Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 05/04/2011

flag
english
abstract

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Luxman L-505u

Thumbnail_φωτο

Για να είμαι ειλικρινής, το πολύ μίνιμαλ έχω αρχίσει και το βαριέμαι. Ή, καλύτερα, έχω αρχίσει να το αντιμετωπίζω καχύποπτα: Το να βάζεις δύο buffer και ένα ποτενσιόμετρο σε ένα σασί και να δικαιολογείς όλες τις ελλείψεις σε δυνατότητες με την καραμέλα της απλότητας, έχει νόημα μέχρι κάποιο σημείο, αλλά από το σημείο αυτό και πέρα, δικαιούμεθα, πιστεύω, να αρχίσουμε να κατηγορούμε τους... “μινιμαλιστές” για απλούς τσιγκούνηδες (στην καλύτερη περίπτωση) ή απλώς όχι καλά ενημερωμένους νεόκοπους σχεδιαστές, που δεν έχουν διαβάσει ποτέ τους Baxandall ή Hood και δεν ξέρουν που πρέπει να βάλουν τον διακόπτη source/tape στο δρόμο του σήματος (στην χειρότερη). Ο ολοκληρωμένος ενισχυτής (και φυσικά ο προενισχυτής) πρέπει να έχει κάποιες δυνατότητες επειδή πολλοί από εμάς έχουμε πάνω από μία πηγή και δεν αισθανόμαστε προδότες επειδή έχουμε ακουστικά ή κάποια συσκευή με δυνατότητες εγγραφής. Είναι, λοιπόν, για αυτούς τους λόγους που χάρηκα όταν είδα από κοντά τον L-505u. Είναι ένας ολοκληρωμένος ενισχυτής της παλιάς σχολής, υπό την έννοια ότι προσφέρει πραγματικά πολλές δυνατότητες, τις οποίες συνδυάζει με ενδιαφέρουσα εμφάνιση, καλή αίσθηση κατά τη χρήση και επαρκή ισχύ, τουλάχιστον με βάση τις δηλώσεις της εταιρίας.

Φωτογραφία

Κλασική, στα όρια του vintage, αισθητική: Η πρόσοψη του ενισχυτή περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα, ο χειρισμός είναι προφανής και τα όργανα μέτρησης της ισχύος κάνουν το δικό τους παιχνίδι. Όσοι είδαν τον L-505u συγκινήθηκαν...

Φωτογραφία

Μια σειρά από μικρούς διακόπτες και ρυθμιστικά δίνουν πρόσβαση σε μια ενδιαφέρουσα ποικιλία από δυνατότητες, στις οποίες περιλαμβάνεται η ρύθμιση της τονικότητας και της ισορροπίας, η επιλογή πηγής προς εγγραφή και το downmixing των καναλιών.

Οι παλαιότεροι εξ υμών σίγουρα θα υποστούν ένα deja-vu: Το μεγάλο σε διάμετρο ρυθμιστικό στάθμης και ο επιλογέας εισόδων, τα ρυθμιστικά τόνου και -κυρίως τα όργανα μέτρησης ισχύος παραπέμπουν σε παλαιότερες δεκαετίες. Κατά την προσωπική μου άποψη η Luxman έχει πέσει μέσα στην ψυχολογία των περισσότερων αγοραστών της κατηγορίας. Για να ξεπεράσει κανείς αυτές τις κλασικές γραμμές θα πρέπει να δουλέψει σκληρά στο σχεδιαστήριο και τα παραδείγματα είναι υπαρκτά μεν, αλλά ολίγα...
Στην πράξη, τώρα, ο ενισχυτής προσφέρει τέσσερις εισόδους line, μια είσοδο balanced (με επιλεγόμενη, μάλιστα, φάση), μια είσοδο phono με δυνατότητα ελέγχου του κέρδους για κεφαλές mm/mc καθώς και δύο βρόχους για συσκευές εγγραφής με αντίστοιχο επιλογέα πηγής προς εγγραφή στην πρόσοψη. Στην πίσω πλευρά, ο χρήστης θα βρει, ακόμη, δύο ομάδες υποδοχών για την σύνδεση ηχείων με βύσματα καλής ποιότητας. Ο ενισχυτής διαθέτει έξοδο προενισχυτή και είσοδο τελικού, για την περίπτωση που κάποιος θέλει να αναβαθμίσει το σύστημά του. Στην πρόσοψη υπάρχουν όλα τα απαραίτητα: Περιστροφικός επιλογέας εισόδων (ηλεκτρονικά ελεγχόμενος), επιλογέας ομάδας ηχείων, πηγής προς εγγραφή καθώς επίσης και ρυθμιστικά τονικότητας και ισορροπίας καναλιών. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να ακούσει μόνο ένα κανάλι ή ένα μονοφωνικό downmix, ενώ μπορεί να παρακάμψει όλες αυτές τις δυνατότητες με τον αντίστοιχο διακόπτη. Το πακέτο των δυνατοτήτων συμπληρώνεται από υποηχητικό φίλτρο και έξοδο ακουστικών. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, ένα μεγάλο μέρος της πρόσοψης καταλαμβάνεται από τα όργανα ένδειξης της στάθμης (σε dBW με ισχύ αναφοράς την μέγιστη κατά τον κατασκευαστή) τα οποία είναι φωτιζόμενα αν και ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να παραμένουν σβηστά χρησιμοποιώντας το σχετικό πλήκτρο από το τηλεχειριστήριο.

Φωτογραφία

Ο επιλογέας εισόδου ελέγχεται ηλεκτρονικά. Το σύστημα είναι βασισμένο στο αντίστοιχο του κορυφαίου προενισχυτή της Luxman.

Φωτογραφία

Η ρύθμιση της στάθμης γίνεται με ηλεκτροκίνητο ποτενσιόμετρο της Alps.

Το εσωτερικό του ενισχυτή είναι, επίσης, ενδιαφέρον. Η Luxman έχει χρησιμοποιήσει μεταλλικά φύλλα για να δημιουργήσει διαμερίσματα (και να ενισχύσει την ακαμψία του σασί) στα οποία έχει τοποθετήσει τα επί μέρους κυκλώματα. Το μεγαλύτερο μέρος του προενισχυτή φαίνεται να βρίσκεται ακριβώς πίσω από τα βύσματα εισόδου, κάτι που ελαχιστοποιεί τις καλωδιώσεις (και όσες υπάρχουν χρησιμοποιούν αγωγούς με χαλκό υψηλής καθαρότητας). H ρύθμιση της στάθμης γίνεται από ένα ποτενσιόμετρο της Alps (με μοτέρ, ώστε να είναι δυνατή η ρύθμιση της και από το τηλεχειριστήριο). Τα στάδια ισχύος είναι μοιρασμένα στις πλευρές του σασί και έχουν, το κάθε ένα, τη δική του εσωτερική ψύκτρα. Η ισχύς ελέγχεται από δυο ζευγάρια συμπληρωματικών διπολικών ημιαγωγών ανά κανάλι και η τροφοδοσία ξεκινά από έναν θωρακισμένο με ταινία χαλκού μετασχηματιστή και τέσσερις πυκνωτές τροφοδοσίας των 4.700μF για το τελικό στάδιο και μια σειρά από μικρότερα σταθεροποιημένα τροφοδοτικά (ξεχωριστά για τον προενισχυτή, για τα στάδια τάσης των τελικών, για το σύστημα προστασίας και το σύστημα ελέγχου).

Φωτογραφία

Πλήρες πακέτο εισόδων/εξόδων στο οποίο συμπεριλαμβάνεται μια είσοδος balanced, δύο βρόχοι εγγραφής και έξοδος προενισχυτή/είσοδος τελικού.

Φωτογραφία

Το σασί είναι ενισχυμένο από μεταλλικά χωρίσματα. Η ποιότητα κατασκευής είναι καλή.

Ενδιαφέρουσα είναι και η προσέγγιση της Luxman στην υπόθεση της αρνητικής ανάδρασης του σταδίου ισχύος. Το επίσημο κείμενο της εταιρίας ονομάζει το σχετικό κύκλωμα ODNF (Only Distortion Negative Feedback) και αναφέρει ότι η αρχή λειτουργίας του βασίζεται στον διαχωρισμό των παραμορφώσεων και του θορύβου από το σήμα και την χρήση αυτής της πληροφορίας ως σήμα ανάδρασης. Σε επίπεδο διαγράμματος βαθμίδων το ODNF φαίνεται ως ένας τελεστικός ενισχυτής συνδεσμολογημένος ως διαφορικό στάδιο η έξοδος του οποίου ελέγχει το στάδιο ενίσχυσης τάσης. Ακόμη και από το (πολύ) απλοποιημένο διάγραμμα που δίνει η εταιρία στο εγχειρίδιο χρήσης γίνεται εμφανές ότι ο L-505u δεν είναι εντελώς συνηθισμένος (για παράδειγμα δεν διαθέτει το κλασικό διαφορικό ζευγάρι ημιαγωγών στην είσοδο). H κατασκευή του ενισχυτή είναι καλή με τα περισσότερα υλικά να είναι τυπικής βιομηχανικής ποιότητας.

Φωτογραφία

Το τροφοδοτικό βασίζεται σε έναν θωρακισμένο μετασχηματιστή και τα τελικά στάδια χρησιμοποιούν 2 πυκνωτές των 4.700μF το κάθε ένα.

Φωτογραφία

Αυτό είναι το στάδιο ισχύος του L-505u. Χρησιμοποιεί δύο ζεύγη συμπληρωματικών τρανζίστορ και εσωτερικές ψύκτρες.