Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 09/11/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Προενισχυτής Phono MM/Step-Up MC

Thivan Labs P10/ST10

Thivan Labs P10/ST10

Ο P10 είναι ένας προενισχυτής για κεφαλές κινητού μαγνήτη ο οποίος προσφέρει έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό εισόδων, συνολικά τέσσερις και έξοδο σε μορφή single ended και balanced. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του ρυθμιστικό στάθμης το οποίο, όμως, μπορεί να παρακάμψει με τον σχετικό διακόπτη, αν κρίνει ότι δεν το χρειάζεται. Η επιλογή της εισόδου γίνεται με έναν κλασικό περιστροφικό διακόπτη ο οποίος περιλαμβάνει και θέση mute (αν και σε λίγο ασυνήθιστη θέση, ως “πέμπτη” επιλογή).

Thivan Labs P10/ST10

Με πολύ καλό φινίρισμα και αισθητική που ξεχωρίζει, κυρίως χάρις στο ξύλινο πλαίσιο, ο P10 είναι μια συσκευή χαμηλών τόνων που θα τραβήξει όμως τα βλέμματα.

Το σασί του P10 είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό και βασίζεται σε μια αισθητική που χρησιμοποιείται σε όλες τις συσκευές της εταιρίας, όντας ένα πλαίσιο από ξύλο με μεταλλική βάση και κάλυμμα. Συνολικά, η εμφάνιση της συσκευής είναι πολύ καλή, αποπνέει υψηλή ποιότητα και τα βύσματα για τις συνδέσεις, στο πίσω μέρος είναι, επίσης, ποιοτικά.
Το κύκλωμα του P10 βασίζεται εξ' ολοκλήρου σε λυχνίες. Τα πρώτα στάδια χρησιμοποιούν 2 διπλοτριόδους 12ΑX7 της JJ και μια διπλοτρίοδο 12AU7 της Sylvania, με το στάδιο εξόδου της συσκευής να υλοποιείται από μια διπλοτρίοδο 6SN7. Η οδήγηση της εξόδου γίνεται μέσω μετασχηματιστών.

Thivan Labs P10/ST10

Ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει την στάθμη εξόδου της συσκευής, ώστε να την συνδέσει απευθείας σε τελικό ενισχυτή.

Thivan Labs P10/ST10

Κλασικός επιλογέας εισόδων (ο μεταγωγός διαχειρίζεται απευθείας τα σήματα) και λίγο περίεργη θέση του mute (για να φιμώσεις την έξοδο, θα πρέπει να “περάσεις” πρώτα από όλες τις εισόδους). Ένας διακόπτης ελέγχει τον ρυθμό λειτουργίας της εξόδου (variable/fixed).

Η εταιρία αναφέρει ότι δεν χρησιμοποιεί αρνητική ανάδραση και δίνει απόκριση συχνότητας 20Hz-20kHz ±3dB. Η τροφοδοσία ξεκινά από έναν δακτυλιοειδή μετασχηματιστή και περιλαμβάνει μεγάλα πυκνωτικά φίλτρα (με πυκνωτές 4.700μF στην γραμμή χαμηλής τάσης και 560μF/250V στην γραμμή υψηλής τάσης), υποστηριζόμενα και από δύο τσοκ. Ο εξασθενητής για την ρύθμιση της στάθμης βασίζεται σε ένα μπλε Alps.

Thivan Labs P10/ST10

Ο ST10 προσφέρει δυνατότητα ρύθμισης της αντίστασης εξόδου σε πέντε βήματα. Η θέση “Pass” ισοδυναμεί με την τυπική αντίσταση των 47kΩ. Ένας διακόπτης ελέγχει το φορτίο που βλέπει η κεφαλή.

Thivan Labs P10/ST10

Ο P10 προσφέρει τέσσερις εισόδους και single ended/balanced έξοδο. Ο ST10 περιλαμβάνει, απλώς, μια είσοδο και μια έξοδο. Τα βύσματα και στις δύο συσκευές είναι καλής ποιότητας.

Το στάδιο προ-προενίσχυσης MC, ST10, είναι σχεδιασμένο γύρω από δύο μετασχηματιστές step-up και προσφέρει δυνατότητα επιλογής της αντίστασης του πρωτεύοντος (αυτού δηλαδή που “βλέπει” η κεφαλή) και της αντίστασης εξόδου μεταξύ πέντε διαφορετικών τιμών, ώστε να εξασφαλίζεται το καλύτερο δυνατό ταίριασμα με τον προενισχυτή που ακολουθεί. Η ποιότητα κατασκευής είναι ανάλογη με αυτήν το P10 με βύσματα καλής ποιότητας και ελαστική απόσβεση στα καλύμματα των μετασχηματιστών.

Thivan Labs P10/ST10

Το άνοιγμα για τον αερισμό των λυχνιών καλύπτεται από διαφανές καπάκι από συνθετικό υλικό. Προσφέρει και αυτό στον χαρακτήρα της συσκευής.

Thivan Labs P10/ST10

Πειθαρχημένο εσωτερικό, όπου μπορεί κανείς να διακρίνει το τροφοδοτικό (δεξιά και στο μέσον επάνω), το στάδιο εισόδου (επάνω αριστερά) και την λυχνία εξόδου με τους αντίστοιχους μετασχηματιστές (αριστερά στο μέσον). Η μεταφορά του σήματος γίνεται παντού με καλώδια.

Thivan Labs P10/ST10

Αυτός είναι στην πραγματικότητα ολόκληρος ο προενισχυτής. Δύο διπλοτρίοδοι 12ΑΧ7 και μια διπλοτρίοδος 12AU7 στην είσοδο, μια 6SN7 και μετασχηματιστές στην έξοδο.

Thivan Labs P10/ST10

Το τροφοδοτικό περιλαμβάνει πυκνωτές 4 700μF στην χαμηλή τάση και 560μF στην υψηλή, καθώς και δύο τσοκ.

Thivan Labs P10/ST10

Το εσωτερικό του ST10 είναι, όπως θα περίμενε κάποιος, λιτό. Περιλαμβάνει τους μετασχηματιστές (με υλικό απόσβεσης στο περίβλημα και την απαραίτητη καλωδίωση.