή. Το μόνο που χρειάζεται είναι δύο ηχεία. Οι έξοδοι βίντεο (αριστερά) είναι, επίσης, πλήρεις.
Τρεις είσοδοι line και τρεις ψηφιακές προσφέρουν σημαντική ευελιξία. Ο χρήστης έχε ιστη διάθεσή του δύο εξόδους line καθώς και ψηφιακή έξοδο.
Η δομή της συσκευής είναι η ... αναμενόμενη: Μια συμβατική μητρική φιλοξενεί έναν διπλοπύρηνο AMD στα 2.2GHz και στις θύρες επέκτασής της βρίσκουμε τον δέκτη AM/FM καθώς και τον πομποδέκτη του WiFi. Ο σκληρός δίσκος στην περίπτωση της συγκεκριμένης συσκευής ήταν ένας Samsung των 500GB (7.200σαλ με 16MB cache, από τους δημοφιλείς δίσκους για εφαρμογές AV, ο οποίος έχει και την φήμη του αθόρυβου). To “χέρι της YBA” φαίνεται, πάντως, στο κομμάτι της διαχείρισης των εισόδων/εξόδων, στο ψηφιακό κομμάτι, όπου έχει χρησιμοποιηθεί ένα upsampler της Burr Brown και -σύμφωνα με τα δημοσιευμένα χαρακτηριστικά-DAC της Wolfson (o WM8740) καθώς επίσης και στο δεύτερο τροφοδοτικό, που χρησιμοποιήται στα ευαίσθητα κυκλώματα του ήχου το οποίο χρησιμοποιεί έναν δακτυλιοειδή μετασχηματιστή και δύο πυκνωτές των 10.000μF. Το στάδιο ισχύος είναι μια απλή σχεδίαση με υβριδικά ολοκληρωμένα (TDA 7293) και αποδίδει μέχρι 40W/4Ω ανά κανάλι. Το λειτουργικό σύστημα είναι Linux και περιλαμβάνει αποκωδικοποιητές για τα περισσότερα φορμά αρχείων audio/video (περιλαμβανόμενων των OGG, AAC και M4A για audio και των VOB και MPEG για video).
Το εσωτερικό περιλαμβάνει μια κλασική μητρική και μερικά τμήματα σχεδιασμένα από την YBA. Δεξιά, φαίνεται ο δακτυλιοειδής μετασχηματιστής του γραμμικού τροφοδοτικού.
Ο τελικός ενισχυτής είναι υλοποιημένος με δύο υβριδικά ολοκληρωμένα TDA. Αριστερά φαίνονται οι δύο πυκνωτές του τροφοδοτικού.
Δύο ανεμιστήρες στο σασί και ένας στην cpu (εδώ φαίνεται ο τελευταίος) εξασφαλίζουν την απαραίτητη ψύξη. Σε γενικές γραμμές, το YS201 είναι αθόρυβο και δεν θα σας ενοχλήσει.
Ο σκληρός δίσκος 500GB της Samsung. Είναι αρκετά δημοφιλείς σε εφαρμογές audio/video. Η συσκευή υπάρχει και σε έκδοση 1TB. Το backup απαιτεί την ύπαρξη εξωτερικού δίσκου.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2009
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr