Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 27/10/2010

flag
english
abstract

ΑΘΗΝΑ 22-24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

High End Show 2010

Φωτό_Ανοίγματος

κείμενο-φωτό: Δημήτρης Σταματάκος

Με την γενική ψυχολογία να βρίσκεται στο ναδίρ, δεν είναι περίεργο που το High End Show της Αθήνας δεν ήταν το πιο κεφάτο των τελευταίων ετών. Μεταξύ μας, θα ήταν ανησυχητικό αν ο χώρος δεν αντιδρούσε έτσι με δεδομένη την συγκυρία. Από την άλλη, οι δυσοίωνες προβλέψεις αποδείχτηκαν υπερβολικά δυσοίωνες. Πράγματι το μέγεθος της όλης διοργάνωσης από πλευράς εκθετών ήταν χαμηλότερο από πέρυσι και οι επισκέπτες ήταν, επίσης, λιγότεροι. Αλλά αυτό -κατά την άποψη του υποφαινόμενου- δεν μειώνει την αξία του γεγονότος. Η επιβεβαίωση αυτού του ισχυρισμού έγινε στην πράξη από το εξής περίεργο: Οι περισσότεροι από όσους επισκέφθηκαν το show έμειναν με καλές εντυπώσεις: Είδαν πολλά καινούρια πράγματα (και πρόσωπα), ενδιαφέρουσες καινούριες ιδέες και αρκετά προϊόντα που είχαν την σημασία τους για τον χώρο.
Οι παρατηρητικοί διαπίστωσαν -πιθανόν- ένα σημαντικό άνοιγμα στο διάστημα των τιμών. Εφέτος το show είχε να δείξει πολλά μεγάλα κομμάτια με πολύ υψηλές τιμές αλλά, ταυτόχρονα, και πολλές συσκευές πολύ υψηλής ποιότητας με λογικές τιμές. Το πρώτο φαινόμενο είναι ίσως δείγμα ωρίμανσης των εκθετών οι οποίοι δεν διστάζουν να επενδύσουν σε μια παρουσίαση με συσκευές πολύ υψηλού κόστους ενώ το δεύτερο φαινόμενο οφείλεται, πιθανότατα, σε στρατηγικές επιλογές των κατασκευαστών οι οποίοι για προφανείς λόγους δίνουν μεγάλη σημασία στον λόγο τιμής προς απόδοση. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι από την μείξη των εκθεμάτων αφού υπήρχε κάτι για όλους.
Σημαντική ήταν η παρουσία νέων εταιριών που δεν υπήρχαν στο show του 2009. Είδαμε για πρώτη φορά τα ενισχυτικά του Abrahamsson και της Aries Cerat, τα ηχεία της Bluetone και τους ενισχυτές της Canta και της Cosmos Audio Labs ενώ στον ίδιο τομέα μας αιφνιδίασε επίσης η Spicom με την νέα σειρά DHT. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ένα μεγάλο μοντέλο της MBL σε μεγάλο χώρο (τρόπο επίδειξης που προτιμά και η μητρική εταιρία -αν κρίνουμε από την αντίστοιχη έκθεση του Μονάχου), τα ηλεκτρονικά της Ιταλικής Norma, τον πρώτο τελικό ενισχυτή της Porfyra Audio, τα ηχεία της Sigma που χρησιμοποιούν κεραμικές μονάδες της Accuton καθώς επίσης και μια πλήρη σειρά ηλεκτρονικών της Vamp και το MPS-5 της Playback Designs.. Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσετε πολλές νέες συσκευές από γνωστούς στην ελληνική αγορά κατασκευαστές, όπως το τρανσπόρτ 4713 της 47 Laboratories, το ηχείο AMT One της Amazon, το νέο μικρό ενεργό μόνιτορ της ATC, το κορυφαίο phono της Burmester, τον νέο προενισχυτή Statement της Clearaudio,την δυνατμική επανεμφάνιση της Plinius, το Fact 8 της PMC, το μικρότερο μοντέλο της Tune Audio και το μεγάλο ηχείο της XTZ. Η λίστα, σαφώς δεν περιορίζεται στα παραπάνω.
Σε τελική ανάλυση το Athens High End Show ήταν μια καλή και ενδιαφέρουσα έκθεση.