Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 19/10/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

DAC-Προενισχυτής-Ενισχυτής Ακουστικών/Τελικός Ενισχυτής

Lehmann Audio Linear USB II/Stamp

Lehmann Audio Linear USB II/Stamp

Οι Linear USB II και Stamp αντικατέστησαν το ζευγάρι των ενισχυτών αναφοράς (Melos Plus Series Line και Parasound HCA3500) και κλήθηκαν να οδηγήσουν -για μέρος των ακροάσεων- τα βασικά ηχεία αναφοράς (ATC SCM-50PSL). Λόγω του μεγέθους του Stamp, σημαντικό μέρος των ακροάσεων έγινε με άλλα ηχεία, μεταξύ των οποίων το JBL L84 Classic και το Magnat Tempus 55, αμφότερα ηχεία πολύ πιο φιλικά (κυρίως σε θέματα ευαισθησίας).
Η εγκατάσταση του συστήματος της Lehmann δεν κρύβει κάποια δυσκολία. Το μόνο που πρέπει να κάνει ο χρήστης είναι να επιλέξει το κέρδος του προενισχυτή και τον ρυθμό λειτουργίας του τελικού (οι διακόπτες βρίσκονται στην βάση τους) και να κάνει τις προφανείς συνδέσεις.
Η διαδικασία της ακουστικής αξιολόγησης ήταν κάπως σύνθετη, καθώς το ζευγάρι της Lehmann μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Αφιερώσαμε μέρος του χρόνου των ακροάσεων χρησιμοποιώντας το ζεύγος Linear USB II/Stamp μέσω της αναλογικής εισόδου του πρώτου και ένα μέρος του χρόνου για ακροάσεις του Linear USB II μέσω των ακουστικών. Το μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων (και οι περισσότερες εκτιμήσεις μας) έγιναν μέσω της θύρας USB του προενισχυτή. Αναλυτικές εντυπώσεις για τις δύο πρώτες περιπτώσεις μπορείτε να βρείτε και στην παλαιότερη δοκιμή μας για την περίπτωση του ζεύγους προ/τελικού και για την περίπτωση του ενισχυτή ακουστικών. Διαβάζοντας τα αντίστοιχα κείμενα (του 2006 και του 2004 αντιστοίχως) ο αναγνώστης θα πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι οι διαφορές των κυκλωμάτων με τις συσκευές που δοκιμάζουμε εδώ είναι πολύ μικρές και ότι τα ηχεία αναφοράς διαφορετικά (και φυσικά, ο Linear δεν είχε, τότε DAC).

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζεις ακούγοντας τα Lehmann είναι ότι έχεις να κάνεις με ένα πολύ ξεκούραστο, ευχάριστο στο άκουσμα και -εν γένει- ευγενικό σύστημα, που σέβεται το μουσικό υλικό και δεν θα σε ενοχλήσει ποτέ. Υπάρχει ομοιογένεια, φυσική παρουσία, με τον εστιασμό λίγο πίσω, αλλά με πολλές λεπτομέρειες και πολύ καλό αέρα, καλή έκταση ψηλά και όγκο χαμηλά, με μια δύναμη περιγραφής που δεν την περιμένεις, ειδικά με βάση το τελικό στάδιο και η οποία δικαιώνει -τουλάχιστον σε επίπεδο εντύπωσης- τους φανατικούς φίλους της Tripath που θεωρούν τους αντίστοιχους ενισχυτές αρκετά κοντά στους ενισχυτές με λυχνίες. Εννοείται, ότι όλα αυτά ισχύουν όσο διατηρείς τον Stamp μέσα στον φάκελλο λειτουργίας του και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για έναν πραγματικά μικρό ενισχυτή (το κόστος του οποίου είναι η αλήθεια ότι σου βάζει ιδέες για χρήση ως μονομπλόκ, για το κάτι παραπάνω -προσωπικώς θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο) ο οποίος πραγματικά θα κάνει θαύματα σε έναν μικρό χώρο, με υψηλής ευαισθησίας ηχεία (θα έλεγα ότι ο στόχος πρέπει να είναι στα 92dBSPL) και με αποστάσεις που δεν ξεπερνούν τα δύο μέτρα.

Lehmann Audio Linear USB II/Stamp Lehmann Audio Linear USB II/Stamp

Σε ρυθμό streaming μέσω της θύρας USB, το ζευγάρι των Lehmann απέδωσε τις πολύ χαμηλές συχνότητες με εντυπωσιακό τρόπο, καθώς φάνηκε ότι διαθέτει πολύ καλή έκταση και απέδωσε σωστά τον όγκο και τον παλμό των (συνήθως ηλεκτρονικών) οργάνων της περιοχής. Οι χαμηλές συχνότητες είναι από τα ατού των συσκευών (στα πλαίσια των δυνατοτήτων του τελικού, πάντα) και ακούστηκαν λεπτομερείς, γεμάτες, καλά ελεγχόμενες και χωρίς υπερβολές. Το ρυθμικό μέρος αποδόθηκε σωστά, με καλή αίσθηση ροής.
Η μεσαία περιοχή διακρίθηκε για την αίσθηση φυσικότητας που αποπνέει, μια αίσθηση η οποία συνδυάζεται αρμονικά με την διαφάνεια, τις πολλές λεπτομέρειες και έναν εστιασμό λίγο πίσω, για να δημιουργήσουν μια συνολική εικόνα που είναι ιδιαίτερα ελκυστική και ευχάριστη, καθώς αναδεικνύει το περιεχόμενο του κάθε κομματιού, χωρίς να κουράζει.
Ψηλά, το σύστημα φάνηκε να έχει καλή έκταση, μια αυστηρότητα στην περιγραφή των σωμάτων στα κρουστά της περιοχής, περιγράφει πολύ καλά τον αέρα και τον αρμονικό πλούτο, χωρίς να γίνεται ευφωνικό ή υπερβολικά ζεστό.

Το σύστημα, μέσω των αναλογικών εισόδων, διατήρησε την ομοιογένειά του και φάνηκε να διαθέτει πολύ καλή ακρίβεια και σοβαρές δυνατότητες σε ό,τι αφορά την στερεοφωνική εικόνα. Πήραμε καλή περιγραφή των λεπτομερειών, καλό βάθος και αέρα μεταξύ των οργάνων και ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που μετρήσαμε, το πολύ χαμηλό επίπεδο θορύβου, παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς η περιγραφή της δυναμικής αντίθεσης (στο μέτρο που το επιτρέπει ο τελικός) κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Ο ενισχυτής ακουστικών κλήθηκε να οδηγήσει τα RS-2 της Grado με σύνθετη αντίσταση 32Ω και ανταποκρίθηκε πλήρως (αν και στο εργαστήριο φαίνεται ότι προτιμά, μάλλον, ακουστικά με μεγαλύτερες αντιστάσεις). Σε κάθε περίπτωση, ο θόρυβος ήταν πολύ χαμηλός και η περιγραφή των μακροδυναμικών εξαιρετική, με πολύ καλό όγκο και αίσθηση έκτασης χαμηλά και πολύ καλές περιγραφές των μικροδυναμικών και των λεπτομερειών της μείξης. Σε γενικές γραμμές, η αίσθηση που αποκομίσαμε ακούγοντας μέσα από ακουστικά ήταν πολύ παρόμοια με αυτή που ακούσαμε μέσω του DAC και των ηχείων (αφαιρώντας, εννοείται τις ιδιαιτερότητες της binaural ακρόασης μέσω ακουστικών). Με άλλα λόγια, το τελικό αποτέλεσμα ήταν ομοιογενές, ξεκούραστο και ευχάριστο και οι binaural ηχογραφήσεις δημιούργησαν ένα εξαιρετικό ηχητικό πεδίο. Είναι σαφές ότι με το κατάλληλο ακουστικό ο Linear USB II θα... κεντήσει, δίνοντας πρόσβαση σε αρχεία υψηλής ανάλυσης και θα εκμεταλλευθεί την πολύ καλή δυναμική περιοχή του για να προσφέρει ένα πραγματικά πολύ καλό και φιλικό προς τον χρήστη τελικό αποτέλεσμα.

Τελικώς...

... δεν υπάρχει λόγος να αλλάξεις κάτι που, από την αρχή, ήταν ήδη πολύ καλό. Τόσο ο Linear όσο και ο Stamp ήταν και παραμένουν δύο πολύ καλοστημένες συσκευές, σχεδιασμένες να καλύπτουν συγκεκριμένες (υψηλές) απαιτήσεις και η Lehmann, πολύ ορθά, τις άφησε στην ησυχία τους όλα αυτά τα χρόνια, με μικρές μόνο αλλαγές σε λεπτομέρειες. Η προσθήκη ενός πολύ καλού DAC φέρνει τον Linear στην... σύγχρονη εποχή και ο μικρός, αλλά πολύ προσεγμένος ηχητικά, Stamp, επιτρέπει στον DAC/Ενισχυτή ακουστικών να επεκταθεί και να υποστηρίξει ένα μικρό σύστημα με ηχεία. Πολύ καλή ιδέα, άψογη εκτέλεση, ένα ακόμη από τα all time classic του Norbert Lehmann. Ακούστε το σε πρώτη ευκαιρία!