Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 09/11/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Προενισχυτής Phono MM/Step-Up MC

Thivan Labs P10/ST10

Thivan Labs P10/ST10

Η ευαισθησία του P10 είναι 3,15mVrms για την τυποποιημένη στάθμη εξόδου Line (316mV), επίδοση που ισοδυναμεί με συνολικό κέρδος 40dB. Τα περιθώρια υπερφόρτωσης βρίσκονται στα καλό επίπεδο, πολύ κοντά στα 30dB, καθώς ο ψαλιδισμός στην έξοδο (3% THD) εμφανίζεται στα 9,6Vrms, έξοδος που αντιστοιχεί σε 40mVrms -περίπου- είσοδο.
Οι στατικά μετρημένες παραμορφώσεις κινήθηκαν σε καλά επίπεδα. Η αρμονική παραμόρφωση μετρήθηκε στην περιοχή του 0,09% για συχνότητες 1kHz και 10kHz, ενώ το σύνολο αρμονικής παραμόρφωσης και θορύβου μετρήθηκε, λογικά, σε υψηλότερα επίπεδα φθάνοντας το 0,16% για σήματα ίδιας συχνότητας.
Ο προενισχυτής αποδείχθηκε αρκετά αθόρυβος επιτυγχάνοντας -65dBr(Α) με στάθμη αναφοράς τα 316mVrms και -75dBr(A) με στάθμη αναφοράς το 1Vrms.
Η ακρίβεια της αποέμφασης κινήθηκε σε καλά επίπεδα (η εταιρία δεν δίνει επίσημες τιμές). H μεγαλύτερη απόκλιση εντοπίστηκε στην χρονική σταθερά 3180μs, (+1,8dBr) και το γεγονός ότι στις δύο άλλες χρονικές σταθερές (318μs και 75μs) η ακρίβεια είναι καλύτερη από 0,2dB κάνει κάποιον να υποθέσει ότι έχουμε να κάνουμε μάλλον με voicing και όχι με ακούσια απόκλιση. Η ομοιότητα μεταξύ των καναλιών κινήθηκε σε καλά επίπεδα γύρω από τα 0,2dB.
Η απόκριση συχνότητας επιβεβαίωσε τις προδιαγραφές της Thivan καθώς βρίσκεται, οριακά, στο διάστημα ±3dB, στην περιοχή 20Hz-20kHz. Το σχετικό διάγραμμα δείχνει πως επηρεάζεται η συμπεριφορά του ενισχυτή από την καμπύλη αποέμφασης.

Thumbnail Thumbnail

Καμπύλη αποέμφασης RIAA. Στάθμη αναφοράς: -10dBV.

Απόκριση συχνότητας (αντισταθμισμένη καμπύλη απόκρισης μέσω αντίστροφης ισοστάθμισης RIAA). Στάθμη αναφοράς: -10dBV, (πορτοκαλί, ιώδης), καμπύλη αποέμφασης (πράσινη και κόκκινη καμπύλη).

Το φάσμα της εξόδου με σήμα 1kHz στην είσοδο και στάθμη αναφοράς τα 316mV περιλαμβάνει μια ισχυρή δεύτερη αρμονική (-60dBr) η οποία ακολουθείται από πολύ χαμηλότερης στάθμης ανώτερες αρμονικές που χάνονται γρήγορα στο σώμα του θορύβου, κάτω από τα -100dBr, από την τρίτη αρμονική και πάνω.
Το φάσμα του θορύβου περιλαμβάνει ισχυρές συνιστώσες από την τροφοδοσία (50/100Hz) αλλά οι στάθμες πέφτουν κάτω από -90dΒ πάνω από το 1kHz, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι ο προενισχυτής δεν μαζεύει υψίσυχνο θόρυβο από το περιβάλλον (και η πλήρως “αναλογική” κατασκευή του δεν εισάγει τέτοιους θορύβους).

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα του σήματος εξόδου για σήμα 1kHz. Στάθμη αναφοράς: -10dBV.

Φάσμα θορύβου. Στάθμη αναφοράς: -10dBV.

Η μεταβολή της παραμόρφωσης (THD+N) σε συνάρτηση με την συχνότητα δεν κρύβει εκπλήξεις. οι σχετικές καμπύλες δείχνουν ότι ο προενισχυτής κινείται στην περιοχή του 0,15% για το σύνολο του φάσματος μέτρησης με το δεξί κανάλι να βρίσκεται στο 0,30%.
Σε συνάρτηση με την στάθμη, επίσης, η συμπεριφορά είναι η αναμενόμενη, με την υπερφόρτωση να εμφανίζεται σταδιακά. Αξίζει να παρατηρήσει κανείς ότι η παραμόρφωση στο συγκεκριμένο διάγραμμα βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις στατικές μετρήσεις και με την μέτρηση σε συνάρτηση με την συχνότητα. Αυτό συμβαίνει επειδή στις δλυ πρώτες μετρήσεις χρησιμοποιείται φίλτρο που καταστέλλει το hum (50/100Hz).

Thumbnail Thumbnail

Παραμόρφωση THD+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Στάθμη αναφοράς: -10dBV.

Παραμορφώσεις σε συνάρτηση με την στάθμη (1kHz). THD (πράσινη καμπύλη), THD+N (κόκκινη).