Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 20/03/2012

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΗΧΕΙΟ

Elac 330 Crystal Edition

Thumbnail_φωτο

Η ανηχοϊκή μέτρηση της απόκρισης του 330 CE είναι πολύ καλή: Οι αποκλίσεις, πάνω από τα 250Hz είναι της τάξης του dB και η συνολική απόκλιση μέχρι τα 20kHz δεν ξεπερνά τα 4.5dB, με άλλα λόγια το ηχείο κινείται μέσα σε ένα διάστημα +/-2.2dB, επίδοση που είναι, ασφαλώς πολύ καλή και την συναντούμε σπάνια. Επιπροσθέτως, το ηχείο δείχνει να έχει μια εξαιρετικά επίπεδη απόδοση στην περιοχή 600Hz και 2.5kHz, με διακυμάνσεις σχετικά μεγάλου εύρους αλλά μικρού πλάτους πάνω από το σημείο αυτό. Η απόκριση στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων ξεπερνά με χαρακτηριστική ευκολία τα 20kHz χωρίς να υπάρχουν υποψίες για κάποιο συντονισμό του τουίτερ (κάτι που άλλωστε είναι ένα από τα πλεονεκτήματα του AMT). Η ομοιότητα των δύο ηχείων είναι παραδειγματική με τις διαφορές να είναι μικρότερες του 1dB, ενώ και το προστατευτικό κάλυμμα αποδείχθηκε επαρκέστατα ουδέτερο, αφού εισάγει μεν κάποια αλλοίωση, αλλά αυτό συμβαίνει στις υψηλές και πολύ υψηλές συχνότητες και δεν ξεπερνά το 1, 1.5dB. Αν θέλετε το καλύτερο δυνατόν, αφαιρέστε το, αλλά το κέρδος θα είναι μικρό. Η ψευδοανηχοϊκή απόκριση του ηχείου (με splicing near field/far field στα 250Hz), συμπληρώνει την εικόνα χαμηλά: Κάτω από τα 200Hz οι Γερμανοί έχουν επιλέξει μια ηπίως ενισχυτική συμπεριφορά (που δεν ξεπερνά τα 3.5dB συνολικά) ενώ το ηχείο τηρεί στο ακέραιο τις υποσχέσεις του στα χαρτιά: Τα -3dB (από την μέση ευαισθησία, η οποία υπολογίστηκε στα 86.2dB/W/2.83Vrms) βρίσκονται, όντως, στα 40Hz.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m), σύγκριση της απόκρισης των δύο ηχείων του ζεύγους (κόκκινη, πράσινη καμπύλη) και επίδραση του προστατευτικού πλέγματος (πορτοκαλί καμπύλη). Ανηχοϊκή μέτρηση σε απόσταση 1m.

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/m). Συνδυασμός far field/near field ψευδοανηχοϊκής μέτρησης στον ακουστικό άξονα.

To 330 CE έχει τυπική συμπεριφορά ως φορτίο. Η ωμική του αντίσταση είναι λίγο μεγαλύτερη των 6Ω στη συχνότητα συντονισμού του reflex (6.2Ω/55Ηz) αλλά πέφτει κάτω από τα 4Ω ψηλότερα κοντά στα 200Hz, επιβεβαιώνοντας την Elac η οποία δίνει 3.8Ω/195Hz). Η φάση της εμπέδησης κινείται μέσα σε αναμενόμενα πλαίσια και το ηχείο δεν θα καταπονήσει ιδιαίτερα το στάδιο εξόδου του ενισχυτή. Ωστόσο, αν θέλετε στάθμες θα χρειαστείτε αρκετή ισχύ. Το διάγραμμα της βηματικής απόκρισης αποκαλύπτει την σύνδεση του τουίτερ σε αντίθεση φάσης καθώς επίσης και το (αναμενόμενο) γεγονός ότι δεν υπάρχει χρονική ευθυγράμμιση των μονάδων. Ωστόσο η συνολική συμπεριφορά είναι ιδιαίτερα ομαλή τόσο όσον αφορά στην απόσβεση όσο και στην μεταφορά της ενέργειας από το τουίτερ στο γούφερ. Για τους παρατηρητικούς, το διάγραμμα έχει μια ιδιαιτερότητα και αυτή είναι η αιχμή μεταξύ του (αντεστραμμένου) τουίτερ και του πιο αργού γούφερ. Η ύπαρξη της υπονοεί την ύπαρξη μιας δευτερεύουσας ηχητικής πηγής εξαιρετικά κοντά στο τουίτερ (η απόστασή τους υπολογίζεται χονδρικά στα 10 χιλιοστά). Μια πιθανή αιτία είναι η οπίσθια ακτινοβολία της μονάδας ATM (η οποία είναι εγγενώς διπολική) η οποία ανακλάται στο πίσω μέρος του σασί, αλλά αυτή είναι, φυσικά, μια υπόθεση.

Thumbnail Thumbnail

Μέτρο και φάση της εμπέδησης (πράσινη και κόκκινη καμπύλη αντιστοίχως).

Βηματική απόκριση

Το διάγραμμα CSD δείχνει ένα ιδιαίτερα γρήγορο ηχείο με δύο ορατούς χρωματισμούς μεταξύ 4 και 6kHz οι οποίοι πάντως έχουν αποσβεστεί (κάτω από τα -25dBr) σε χρόνο μικρότερο των 4mS. Το πολικό διάγραμμα στο οριζόντιο επίπεδο είναι αρκετά ομαλό. Η απόκριση παραμένει μέσα σε διάστημα 3dB για γωνίες +/-15 μοιρών και η ακρόαση σε γωνίες +/-30 μοιρών οδηγεί σε απώλειες λίγο μεγαλύτερες των 6dB, με κύριο “ένοχο” εδώ τις πολύ υψηλές συχνότητες οι οποίες, λογικά γίνονται αρκετά κατευθυντικές. Αυτό σημαίνει ότι η απόδοση του ηχείου δεν επιβαρύνεται σημαντικά αν κάποιος επιλέξει να ακούσει ελαφρώς εκτός άξονα και διευρύνει κάπως το sweet spot, ενώ παράλληλα το πεδίο ανακλάσεων είναι αρκετά ομοιογενές.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα CSD (αποσβεννυμένων φασμάτων), ανηχοϊκή μέτρηση στον ακουστικό άξονα.

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο οριζόντιο επίπεδο. Συχνότητες: Συχνότητες: 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη) και 16kHz (μοβ καμπύλη)

Το διάγραμμα της πολικής απόκρισης στο κατακόρυφο επίπεδο καταδεικνύει την ανάγκη χρήσης μιας σωστής βάσης, σωστής υπό την έννοια ότι θα πρέπει να τοποθετεί το ηχείο στο κατάλληλο ύψος. Η απόδοση επιδεινώνεται ιδιαίτερα για ακροάσεις υπό αρνητική γωνία (δηλαδή με τον ακροατή σε θέση χαμηλότερη του άξονα του ηχείου) ενώ οι αλλαγές είναι πιο ομαλές (ανάλογες με αυτές που είδαμε στο οριζόντιο επίπεδο) για θέσεις λίγο υψηλότερες του άξονα. Μια γωνία 20 περίπου μοιρών φαίνεται να είναι αποδεκτή για αποκλίσεις στην περιοχή των 3dB. Τέλος, οι επιταχύνσεις των τοιχωμάτων της καμπίνας (και οι αντίστοιχοι χρωματισμοί) φαίνεται να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα με το σύνολο των συντονισμών να μην ξεπερνά τα -60dB με εξαίρεση τις δύο αιχμές γύρω από τα 2kHz που βρίσκονται κοντά στα -55dB.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο κατακόρυφο επίπεδο. Συχνότητες: Συχνότητες: 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη) και 16kHz (μοβ καμπύλη)

Στάθμη επιταχύνσεων μετρημένων στο σημείο μεταξύ γούφερ και τουίτερ (10mV/m/S2)