Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 05/10/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

DAC/Ενισχυτής Ακουστικών

iFi NEO iDSD

iFi NEO iDSD

Για την ακουστική αξιολόγηση ο NEO αντικατέστησε τον μετατροπέα αναφοράς (Teac Esoteric D70) και ανέλαβε να οδηγήσει το υπόλοιπο, σύνηθες, σύστημα αναφοράς, το οποίο περιλαμβάνει τον προενισχυτή Melos Plus Series Line, τον τελικό Parasound HCA3500 και τα ηχεία ATC SCM-50PSL.
Το μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων έγινε μέσω streaming από υπολογιστή (Win10) και μέσω της single ended εξόδου η οποία ήταν ρυθμισμένη ως Variable. Ένα μέρος των ακροάσεων έγινε μέσω της single ended εξόδου ακουστικών (με τα Grado RS-2), καθώς και μέσω Bluetooth (το οποίο λειτούργησε χωρίς προβλήματα διακοπών).
Ο χρήστης δεν θα προβληματιστεί καθόλου με την αρχική εγκατάσταση της συσκευής. Τόσο η σύνδεση με τον host όσο και το pairing μέσω Bluetooth γίνεται χωρίς καμία δυσκολία και τα υπόλοιπα είναι προφανή. Μοναδικό παράπονο είναι οι πολύ μικρές ενδείξεις στην οθόνη, αλλά η ένδειξη της θέσης του εξασθενητή (η οποία είναι και η μόνη πραγματικά κρίσιμη) είναι μεγάλη και φαίνεται από κάποια απόσταση.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς με τον NEO στην θέση του DAC, είναι αυτή μιας ευχάριστης, μαλακής και φιλικής προς τον ακροατή συμπεριφοράς, με το άκουσμα να μην γίνεται ποτέ σκληρό ή τραχύ ακόμη και σε υψηλές στάθμες και να εμπνέει για μακρόχρονες ακροάσεις (μια συμπεριφορά που είδαμε και στην έξοδο των ακουστικών και είναι πολύ σημαντική για αυτό το είδος χρήσης). Το αποτέλεσμα ήταν φυσικό, με καλές δυνατότητες στην απόδοση της λεπτομέρειας, σαφώς καθορισμένη στερεοφωνική εικόνα και πολύ καλό ρυθμικό μέρος.

iFi NEO iDSD iFi NEO iDSD

Πιο αναλυτικά, τώρα, στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων το σύστημα διατήρησε την έκταση και την λεπτομέρειά του, ακούστηκε με πολύ καλό παλμό, ελάχιστα (και ευχάριστα) εμφατικό, υπογραμμίζοντας τον ρυθμό με τρόπο που δεν ενοχλεί και δεν βλάπτει την αίσθηση της τονικής ισορροπίας μεταξύ χαμηλών και χαμηλομεσαίων. To foot-tapping είναι απλή υπόθεση με τον NEO και ο ακροατής δεν θα δυσκολευτεί να απολαύσει δίσκους με έντονα ρυθμικά μέρη. Γενικώς, οι χαμηλές συχνότητες είναι από τα δυνατά μέρη της συσκευής η οποία ακούστηκε αρκούντως επιβλητική, αέρινη και με καλές περιγραφές του όγκου και της κλίμακας του μεγέθους των ακουστικών οργάνων της περιοχής. Το μπάσο είναι παρόν, με καλή ταχύτητα και όγκο και κατά την ακρόαση με ακουστικά, με τον ενισχυτή να οδηγεί σωστά τα RS2 χωρίς προβλήματα.
Η μεσαία περιοχή είναι, ίσως, αυτή που χαρακτηρίζει περισσότερο τον ήχο του NEO. Μαλακή, με την απαραίτητη φωτεινότητα, δεν γίνεται ποτέ λαμπρή ή φορτική, προσφέρει πολύ καλή αίσθηση διαφάνειας, ακούστηκε λίγο πιο αδρή σε σχέση με την αναφορά, μια συμπεριφορά που δεν βρήκαμε δυσάρεστη ή αποτρεπτική στο να περάσουν οι απαραίτητες λεπτομέρειες προς τα ηχεία. Μιλάμε, φυσικά, για μικροδιαφορές που δεν απομακρύνουν την συσκευή από την ουδετερότητα, την οποία υπηρετεί με συνέπεια.
Η απόδοση στην μεσαία περιοχή συνδυάζεται με τις πολύ καλές δυνατότητες του NEO σε θέματα στερεοφωνικής εικόνας. Ο εστιασμός γίνεται ελάχιστα πίσω από τον οριζόντιο άξονα των ηχείων, κάτι που επιτείνει την φυσικότητα του ακούσματος και οι δυνατότητες καθορισμού της θέσης των μεμονωμένων πηγών, η περιγραφή του αέρα και του χώρου και η αίσθηση του βάθους είναι, πραγματικά, υψηλού επιπέδου. Αναλογικά, στα ακουστικά πήραμε πολύ καλή διαφάνεια και περιγραφή της κίνησης (ειδικά από binaural ηχογραφήσεις) και πολύ καλό εστιασμό των πηγών.
Ψηλά, το σύστημα με τον NEO ακούστηκε μαλακό και ευχάριστο (μια φυσική συνέχεια της συμπεριφοράς στην μεσαία περιοχή), με καλή ταχύτητα στην απόδοση των μετώπων και πολύ καλό σώμα και αποσβέσεις και, σε ηχογραφήσεις υψηλής ανάλυσης, φάνηκε ότι έχει τις απαραίτητες δυνατότητες ώστε να περιγράψει τον καλύτερο αέρα και τα μικροδυναμικά που συνήθως μπορεί να ακούσει κάποιος σε αυτές. Η γενική εντύπωση που αποκομίσαμε στην περιοχή είναι ότι ο NEO είναι κάπως πιο σκοτεινός σε σχέση με την αναφορά, όσο χρειάζεται για να δημιουργήσει ατμόσφαιρα και να παραμείνει ακριβής και ξεκούραστος, μια συμπεριφορά που βρήκαμε ευχάριστη και, στην περίπτωση της ακρόασης με ακουστικά, ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς το αποτέλεσμα είναι πολύ ξεκούραστο και επιτρέπει μακρόχρονη χρήση.

Τελικώς...

... ο NEO iDSD αποδείχθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση. Η iFi έφτιαξε ένα άψογο μείγμα δυνατοτήτων, αποφεύγοντας αυτές που ανεβάζουν το κόστος και κατάφερε να ενσωματώσει πολλά από τα όπλα της στο επίπεδο του σχεδιασμού και της κατασκευής, δημιουργώντας ένα λιτό -ίσως- αλλά ποιοτικό προϊόν με τιμή σημαντικά κάτω από το ψυχολογικό όριο των €1000,-, κατάλληλο για την μεικτή χρήση του DAC/Ενισχυτή ακουστικών. Υψηλή ποιότητα κατασκευής σε συνδυασμό με καλοσχεδιασμένη ηχητική συμπεριφορά. Δηλαδή, τι άλλο να ζητήσεις; Προτείνεται ανεπιφύλακτα!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. iFi NANO iDSD | USB | Single Ended Out. Variable mode, 16-bit/44.1kHz.
  2. iFi NANO iDSD | USB | Single Ended Out. Variable mode, 24-bit/96kHz.
  3. Αναφορά: Teac Esoteric D70 | dCS Puccini U-Clock.