Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 20/03/2012

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΗΧΕΙΟ

Elac 330 Crystal Edition

Thumbnail_φωτο

Νομίζω ότι θα πρέπει να έχει γίνει ήδη σαφές ότι, στην περίπτωση του 330 CE, δεν έχουμε να κάνουμε με ένα συνηθισμένο ηχείο. Στην πραγματικότητα πρέπει να ψάξεις αρκετά για να βρεις κάτι το σύνηθες στο 330, του οποίου η κατάληξη στον τύπο, “CE” αφορά την τεχνολογία κατασκευής του μιντ/γούφερ η οποία ονομάζεται Crystal (λεπτομέρειες αργότερα). Εντάξει. Το ηχείο έχει bass reflex στην πίσω πλευρά και είναι δύο δρόμων με δύο μεγάφωνα. Διαθέτει, επίσης, ένα ποιοτικό σετ ακροδεκτών σύνδεσης με τον ενισχυτή που επιτρέπει την διπλοκαλωδίωση. Μετά, αρχίζουν οι... διαφοροποιήσεις.
Καταρχήν, όσον αφορά στην καμπίνα: Είναι κατασκευασμένη από ένα προφίλ αλουμινίου, με φύλλο πάχους 7.5 χιλιοστών, το οποίο ακολουθεί πιστά το περίγραμμα που καθορίζουν οι δύο μονάδες. Η επιλογή αυτή δίνει ένα χαρακτηριστικό, αναγνωρίσιμο σχήμα στο 330, σπάζοντας την μονοτονία της παραλληλεπίπεδης καμπίνας και παράλληλα μειώνει της αποστάσεις των ηχητικών πηγών από τις ακμές της μπάφλας. Στην περίπτωση του γούφερ αυτό, μάλλον, δεν παίζει ρόλο στην απόδοση καθώς τα μήκη κύματος που διαχειρίζεται είναι μεγάλα. Στην περίπτωση του τουίτερ, πιθανότατα παίζει τον ρόλο του και στην πράξη. Η καμπίνα έχει μικρό ύψος (λίγο πάνω από 270 χιλιοστά) αλλά σεβαστό βάθος (κοντά στα 350 χιλιοστά). Αυτές οι αναλογίες κάνουν δύσκολη την τοποθέτηση σε ράφι, αλλά ας μην έχουμε αυταπάτες: Δεν είναι λογικό να αγοράσει κανείς ένα ηχείο τέτοιου επιπέδου τιμής και να το στριμώξει σε μια βιβλιοθήκη! Η καμπίνα συμπληρώνεται από δύο επιφάνειες (την μπάφλα και το πίσω μέρος) από συνθετικό υλικό και το φινίρισμά της είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Φωτογραφία

To 330 CE είναι ένα ηχείο βάσης με αρκετά μικρές διαστάσεις πλάτους και ύψους αλλά σεβαστό βάθος. Η καμπίνα είναι κατασκευασμένη από φύλλο αλουμινίου και ακολουθεί το περίγραμμα των μονάδων που χρησιμοποιούνται.

Η Elac έχει μοιράσει το φάσμα σε δύο περιοχές και αντίστοιχα μεγάφωνα δικής της κατασκευής, με συχνότητα cross τα 2.900Hz και φίλτρα τα οποία περιγράφονται ως “πολύ μεγάλης κλίσης”, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες. Οι χαμηλές συχνότητες έχουν ανατεθεί σε ένα μιντ/γούφερ 180 χιλιοστών με κώνο τον οποίο η εταιρία ονομάζει Crystal. O συγκεκριμένος κώνος αποτελεί σύνθεση ενός υποστρώματος από χαρτί επάνω στο οποίο έχει τοποθετηθεί ένα φύλλο αλουμινίου για ενίσχυση της ακαμψίας. Ωστόσο, το πράγμα έχει ένα κάποιο βάθος: Καταρχήν η μηχανική ζεύξη του πηνίου φωνής με το διάφραγμα γίνεται σε δύο σημεία, τόσο στο χάρτινο υπόστρωμα όσο και στην αλουμινένια επιφάνεια και η ανάρτηση επιτρέπει μεγάλες διαδρομές οι οποίες μπορούν να φτάσουν τα 30 χιλιοστά από κορυφή σε κορυφή. Στη συνέχεια, το ίδιο το πηνίο είναι αρκετά μικρό σε πλάτος και κινείται μέσα σε ένα σημαντικά μεγαλύτερο διάκενο, ώστε να παραμένει πάντοτε μέσα στην περιοχή όπου το μαγνητικό πεδίο είναι ομογενές. Η χαρακτηριστική διαμόρφωση της πλευράς του κώνου που αποτελείται από αλουμίνιο έχει γίνει με γνώμονα την ελαχιστοποίηση των “σπασιμάτων” του μεγαφώνου. H αισθητική πλευρά του πράγματος είναι, φαίνεται, μια παράπλευρη συνέπεια…

Φωτογραφία

Η Elac χρησιμοποιεί το τουίτερ JET III. Πρόκειται για μια μονάδα ATM, με βάση τις αρχές που έχει περιγράψει ο Oscar Heil. Το ribbon είναι κατασκευασμένο από Kapton και αλουμίνιο (για το αγώγιμο μέρος) και το μαγνητικό σύστημα είναι από νεοδύμιο.

Φωτογραφία

Το μιντ/γούφερ χρησιμοποιεί τον κώνο Crystal της Elac. Πρόκειται για ένα σάντουιτς χαρτιού/αλουμινίου, διαμορφωμένο έτσι ώστε να επιτυγχάνεται μεγάλη ακαμψία. Η ανάρτηση της μονάδας επιτρέπει μεγάλες διαδρομές.

Οι παρατηρητικοί θα έχουν αναγνωρίσει, ασφαλώς, την αρχιτεκτονική του Oscar Heil στο τουίτερ του 330. Πράγματι, πρόκειται για μια μονάδα Air Motion Transformer την οποία η Elac ονομάζει JET III. Τα τουίτερ AMT αποτελούν ένα είδος μονάδων ribbon (χρησιμοποιούν δηλαδή ένα επίπεδο φύλλο και όχι έναν κώνο ή έναν θόλο για την δημιουργία του ακουστικού κύματος) αλλά διαφοροποιούνται από αυτές ως προς την διαμόρφωση και την λειτουργία του κινούμενου μέρους τους. Σε αντίθεση με τα συμβατικά ribbon όπου η κίνηση γίνεται κατά την διεύθυνση του ακουστικού άξονα (όπως σε κάθε ηλεκτροδυναμικό μεγάφωνο), οι μονάδες AMT κινούνται κάθεται σε αυτόν και είναι η αναδιπλωμένη μορφή τους (φανταστείτε τις σαν ένα στοιχειώδες ακορντεόν) αυτή που μεταδίδει κίνηση στον αέρα. Σε αντίθεση, επίσης, με μια μονάδα ribbon της οποίας η έκταση αποτελεί συνάρτηση του ύψους και του πλάτους της, σε μια μονάδα ΑΜΤ ρόλο παίζει και το βάθος: Το αναδιπλωμένο ribbon έχει πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια από αυτή που υπαγορεύει η έκταση που καταλαμβάνει στην μπάφλα και ταυτόχρονα οι μετατοπίσεις του είναι πολύ μικρότερες από αυτές ενός κώνου, ενώ δεν υπάρχει και πηνίο φωνής, γεγονός που εξασφαλίζει καλύτερα μηχανικά χαρακτηριστικά και μεγαλύτερη ταχύτητα. Ο Heil οραματίστηκε πιθανώς το AMT ως μια πολύ καλή προσέγγιση της σημειακής πηγής. Στην έκδοση JET III, η Elac έχει χρησιμοποιήσει διάφραγμα από Kapton επάνω στο οποίο έχει χαραχθεί ένα αγώγιμο στρώμα αλουμινίου. Το μαγνητικό σύστημα είναι από νεοδύμιο.

Φωτογραφία

Οι ειδικές βάσεις που συνόδευαν το 330 CE χρησιμοποιούν ακίδες για την στήριξη των ηχείων. Ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει βίδες για να μονιμοποιήσει την σύνδεση ηχείου-βάσης.

Φωτογραφία

Μεγάλη σε διάμετρο οπή ανάκλασης, τοποθετημένη στο πίσω μέρος. Το χείλος είναι, κατά τα γνωστά, καμπυλωμένο. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής δεν ακούστηκε ο παραμικρός αεροδυναμικός θόρυβος.

Κανένα ηχείο βάσης δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς μια καλή βάση. Οι Γερμανοί δεν αφήνουν περιθώρια για λανθασμένες επιλογές από την πλευρά του χρήστη στο σημείο αυτό και συνοδεύουν το 330 CE με το κατάλληλο... hardware το οποίο εξασφαλίζει την σωστή στήριξή του. Οι βάσεις που συνόδευαν τα ηχεία της δοκιμής επιτρέπουν είτε την απλή στήριξη μέσω ακίδων, είτε την άκαμπτη σύνδεση ηχείου-βάσης με βίδες. Διαθέτουν ένα ιδιαίτερα εύχρηστο σύστημα ρύθμισης ώστε να πατήσουν σωστά σε κάθε δάπεδο και μπορούν να δεχτούν κάποιο αδρανές υλικό στο εσωτερικό τους, ώστε να γίνουν πιο βαριές και ακουστικώς ουδέτερες.

Φωτογραφία

Η σύνδεση του ηχείου με τον ενισχυτή γίνεται μέσω ακροδεκτών πολύ καλής ποιότητας οι οποίοι προσφέρουν δυνατότητα διπλοκαλωδίωσης. Η γεφύρωση τους γίνεται με εύκαμπτους βραχυκυκλωτήρες οι οποίοι είναι, επίσης, καλοκατασκευασμένοι.