Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 09/06/2009


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: YBA YS201 ENCORE MULTIMEDIA SERVER...

SITE MAP


REVIEW

MULTIMEDIA SERVER

YBA YS201 Encore

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Δεν κρύβω ότι η δυνατότητα του YS201 να χρησιμοποιηθεί ως αυτόνομο σύστημα στο οποίο απλώς προσθέτεις δύο ηχεία με εξέπληξε ευχάριστα. Για το λόγο αυτό χρησιμοποίησα την συσκευή της YBA και με τους δύο τρόπους, είτε δηλαδή ως ένα combo είτε ως μια πηγή συνδεδεμένη μέσω των εξόδων line με το υπόλοιπο σύστημα αναφοράς. Στην πρώτη περίπτωση, επιστρατεύτηκε το σύστημα της Audio Spectrum (Eros/παθητικό υπογούφερ), ενώ στην δεύτερη ο server οδήγησε απ' ευθείας τον JC2 της Parasound (με τον οποίο συγκατοίκησε επί μακρόν) και μέσω αυτού τον HCA3500 και τα ATC SCM50 PSL. Ως μόνιτορ χρησιμοποίησα την “καθημερινή” μου τηλεόραση (Philips Ambilight 37PF9986) μέσω HDMI σε ανάλυση 720p με πολύ καλά αποτελέσματα: Τα μενού ήταν ιδιαιτέρως ευκρινή από μεγάλη απόσταση, η αισθητική τους μίνιμαλ και η δομή τους αρκετά λογική (με κάποια περιθώρια βελτίωσης πάντως).
Το κλασικό user interface της σειράς Design: Μεγάλη οθόνη και soft switches. Ένα πρόβλημα είναι ότι η υποδοχή του δίσκου καλύπτει οθόνη και διακόπτες!
Το τηλεχειριστήριο είναι όμορφο και αρκετά εύχρηστο. Θέλει, πάντως, λίγο χρόνο για να συνηθίσεις και να κάνεις τους χειρισμούς γρήγορα και χωρίς λάθη.
Το αρχικό στήσιμο του YS201 δεν με προβλημάτισε ιδιαίτερα: Παρά το γεγονός ότι δεν “είδε” αυτόματα το δίκτυο, δεν υπήρξαν άλλου είδους προβλήματα. Απλώς έβαλα με το χέρι τα απαραίτητα στοιχεία και όλα δούλεψαν με την πρώτη. Όσον αφορά αυτό το κομμάτι, πάντως, υπάρχουν κάποια θέματα που χρήζουν βελτίωσης: Πρώτον, το θέμα της αυτόματης ενημέρωσης της συσκευής και της εγκατάστασης upgrades χωρίς ο χρήστης να δίνει την συγκατάθεσή του ή -έστω- να γνωρίζει πότε γίνεται αυτό (ξαφνικά βλέπεις μια τρελή inbound δραστηριότητα στο ρούτερ και διάφορα reset στη συσκευή και απορείς...), είναι λεπτό. Μια ρύθμιση ή ένα Yes/No θα ήταν αρκετά εδώ... Δεύτερον υπάρχουν μικρά προβλήματα εργονομίας: Για παράδειγμα, αν κλείσεις το drive με το χέρι, το μενού εξακολουθεί να δείχνει “Insert Disc”. Πρέπει να χρησιμοποιήσεις τον διακόπτη, ο οποίος όμως κρύβεται από το συρτάρι όταν αυτό είναι ανοικτό! Κι ακόμη, αν rippάρεις δίσκους στους οποίους τα τρακς είναι συνεχόμενα χωρίς να έχουν εισαχθεί παύσεις, η συσκευή τα αναγνωρίζει ως ξεχωριστά και εισάγει μια αυθαίρετη καθυστέρηση κατά την αναπαραγωγή. Με δεδομένο ότι υπάρχουν κατασκευαστές που έχουν λύσει το πρόβλημα, σίγουρα θα μπορεί να γίνει κάτι σε κάποιο επόμενο upgrade. Από την άλλη, η ευελιξία του YS201 είναι, θα έλεγα, παραδειγματική. Προσφέρει τις περισσότερες δυνατότητες που έχω συναντήσει σε παρόμοια συσκευή, μέχρι σήμερα, επιτρέποντας την δημιουργία playlists και την εξαγωγή τους σε δίσκους CD και DVD, το editing των metatags, διαθέτει ψηφιακή έξοδο, μπορεί να μεταφέρει αρχεία σε media players και γενικώς κάνει ό,τι θα περίμενες από μια συσκευή του είδους της. Αν είχε και δυνατότητα streaming διαδικτυακού ραδιοφώνου θα ήταν άμεμπτο... Η υπολογιστική ισχύς επαρκεί για να πραγματοποιείς ταυτοχρόνως ripping (audio ή video) και αναπαραγωγή αρχείων, ενώ το backup μπορεί να γίνει σε κάποιο σκληρό δίσκο που συνδέεται σε μια από τις θύρες USB.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Το OSD είναι καλοσχεδιασμένο, μίνιμαλ και πολύ ευδιάκριτο. Οι περισσότεροι χειρισμοί είναι προφανής και έχουν μια λογική.
Ο χρήστης μπορεί να προσπελάσει την συλλογή του ξεφυλλίζοντας εικονικά τα εξώφυλλά της. Έξυπνο και όμορφο. Μια animated διαδοχή εξωφύλλων αποτελεί και το screen saver.
Όσον αφορά την ηχητική του συμπεριφορά, τώρα, το YS201 κινήθηκε ακριβώς στην ίδια λογική με το cd player και τον ενισχυτή της σειράς, αποδεικνύοντας ότι πίσω από την ηχητική του ταυτότητα υπάρχει σαφής άποψη και δεν πρόκειται για κάτι τυχαίο: Χρησιμοποιώντας αρχεία FLAC (η συσκευή δίνει την δυνατότητα τα πραγματοποιήσεις encoding και σε φορμά MP3, 320 και 160kbps) πήρα δυναμικό ήχο με καλό χαμηλό και καλή ουδετερότητα στην μεσαία και την ανώτερη περιοχή, στοιχεία που οδηγούν σε ξεκούραστες, ευχάριστες ακροάσεις όπου η λεπτομέρεια είναι όση πρέπει και τίποτε δεν αποσπά την προσοχή σου από την μουσική. Ο τελικός ενισχυτής παρέχει ικανοποιητικές στάθμες, είναι λίγο περισσότερο “θεαματικός” χαμηλά (χωρίς να γίνεται εμφατικός, πάντως) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς προβλήματα σε μικρά συστήματα στημένα γύρω από μια τηλεόραση, όπου οι αποστάσεις μέχρι τον ακροατή δεν ξεπερνούν, συνήθως, τα 2 μέτρα. Έχει φυσικά τα όριά του ως προς την ισχύ, αλλά -ούτως ή άλλως- η YBA δεν τον προτείνει ως κάτι το εξαιρετικό αλλά ως μια εναλλακτική δυνατότητα σύνδεσης η οποία είναι ευπρόσδεκτη. Ως πηγή (μέσω της εξόδου line δηλαδή), εννοείται, η συσκευή δεν έχει τέτοια προβλήματα. Η στερεοφωνική εικόνα που δημιουργεί διατηρεί μια κάποια απόσταση από τον ακροατή, στοιχείο που προσωπικά το βρίσκω ενδιαφέρον και θα το θεωρήσουν θετικό πολλοί ακροατές που δεν αρέσκονται σε μεγάλες αναλυτικές δυνατότητες και στην πολύ κοντινή αίσθηση. Από την ηχητική σκηνή δεν λείπει τίποτε και ο αέρας μεταξύ των οργάνων, η κίνηση και το βάθος είναι πολύ καλά. Εξίσου καλή είναι και η συμπεριφορά του YS201 όταν χρησιμοποιήται ως player. Θα το χαρακτήριζα ως μια καλή ψηφιακή πηγή με τον γνωστό, αναλυτικό και ευχάριστο, ήχο των upsampled συστημάτων. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, τείνω να προτιμήσω την αναπαραγωγή των ripped αρχείων (σε FLAC πάντοτε) αλλά οι διαφορές είναι μικρές και επιδέχονται υποκειμενικής ερμηνείας. Ίσως κάποιος άλλος να προτιμά τον δίσκο. O ραδιοφωνικός δέκτης, τέλος, κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα αν και ο θόρυβός του (με την κεραία που περιλαμβάνεται στη συσκευασία) ήταν σχετικά υψηλός.
Ως video player, τέλος, το YS201 αποδείχθηκε επίσης πολύ καλό. Χρησιμοποιώντας υλικό που αποθήκευσα στο δίσκο αλλά και με απευθείας playback, πήρα εικόνα με κορεσμένα χρώματα, καλή κίνηση και περιγράμματα και λίγα μόνο τεχνουργήματα από το scaler (χρησιμοποίησα την επιλογή 720p). Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να σταθεί απέναντι από τα καλά DVD players της αγοράς χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Σημείο κριτικής μπορεί να αποτελέσει το γεγονός ότι η έξοδος HDMI μεταφέρει μόνο stream εικόνας. Ο ήχος πρέπει να μεταφερθεί στην τηλεόραση με ξεχωριστή, αναλογική ή ψηφιακή, γραμμή.
Τελικώς...
... πίσω από αυτό το χαμηλό τόνων περίβλημα που δεν διαφέρει και πολύ από ένα απλό cd player κρύβεται μια σπουδαία δουλειά της YBA. Ο YS201 είναι ένας καλοσχεδιασμένος multimedia server ο οποίος προσφέρει πολλές δυνατότητες που μέχρι στιγμής έχουμε δει σπάνια από συσκευές του είδους, ένα πολύ καλό user interface και -τελευταίο αλλά όχι έσχατο φυσικά- καλοδουλεμένη ηχητική ταυτότητα από την οποία δεν λείπει τίποτε. Ίσως είναι η συσκευή που λείπει από το σύστημά σας!

Δημήτρης Σταματάκος

Συζητείστε το στα forums του avmentor...                                                    

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2009
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr