Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 05/04/2011

flag
english
abstract

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Luxman L-505u

Thumbnail

Η Luxman αναφέρει ως ισχύ του L-505u τα 100W ανά κανάλι σε φορτίο 8Ω, μια τιμή η οποία αποδείχθηκε πολύ συντηρητική. Σε στατική μέτρηση με φορτίο 8Ω o ενισχυτής απέδωσε πάνω από 140Wrms (142.4) για παραμόρφωση 0.3%, τιμή που ανέβηκε στα 188Wrms όταν το φορτίο έγινε 4Ω με τις ίδιες συνθήκες παραμόρφωσης. Αποδείχθηκε επίσης αρκετά ευαίσθητος καθώς η μέγιστη ισχύς αποδόθηκε με 207mVrms στις εισόδους line.
H απόκριση συχνότητας με ωμικό φορτίο είναι πρακτικά επίπεδη στο σύνολο του ακουστικού φάσματος με τάσεις ήπιας αποκοπής στα άκρα όπου είδαμε λιγότερο από 0.5dB στα 10Hz και -1dB στα 40kHz. Η ομοιότητα μεταξύ των δύο καναλιών ήταν, επίσης πολύ καλή με διαφορές της τάξης του δεκάτου του dB. Ο συντελεστής απόσβεσης του σταδίου εξόδου μετρήθηκε κοντά στο 120 (119.1) και με αυτό ως δεδομένο είναι δικαιολογημένο το γεγονός ότι η απόκριση συχνότητας με σύνθετο φορτίο εμφανίζει, επίσης, ελάχιστες αποκλίσεις, με μια ανεπαίσθητη εξασθένηση πάνω από τα 2kHz.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 50Wrms/8Ω.

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 50Wrms σε σύνθετο φορτίο.

Η αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την συχνότητα κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα, κοντά στο 0.007% για την περιοχή 100Hz-3kHz και ελαφρές τάσεις ανόδου (μέχρι το 0.01%) στις υψηλές συχνότητες. Στις πολύ χαμηλές συχνότητες παρατηρήθηκε μια διαφοροποίηση στη συμπεριφορά των δύο καναλιών με το αριστερό κανάλι να ξεπερνά το 0.01% στα 20Hz.
To διάγραμμα της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την ισχύ επιβεβαιώνει την υποψία ότι οι προδιαγραφές ισχύος που δίνει η εταιρία είναι απαισιόδοξες: Το στάδιο εξόδου δείχνει μεν σημάδια υπερφόρτωσης κοντά στα 100W (114.6) για φορτίο 8Ω αλλά “αντέχει” αρκετά μέχρι να φτάσει το 0.3%, ενώ στα 4Ω η υπερφόρτωση γίνεται ορατή στα 174Wrms.

Thumbnail Thumbnail

thd+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Έξοδος: 50Wrms/8Ω.

thd+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω (πράσινη καμπύλη) και 4Ω (κόκκινη καμπύλη).

Με σήμα 1kHz στην είσοδο o L-505u εμφανίζει μια σειρά αρμονικών, ισχυρότερη των οποίων είναι η δεύτερη, με την στάθμη τους να βαίνει μειούμενη καθώς η συχνότητα αυξάνεται και να παραμένει αρκετά χαμηλή γενικώς όντας κάτω από τα -100dBr με εξαίρεση την δεύτερη αρμονική. Ο θόρυβος από το τροφοδοτικό είναι εμφανής (στα 50Hz και τα 100Hz, καθώς και στις αρμονικές αλλά και ως προϊόν ενδοδιαμόρφωσης) και παραμένει σε χαμηλά επίπεδα γενικώς, αν και θα τον περιμέναμε χαμηλότερο. Τα ευρήματα που εμφανίζονται στο φάσμα επιβεβαιώνονται και από την στατική μέτρηση (-70dBr (A) με στάθμη αναφοράς αυτήν που αντιστοιχεί σε ισχύ 1Wrms/8Ω) η οποία είναι μεν ικανοποιητική αλλά όχι και η καλύτερη που έχουμε δει...

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, 50Wrms/8Ω.

Φάσμα θορύβου στην έξοδο. Στάθμη αναφοράς: 1Wrms/8Ω, είσοδος βραχυκυκλωμένη.

Ο ενισχυτής, τέλος, έδειξε τυπική συμπεριφορά σε θέματα ταχύτητας. Τα 4.23μS του χρόνου ανόδου και τα 14.5V/μS του ρυθμού ανύψωσης (σε πλήρη ισχύ) μπορεί να θεωρηθούν ικανοποιητικά, αλλά δεν ενθουσιάζουν κιόλας. Από την άλλη η απόκριση στο τετραγωνικό σήμα ήταν πολύ καθαρή χωρίς overshoot και ιδιοταλαντώσεις, γεγονός που είναι πολύ θετικό.

Thumbnail

Απόκριση σε τετραγωνικό σήμα 1kHz. Μέγιστη ισχύς σε φορτίο 8Ω.