Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 05/04/2011

flag
english
abstract

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Luxman L-505u

Thumbnail_φωτο

Ο L-505u αντικατέστησε το ζευγάρι προενισχυτή/τελικού ενισχυτή αναφοράς (Melos Plus Line/Parasound HCA3500) και κλήθηκε να οδηγήσει τα ATC SCM-50PSL. H πηγή που χρησιμοποιήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων ήταν το Teac Esoteric P70/D70.
Με ισχύ που ξεπερνά κατά πολύ τα 100W που δίνει η εταιρία, ο L-505u δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να οδηγήσει σωστά τα 50άρια της ATC τα οποία βρίσκονται τοποθετημένα σε έναν μικρό σχετικώς χώρο. Ο ενισχυτής δείχνει από την πρώτη στιγμή ικανός να “κουνήσει” ηχεία των οποίων η ευαισθησία βρίσκεται κάτω από τα 90dBSPL κάτι που σημαίνει ότι είναι κατάλληλος τόσο για μεσαίους όσο και για μεγαλύτερους χώρους, όπου -εννοείται- η ευαισθησία των ηχείων θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη αν θέλετε στάθμες. Από πλευράς δυναμικών, δεν μπορώ να πω ότι μου έλειψε κάτι: Η περιγραφή της δυναμικής αντίθεσης, η ταχύτατη μετάβαση από τα χαμηλά περάσματα στο κρεσέντο, γίνεται με χαρακτηριστική άνεση.

Φωτογραφία

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζεις ακούγοντας τον L-505u, πάντως, είναι αυτή του μεγάλου ήχου. Χωρίς να είναι περιττά εντυπωσιακός, ο ενισχυτής σε κερδίζει αμέσως με την σαφή και εκτεταμένη εικόνα που δημιουργεί μεταξύ των ηχείων, η οποία επιβάλλεται όντας κοντά στον ακροατή χωρίς όμως να γίνεται υπερβολική ή καταπιεστική. Παράλληλα, έχεις την αίσθηση ότι το άκουσμα είναι αρκούντως διαυγές με καλή μεταφορά των μικρολεπτομερειών της ηχογράφησης. Χαμηλά, πήρα πολύ καλό όγκο, ελάχιστα υπερελεγχόμενο, με τα όργανα της περιοχής να ακούγονται ξεκάθαρα με καλό χρονισμό και λεπτομέρεια. Έργα με σημαντικό περιεχόμενο χαμηλά θα αποδοθούν με τρόπο που θα ικανοποιήσει τους απαιτητικούς, τα ρυθμικά μέρη είναι όσο πρέπει παρόντα στον χώρο και ο ενισχυτής φαίνεται να έχει σχεδόν πάντα αποθέματα ενέργειας για να βγάλει και το πιο δύσκολο πέρασμα. Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε με καλή ισορροπία. Αν και ο ενισχυτής εστιάζει την εικόνα αρκετά κοντά στον ακροατή, είναι εντούτοις πολύ καλόηχος και δεν κουράζει ποτέ. Έγχορδα, πνευστά και φωνές έχουν τις σωστές αναλογίες, η χορωδία εστιάζεται άψογα και τα στοιχεία που έχει συλλάβει η ηχογράφηση μεταφέρονται σωστά ενώ οι σολίστ εστιάζονται πολύ καλά και η άρθρωσή τους περιγράφεται λεπτομερώς.

Φωτογραφία

Οι υψηλές συχνότητες αποδόθηκαν με σχετικά καλή ισορροπία αν και σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει μου φάνηκαν ελάχιστα πιο αργές στις αποσβέσεις τους, ένα στοιχείο που κάνει ορισμένες ηχογραφήσεις να ακούγονται πιο “στρογγυλές” και ευχάριστες. Ο χαρακτήρας του ενισχυτή είναι, γενικά, φωτεινός και δεν γίνεται σε καμία περίπτωση σκληρός, ακόμη και κοντά στα όρια της υπερφόρτωσης (εννοείται ότι αν τα όρια ξεπεραστούν, το αποτέλεσμα γίνεται ταχύτατα δυσάρεστο -δεν έχουμε να κάνουμε με λάμπα εδώ...). To στοιχείο αυτό νομίζω καθορίζει και την γενική ηχητική υπογραφή του L-505u: Πρόκειται για έναν ενισχυτή ο οποίος προσφέρει δυναμικό ήχο, με λεπτομέρεια και ουδετερότητα.
Κατά την διάρκεια των ακροάσεων υπέκυψα (τρόπος του λέγειν) στον πειρασμό να χρησιμοποιήσω και τα ρυθμιστικά τονικότητας. Συνήθως, μοιράζω το χρόνο της δοκιμής σε ακροάσεις με και χωρίς το DRC-205 της Copland το οποίο χρησιμοποιώ σε τακτική βάση για την διόρθωση της ακουστικής του χώρου. Στην περίπτωση του Luxman προσέθεσα και ένα τρίτο session στο οποίο βασίστηκα στις ρυθμίσεις που προσφέρει ο ενισχυτής. Τα ρυθμιστικά επιδρούν στις περιοχές κάτω από τα 300Hz και πάνω από τα 3kHz και αν τα χρησιμοποιήσεις σωστά μπορείς να διορθώσεις μερικά πράγματα. Από την στιγμή που μπορείς να τα βγάλεις από το δρόμο του σήματος μέσω του σχετικού διακόπτη νομίζω ότι αποτελούν ένα ευπρόσδεκτο εργαλείο.

Τελικώς...

... δεν ξέρω πως να το πω με επίσημο τρόπο, αλλά ο L-505u μου φάνηκε ιδιαίτερα ευχάριστος ως συσκευή για το χρονικό διάστημα που συμβιώσαμε. Έχει καλό, δυναμικό ήχο χωρίς να απομακρύνεται από την ουδετερότητα, οδηγεί άνετα ηχεία μέτριας ευαισθησίας, προσφέρει όλα τα απαραίτητα, χαίρεσαι να τον χρησιμοποιείς και δεν ντρέπεσαι να τον δείχνεις! Τέτοιου είδους ισορροπίες δεν είναι εύκολο να τις πετύχεις και γι΄ αυτό δεν συναντάμε τέτοιες συσκευές κάθε μέρα. Νομίζω ότι τιμά την παράδοση της Lux και ότι αποτελεί μια πολύ καλή πρόταση στην συγκεκριμένη κατηγορία τιμής.