Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/03/2018

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΠΛΑΤΟ/ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ/ΚΕΦΑΛΗ

Perpetuum Ebner PE 1000/TO 2016/Ortofon 2M Red

Perpetuum Ebner PE 1000/TO 2016/Ortofon 2M Red

Η ποιότητα περιστροφής που προσφέρει το πλατό ικανοποιεί -και με το παραπάνω- με βάση την κατηγορία τιμής του. Οι μετρήσεις wow & flutter κυμάνθηκαν από το 0.045% (κατά NAB, ζυγισμένο) μέχρι το 0.114% (κατά IEC, ζυγισμένο) και η ανάλυση στο πεδίο της συχνότητας έδειξε ότι το μεγαλύτερο μέρος του εντοπίζεται στην περιοχή των 2Hz περίπου. Υπαρκτοί, αλλά σαφώς περιορισμένοι είναι οι μηχανικοί θόρυβοι στην περιοχή 5-20Hz ενώ πάνω από το σημείο αυτό το σύστημα γίνεται ακόμη περισσότερο αθόρυβο.
Η ανάλυση του W&F στο πεδίο του χρόνου (για παράθυρο 2.5 δευτερολέπτων) δείχνει αργές διακυμάνσεις που δεν ξεπερνούν τα -4.4Hz και τα +9Hz (επιδόσεις οι οποίες αντιστοιχούν σε μια μέση τιμή περί το 0.213%, πολύ κοντά στην στατική μέτρηση κατά IEC).

Thumbnail Thumbnail

Ανάλυση wow & flutter στο πεδίο της συχνότητας, αναπαραγωγή σήματος 3.15kHz/-20dB.

Ανάλυση wow & flutter (συχνότητα σε συνάρτηση με τον χρόνο, παράθυρο 2.5S), αναπαραγωγή σήματος 3.15kHz/-20dB.

Η ανάλυση του rumble αποκαλύπτει ένα ήσυχο μηχανικό σύστημα χωρίς προβληματικούς συντονισμούς. Οι σημαντικότερες αιχμές βρίσκονται στα 10, 15, 20 και 30Hz αλλά φαίνεται να είναι σχετικώς μικροί σε στάθμη.
Το διάγραμμα της ενδοδιαμόρφωσης από το rumble είναι αρκετά καθαρό. Ασφαλώς μπορεί να δει κανείς κάποια ίχνη ενδοδιαμόρφωσης από πολύ χαμηλές συχνότητες αλλά, ιδιαίτερα με δεδομένη την τιμή της συσκευής, δεν υπάρχουν πολλά να σχολιάσεις.

Thumbnail Thumbnail

Ανάλυση θορύβου πολύ χαμηλών συχνοτήτων (rumble). Στάθμη αναφοράς: 315Hz/-6dB, αναπαραγωγή silent groove.

Φάσμα ενδοδιαμόρφωσης από το rumble, αναπαραγωγή σήματος 3.15kHz/-20dB.

Η απόκριση συχνότητας είναι αρκετά επίπεδη με πιο χαρακτηριστικό σημείο το “γέμισμα” χαμηλά, κάτω από τα 100Hz. Ψηλά η αποκοπή είναι ομαλή. Οι παρατηρητικοί, θα δουν εύκολα ότι η ισορροπία των καναλιών είναι μάλλον μέτρια, για τα δεδομένα της συγκεκριμένης κεφαλής, ξεπερνώντας κατά τι τα 2.7dB. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι είχε αλλάξει η ρύθμιση της δύναμης αντιολίσθησης κατά την μεταφορά του πλατό στην επιφάνεια όπου γίνονται οι μετρήσεις, κάτι που μπορεί να γίνει σχετικώς εύκολα όταν χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη μέθοδος (με ανάρτηση βάρους). Με βάση την γενικότερη εντύπωση που αποκομίσαμε, μια τιμή κοντά στο 1, 1,5dB φαίνεται περισσότερο ρεαλιστική.
Η αναγνωστικότητα του συστήματος κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα. Το σχετικό διάγραμμα περιλαμβάνει ενδοδιαμόρφωση με συνιστώσες γύρω στα -70dBr και μια ισχυρή δεύτερη αρμονική (κοντά στα -40dBr). Οι υπόλοιπες αρμονικές μειώνονται αρκετά γρήγορα σε συνάρτηση με την τάξη τους, με την 3η, 4η και 5η να βρίσκονται κοντά στα -80dBr .

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα αναπαραγωγής σήματος 1kHz/0dB.

Απόκριση συχνότητας και διαφορές μεταξύ των καναλιών. Ροζ θόρυβος, στάθμη αναφοράς -20dB.

Για σχεδίαση χωρίς ανάρτηση και χωρίς μέρη με ιδιαίτερα μεγάλη μάζα ή εξειδικευμένες λύσεις απόσβεσης, το PE 1000 συμπεριφέρθηκε πολύ καλά σε ό,τι αφορά την αντοχή του σε εξωγενείς θορύβους. Σημεία ενδιαφέροντος η περιοχή 40-60Hz, η οποία φαίνεται αρκετά ευαίσθητη, καθώς και η περιοχή γύρω από τα 500Hz, αλλά σε γενικές γραμμές το πλατό φαίνεται αρκετά ανθεκτικό με καλές δυνατότητες απομόνωσης. Τούτων λεχθέντων, δεν θα ήταν κακή ιδέα να χρησιμοποιηθεί κάποια κατάλληλη βάση και μια θέση στον χώρο η οποία το κρατά μακρυά από κραδασμούς. Τέλος, η κρουστική απόκριση του συστήματος βραχίονας/κεφαλή είναι ιδιαίτερα καλή, με την σχετική καμπύλη να μην έχει ορατό ιδιοσυντονισμό και την απόσβεση να γίνεται ομαλά και χωρίς προβλήματα, δείγμα ότι ότι ο βραχίονας και η κεφαλή είναι άψογα ταιριασμένα. Η συχνότητα συντονισμού του συστήματος (με βάση τις τιμές που δίνουν οι κατασκευαστές, PE και Ortofon) υπολογίστηκε στα 8.3Hz.

Thumbnail Thumbnail

Ακουστική ανάδραση. Στάθμη αναφοράς: 315Hz/-6dB. Μέτρηση θορύβου ηρεμίας (πράσινη καμπύλη), μέτρηση υπό διέγερση με σήμα ροζ θόρυβο στάθμης 93dB SPL(A) σε απόσταση 1m (κόκκινη καμπύλη), αναπαραγωγή silent groove.

Κρουστική απόκριση του συστήματος βραχίονα/κεφαλής. Οριζόντιος άξονας: 10mS/div.