Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/03/2018

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΠΛΑΤΟ/ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ/ΚΕΦΑΛΗ

Perpetuum Ebner PE 1000/TO 2016/Ortofon 2M Red

Perpetuum Ebner PE 1000/TO 2016/Ortofon 2M Red

Για την διαδικασία της ακουστικής αξιολόγησης, το PE 1000 αντικατέστησε το σύνηθες πλατό αναφοράς (Linn Sondek LP12/Linn Ittok/Karma) και συνδέθηκε με το δικό του καλώδιο στον προενισχυτή phono που χρησιμοποιώ σε τακτική βάση (Rotel RH-Q10 “Michi”). Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το γνωστό (Melos Plus Series Line, Parasound HCA3500, ATC SCM-50PSL).
Είναι φανερό ότι η PE έχει κάνει μια σοβαρή προσπάθεια προς την κατεύθυνση μιας απλής, όσον αφορά στις αρχικές ρυθμίσεις, συσκευής και ο χρήστης δεν έχει να κάνει και πολλά πράγματα μετά την αποσυσκευασία. H διαδικασία του “στησίματος” περιλαμβάνει την τοποθέτηση του πλατό και του ιμάντα και την ρύθμιση των δυνάμεων ανάγνωσης και αντιολίσθησης οι οποίες γίνονται εύκολα με βάση τις οδηγίες που περιλαμβάνονται στο καλογραμμένο εγχειρίδιο χρήσης. Ίσως η μοναδική δυσκολία που θα συναντήσει ο αρχάριος είναι ότι για την ρύθμιση της δύναμης ανάγνωσης απαιτείται ζυγός. Κατά τα λοιπά, το πλατό είναι έτοιμο προς χρήση σε λιγότερο από μισή ώρα.
Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζεις ακούγοντας το PE 1000 είναι αυτή ενός, ασυνήθιστου για την κατηγορία, σκοτεινού υπόβαθρου επάνω στο οποίο αναπτύσσεται η μουσική πληροφορία. Πράγματι, το πλατό φάνηκε να έχει αξιοσημείωτα χαμηλό θόρυβο και να συμμετέχει ελάχιστα στο τελικό αποτέλεσμα τιμώντας με την... απουσία του ακόμη και χαρακτηριστικά δύσκολους δίσκους, όπου η πληροφορία είναι ελάχιστη και τα προβλήματα των συστημάτων περιστροφής έρχονται εύκολα στην επιφάνεια. Το χαρακτηριστικό αυτό γνώρισμα έχει σαφή επίδραση στον τρόπο με τον οποίο αφήνεται να λειτουργήσει η κεφαλή και να ανασύρει μικρές, αλλά σημαντικές πληροφορίες. Η εντύπωση που δημιουργείται, στην περίπτωση του μικρού Perpetuum, είναι ότι η 2M Red εξαντλεί τις δυνατότητές της και ότι ο συγκεκριμένος συνδυασμός πλατό-βραχίονα μπορεί να υποστηρίξει κεφαλές υψηλότερου επιπέδου, προσφέροντας στον ιδιοκτήτη του μια σημαντική διέξοδο αναβάθμισης

Perpetuum Ebner PE 1000/TO 2016/Ortofon 2M Red Perpetuum Ebner PE 1000/TO 2016/Ortofon 2M Red

Στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων, είναι σαφές ότι η Γερμανική εταιρία έχει συγκεκριμένες απόψεις: Όπως και το κορυφαίο της μοντέλο, το PE 4040, έτσι και το PE 1000, διακρίνεται για την ουδέτερη συμπεριφορά του, την ισορροπημένη απόδοση του όγκου και της ταχύτητας και της απουσίας περιττών, υπερβολικών τονισμών. Σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μοντέλο, πάντως, το 1000 φάνηκε να υπογραμμίζει ελάχιστα τα μεσαίες και τις ανώτερες χαμηλές συχνότητες, μια συμπεριφορά η οποία το κάνει να ακούγεται ζωντανό, ευχάριστο στο άκουσμα και έντονα παρόν στον χώρο, χωρίς, πάντως, να δημιουργεί προβλήματα ισορροπίας στο φάσμα ή απώλειας της λεπτομέρειας.
Η απόδοση των μεσαίων συχνοτήτων είναι ένα από τα δυνατά σημεία του συστήματος. Εδώ, ο ακροατής έχει μια ευχάριστη αίσθηση εγγύτητας, με την εικόνα να εστιάζεται με ακρίβεια και σταθερότητα, τον οριζόντιο διαχωρισμό των ηχητικών πηγών να είναι ιδιαίτερα σαφής, με τον απαραίτητο αέρα παρόντα και την απόδοση των λεπτομερειών να μην αφήνει περιθώρια για παράπονα. Σύνθετα έργα, με υψηλή ενέργεια στην περιοχή, αποδόθηκαν χωρίς αίσθηση συμπίεσης, με πολύ καλή περιγραφή των ηχοχρωμάτων, του βάθος και της κίνησης, δίνοντας την εντύπωση ότι υπάρχει το απαραίτητο δυναμικό περιθώριο και προσφέροντας στον ακροατή μια αίσθηση του “ανάγλυφου” της ηχογράφησης. Το PE 1000 αισθάνεται άνετα με σύνθετες ηχογραφήσεις, μεγάλες ορχήστρες και χορωδίες και μπορεί να αποδώσει την κλίμακα μεγέθους ενός τέτοιου έργου σωστά αλλά, ταυτόχρονα, μπορεί να μεταφέρει με άνεση στον χώρο την αίσθηση που δημιουργούν παραγωγές με έντονο/τεχνητό soundscaping, όντας μια πραγματικά all-around πρόταση. Η γενική εικόνα που δίνει το πλατό είναι αυτή μιας καλά στημένης αναλογικής πηγής, η οποία μπορεί να ανασύρει με άνεση λεπτομέρειες ακόμη και από μια απαιτητική χάραξη, χωρίς να γίνεται ποτέ σκληρό ή κουραστικό. Αντιθέτως, ακούστηκε ιδιαίτερα φιλικό στο αυτί, αποκλίνοντας, σε μερικές περιπτώσεις, προς το μαλακό.
Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων φάνηκε να έχει καλή έκταση και το σύστημα ακούστηκε γρήγορο, με καλό σώμα και λίγο ταχύτερη απόσβεση σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει από την αναφορά. Το PE 1000 με την 2M Red φάνηκε απολύτως ικανό να μεταφέρει στον χώρο τα μικροδυναμικά και τον αρμονικό πλούτο των οργάνων της περιοχής, αποκλίνοντας ελάχιστα προς την μαλακή/σκοτεινή πλευρά, ένα χαρακτηριστικό που είναι σαφώς προτιμητέο σε σύγκριση με μια λαμπρή, υπερβολικά τονισμένη συμπεριφορά. Σε κάθε περίπτωση, ο χαρακτήρας ψηλά θα πρέπει να αποδοθεί, μάλλον, στην κεφαλή και λιγότερο στο ίδιο το πλατό, πέρα από το αναμφισβήτητο γεγονός ότι το τελευταίο προσφέρει μια άριστη μηχανική πλατφόρμα.

Τελικώς...

… ξεχωρίζοντας με την πολύ καλή ποιότητα κατασκευής του, το PE 1000 αποδείχθηκε ένα ιδιαίτερα ισορροπημένο, ως προς την σύνθεσή του, σύστημα το οποίο, πράγματι, προσφέρει όλα όσα περιμένει κανείς από μια καλή αναλογική πηγή σε αυτή την κατηγορία τιμής: Πολύ καλή μηχανική συμπεριφορά, καλό ήχο με έμφαση στην ουδετερότητα και την άνεση στην περιγραφή των λεπτομερειών, εύκολη εγκατάσταση και πολύ καλή αίσθηση κατά την χρήση. Προτείνεται ανεπιφύλακτα.

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Perpetuum Ebner PE 000/TO 2016/Ortofon 2M Red, Rotel RHQ-10.
  2. Πηγή Αναφορας: Linn Sondek LP12/Ittok/Karma, Rotel RHQ-10