Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 19/05/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ D/A

Cayin iDAC-6Mk2

Cayin iDAC-6Mk2

Η εργαστηριακή αξιολόγηση του iDAC-6Mk2 έγινε μέσω της ομοαξονικής εισόδου BNC, με σήματα 24-bit/96kHz (εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά). Όπου κρίνουμε σκόπιμο, παραθέτουμε συγκριτικά τις επιδόσεις του ημιαγωγικού και του λαμπάτου σταδίου εξόδου, ενώ το φίλτρο που χρησιμοποιήσαμε ήταν το κλασικό Brickwall (εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά), και η συσκευή είχε ρυθμιστεί σε ρυθμό λειτουργίας προενισχυτή.
Το ψηφιακό interface του μετατροπέα κινήθηκε σε κορυφαία επίπεδα από την άποψη της καταστολής του εισερχόμενου jitter, όντας μάλιστα εμφανώς καλύτερο από το αρχικό μοντέλο. Η σχετική καμπύλη κινήθηκε συστηματικά κάτω από τα -60dB, ενώ η διαχείριση του jitter πολύ χαμηλών συχνοτήτων ήταν επίσης σημαντικά καλύτερη.
Το jitter που εισάγει ο ίδιος ο μετατροπέας κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα (μεταξύ 18ps και 31ps p-p στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων) δικαιώνοντας την Cayin για την επιλογή που έχει κάνει στο clock.
Σε κορυφαία επίπεδα κινήθηκε και η γραμμικότητα στάθμης της συσκευής. Η σχετική καμπύλη φτάνει χωρίς ορατές παραμορφώσεις μέχρι λίγο κάτω από τα -110dBFS, μια επίδοση που συναντάμε σπάνια (και είναι σαφώς καλύτερη από αυτήν του πρώτου μοντέλου), ενώ η διαφοροποίηση μεταξύ των σταδίων εξόδου είναι ενδιαφέρουσα: Με το λαμπάτο στάδιο, ο iDAC φαίνεται να κατεβαίνει “χαμηλότερα”, μια επίδοση την οποία δεν μπορούμε να εξηγήσουμε (και η οποία δεν οφείλεται σε λάθος) και δεν δικαιολογείται ούτε από τις επιδόσεις του σταδίου αυτού σε θέματα θορύβου.

Thumbnail Thumbnail

Καταστολή jitter σε συνάρτηση με την συχνότητα. Σήμα 10kHz, jitter 80nS p-p.

Διάγραμμα γραμμικότητας στάθμης εξόδου σε συνάρτηση με την στάθμη του ψηφιακού σήματος. Σήμα 1kHz, είσοδος S/PDIF, 96kHz. (ημιαγωγικό στάδιο: μοβ καμπύλη, λαμπάτο στάδιο: ροζ).

Η παραμόρφωση (THD και THD+N) σε συνάρτηση με την συχνότητα, κοντά στο όριο της στάθμης εξόδου (-1dBFS), κινήθηκε στα αναμενόμενα επίπεδα. Το ημιαγωγικό στάδιο είχε μια σταθερή επίδοση κοντά στα -90dB ενώ αυτό με τις λυχνίες κινήθηκε λίγο κάτω από τα -30dB, επίδοση δικαιολογημένη, καθώς οι λυχνίες πλησιάζουν στο όριο τους σε τόσο υψηλές στάθμες (κοντά στα 6Vrms).
Η συμπεριφορά αυτή φαίνεται πιο καθαρά στα διαγράμματα μεταβολής της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την στάθμη. Σε ό,τι αφορά την αρμονική παραμόρφωση, το λαμπάτο στάδιο εξόδου χαρακτηρίζεται από μια αυξητική συμπεριφορά, ήδη από τα -55dBFS, διατηρώντας, όμως, έναν ομαλό χαρακτήρα. Αντίθετα, το ημιαγωγικό στάδιο έχει παραμόρφωση η οποία βαίνει μειούμενη τουλάχιστον μέχρι τα -15dBFS (πέφτοντας κάτω από τα -100dB) ενώ τα πρώτα σημάδια υπερφόρτωσης εμφανίζονται για σήματα λίγο πάνω από τα -5dBFS.

Thumbnail Thumbnail

Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την συχνότητα. Στάθμη: -1dBFS. Sample rate 96kHz, THD+N: (ημιαγωγικό στάδιο: κόκκινη καμπύλη, λαμπάτο στάδιο: πορτοκαλί), THD: (ημιαγωγικό στάδιο πράσινη καμπύλη, λαμπάτο στάδιο ιώδης).

Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την στάθμη. Sample rate 96kHz, ημιαγωγικό στάδιο (πράσινη καμπύλη) και λαμπάτο στάδιο (κόκκινη).

Η συμπεριφορά είναι παρόμοια όταν το διάγραμμα αφορά το σύνολο παραμόρφωσης και θορύβου, μόνο που εδώ οι επιδόσεις είναι “χειρότερες”. Οι καμπύλες διατηρούν την μορφή τους αλλά για σήματα πολύ χαμηλής στάθμης τα ευρήματα (που περιλαμβάνουν και τον θόρυβο) είναι, σχεδόν, κατά 20dB υψηλότερα σε στάθμη.
Το κλασικό φίλτρο brickwall του μετατροπέα δεν κρύβει κάποια έκπληξη, διαθέτοντας πολύ καθαρή περιοχή αποκοπής και κλίσεις οι οποίες προοδευτικά μειώνονται όσο το sample rate αυξάνει (ως συνήθως).

Thumbnail Thumbnail

Αρμονική παραμόρφωση και θόρυβος σε συνάρτηση με την στάθμη. Sample rate 96kHz, ημιαγωγικό στάδιο (πράσινη καμπύλη) και λαμπάτο στάδιο (κόκκινη).

Απόκριση βαθυπερατού φίλτρου (Brickwall).

Η αναμενόμενη συμπεριφορά του Brickwall έχει ανάλογα αποτελέσματα στο διάγραμμα καταστολής των προϊόντων δειγματοληψίας που αναδιπλώνονται στο ακουστικό φάσμα. Εδώ η σχετική καμπύλη βρίσκεται κάτω από τα -110dBFS μέχρι τα 5kHz περίπου, δείχνοντας αυξητικές τάσεις πάνω από την συχνότητα αυτή, παραμένοντας, πάντως, κάτω από τα -100dBFS για όλο το φάσμα της μέτρησης.
Τα υπόλοιπα φίλτρα που προσφέρει η συσκευή εμφανίστηκαν λογικά -ίσως και συντηρητικά- στην συμπεριφορά τους. Προσφέρουν ένα εύρος “ρύθμισης” της αποκοπής ψηλά, με τα αργά φίλτρα να έχουν την χαρακτηριστική μείωση της αποτελεσματικότητας τους. Δικαιολογούν, σίγουρα, έναν προσεκτικό πειραματισμό πριν αποφασίσει κανείς ποιό του ταιριάζει.

Thumbnail Thumbnail

Καταστολή υποπροϊόντων δειγματοληψίας.

Αποκρίσεις βαθυπερατών φίλτρων (96kHz). Brickwall (πράσινη καμπύλη), αποδισμού (κόκκινη), γραμμικής φάσης/γρήγορης αποκοπή (πορτοκαλί), γραμμικής φάσης/αργής αποκοπής (γκρι), ελάχιστης φάσης/γρήγορης αποκοπής (ιώδης), ελάχιστης φάσης/αργής αποκοπής (κίτρινη), υβριδικό (μπλε).

Οι διαφορές των φίλτρων είναι σημαντικές στο πεδίο του χρόνου. Ως παράδειγμα παραθέτουμε την απόκριση της συσκευής με το φίλτρο Brickwall και το φίλτρο γραμμικής φάσης/μεγάλης κλίσης).
Στην πρώτη περίπτωση είναι εμφανές τόσο το pre- όσο και το post-ringing, τα οποία έχουν σημαντικές χρονικές διάρκειες, ενώ στην δεύτερη, η κυματομορφή έχει πολύ λιγότερα μεταβατικά φαινόμενα και ταχύτερη απόσβεση.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση σε παλμικό σήμα (time domain, φίλτρο brickwall).

Απόκριση σε παλμικό σήμα (time domain, φίλτρο φίλτρο γραμμικής φάσης/αργής αποκοπής).

Ένα σημείο στο οποίο έχει βελτιωθεί σημαντικά ο Mk2, σε σχέση με το αρχικό μοντέλο, είναι οι επιδόσεις σε θέματα θορύβου. Το διάγραμμα για τον θόρυβο σε αδρανές κανάλι, δείχνει μια συσκευή η οποία βρίσκεται συστηματικά κάτω από τα -120dBFS, με τον θόρυβο από το τροφοδοτικό να παίζει τον κύριο ρόλο αλλά να βρίσκεται σε πραγματικά χαμηλές στάθμες. Οι διαφορές μεταξύ των σταδίων εξόδου είναι σημαντικές, με το ημιαγωγικό στάδιο να βρίσκεται κατά 20dBFS χαμηλότερα, αλλά με την κορύφωση του λαμπάτου σταδίου (στα 50Hz) να είναι ελάχιστα πάνω από τα -120dBFS, δεν το λες και θορυβώδες. Στο επίπεδο των επιμέρους μετρήσεων, ο θόρυβος από το δίκτυο, στην χειρότερη περίπτωση δεν ξεπέρασε τα 2.5μVrms στον Mk2, ενώ το αρχικό μοντέλο είχε κινηθεί στα 34μVrms, επομένως έχουμε να κάνουμε με ένα σαφώς βελτιωμένο τροφοδοτικό.
Οι διαφορές μεταξύ των δύο σταδίων εξόδου είναι εμφανείς στο φάσμα θορύβων και παρεμβολών, όπου οι λυχνίες εμφανίζονται σημαντικά πιο θορυβώδεις σε σχέση με τους ημιαγωγούς (παραμένουν όμως σε πολύ χαμηλό επίπεδο). Οι θόρυβοι στις υψηλές συχνότητες είναι, πρακτικώς, ανύπαρκτοι, δείχνοντας ότι έχουμε να κάνουμε με ένα καλοσχεδιασμένο σασί και μια σωστή εσωτερική δομή.

Thumbnail Thumbnail

Θόρυβος σε αδρανές κανάλι. Ημιαγωγικό στάδιο εξόδου (πράσινη/κόκκινη καμπύλη) και λαμπάτο στάδιο εξόδου (πορτοκαλί/ιώδης).

Φάσμα θορύβου και παρεμβολών. Ημιαγωγικό στάδιο εξόδου (γκρι καμπύλη) και λαμπάτο στάδιο εξόδου (μπλε).

Η διαμόρφωση του σήματος από τον θόρυβο είναι πρακτικώς μηδενική για το ημιαγωγικό στάδιο εξόδου και με μικρά μόνο ευρήματα, τα ισχυρότερα των οποίων βρίσκονται ελάχιστα πάνω από τα -120dBFS, στην περίπτωση των λυχνιών.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα συνιστωσών ενδοδιαμόρφωσης. (ημιαγωγικό στάδιο εξόδου).

Φάσμα συνιστωσών ενδοδιαμόρφωσης. (λαμπάτο στάδιο εξόδου).

Το φάσμα για την επίδραση των πολύ χαμηλών συχνοτήτων είναι επίσης πολύ καθαρό. Αν το συγκρίνει κανείς με το αντίστοιχο του πρώτου μοντέλου, μπορεί να δει ότι λάμπουν δια της απουσίας τους οι συνιστώσες από τον θόρυβο του τροφοδοτικού. Ωστόσο ο Mk2 φαίνεται να έχει λίγο περισσότερα ίχνη jitter πολύ χαμηλής συχνότητας, αν κρίνει κανείς από την περιοχή γύρω από την συχνότητα του σήματος μέτρησης.
Τέλος, η διαφωνία των καναλιών κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα. Το ημιαγωγικό στάδιο βρίσκεται στην περιοχή των -110dB για όλο το φάσμα της μέτρησης (και γύρω από τα -100dB στο όριο των 20kHz) ενώ το λαμπάτο κινείται γύρω από τα -100dB (-80dB στα 20kHz) όντας εμφανώς βελτιωμένο σε σχέση με το αρχικό μοντέλο.

Thumbnail Thumbnail

Διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο (Signal modulation noise). Σήμα αναφοράς: 23.995,50Hz, sample rate 96kHz.

Διαφωνία καναλιών. Ημιαγωγικό στάδιο εξόδου (πράσινη/κόκκινη καμπύλη) και λαμπάτο στάδιο εξόδου (πορτοκαλί/ιώδης).