Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/07/2010


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ DARED I30...


REVIEW

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Dared I30

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Ο I30 είναι ένας μικρός ολοκληρωμένος ενισχυτής και, προφανώς, δεν αποτελεί την ιδανική επιλογή για την οδήγηση ενός ηχείου όπως το ATC SCM 50 PSL που χρησιμοποιώ σε μόνιμη βάση για αναφορά. Για τον λόγο αυτό επιστρατεύτηκε (για σημαντικό μέρος των ακροάσεων) το παλιό καλό σύστημα των Αudio Spectrum Eros με το παθητικό υπογούφερ. Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το γνωστό (Teac Esoteric P70/D70 και -κατά περίπτωση το dCS Debussy). Ένα κομμάτι των ακροάσεων έγινε και μέσω υπολογιστή ώστε να αξιολογηθεί και η θύρα USB του ενισχυτή. Η σύνδεση με τον υπολογιστή έγινε πολύ εύκολα και χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.
Η πρώτη εντύπωση που σχηματίζει κανείς ακούγοντας τον Ι30 είναι αυτή μιας μεγάλης εικόνας, με αίσθηση ύψους και πληθωρικότητας η οποία τραβά αμέσως την προσοχή. Ο ενισχυτής διαθέτει όγκο χαμηλά, ίσως να υπερβάλει και λίγο, αλλά γεμίζει έναν μικρό/μέτριο χώρο με χαρακτηριστική ευκολία και χωρίς να δείχνει ότι προβληματίζεται ιδιαίτερα σε μέτριες (αλλά πάντως ρεαλιστικές) στάθμες. Κατά τη διάρκεια των ακροάσεων είδα στο μετρητή της στάθμης 92dB(A) στην θέση ακρόασης από τα δύο ηχεία (σε απόσταση 2.8m) και ο I30 βρισκόταν κάτω από το όριο του (οδηγώντας τα ATC). Χρειάστηκαν ιδιαίτερα ακραίες επιλογές προγράμματος για να τον φέρω σε δύσκολη θέση κάτω από αυτές τις συνθήκες. Ακόμη και στην περίπτωση αυτή, πάντως, η συμπεριφορά του ήταν πολιτισμένη και όχι ιδιαίτερα κακόηχη όπως συμβαίνει με πολλούς ημιαγωγικούς ενισχυτές.
Ο γενικός χαρακτήρας του Ι30 αποκλίνει ελάχιστα (αλλά ακουστά) προς το ευφωνικό. Το καταλαβαίνεις αυτό στις ανώτερες νότες του πιάνου, οι οποίες διατηρούν τις λεπτομέρειές τους αλλά χάνουν κάτι από την σπίθα τους και ακούγονται ευχάριστα στρογγυλές και καθόλου διαπεραστικές. Η μεσαία περιοχή περιγράφεται καλά με την ανθρώπινη φωνή να διαθέτει λεπτομέρεια και άρθρωση. Η εικόνα της χορωδίας έχει αρκετά καλή ανάλυση και βάθος, χαρακτηριστικά που διατηρούνται και στην περίπτωση της μεγάλης συμφωνικής ορχήστρας. Έργα με λίγα όργανα και μεγάλη δυναμική περιοχή φέρνουν στην επιφάνεια τον χαμηλό θόρυβο του I30 ο οποίος καταφέρνει με χαρακτηριστική άνεση να μεταφέρει τον αέρα μεταξύ των οργάνων και τις θέσεις τους στον χώρο ακρόασης. Η ανώτερη περιοχή έχει καλή έκταση και ταχύτητα και διατηρεί τον ευχάριστο χαρακτήρα του ενισχυτή, ο οποίος -τελικώς- δεν θα κουράσει ποτέ τον ακροατή.
Οι ακροάσεις μέσω της θύρας USB ακολούθησαν την γενικότερη λογική του ενισχυτή. Αν θέλετε να αξιοποιήσετε αρχεία υψηλής ανάλυσης, ο ενσωματωμένος DAC του I30 και το μέγιστο sample rate των 48kHz δεν είναι, φυσικά, το καλύτερο εργαλείο αλλά, από την άλλη, ο ευγενικός χαρακτήρας του θα κάνει πολλά απωλεστικώς συμπιεσμένα αρχεία να ακουστούν πιο ευχάριστα δίνοντας νέα πνοή σε μια τέτοια συλλογή.
Τελικώς...
... αν αναζητάτε έναν μικρό λαμπάτο ολοκληρωμένο με καλοσχεδιασμένο χαρακτήρα στη σωστή αναλογία με το πρόσθετο χαρακτηριστικό της θύρας USB, η οποία θα σας ανοίξει το δρόμο για την αναπαραγωγή αρχείων μέσω υπολογιστή, αξίζει -και με το παραπάνω- να ρίξετε μια προσεκτική ματιά (και, ασφαλώς, να ακούσετε) έναν I30. Είναι καλοφτιαγμένος, ευγενικός με το πρόγραμμα και θα ξεχωρίσει, χωρίς αμφιβολία, στο σύστημά σας.

Δημήτρης Σταματάκος

Συζητείστε το στα forums του avmentor...                                                    

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2010
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr