Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 12/07/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Audio Server/Streamer/DAC

Innuos ZENmini Mk3

Innuos ZENmini Mk3

Ως συσκευή, το ZENmini Mk3 έχει μικρές διαστάσεις, αλλά είναι φροντισμένο ως προς την αισθητική του, με την “3d” πρόσοψη να σπάει την μονοτονία που επιβάλλει η ύπαρξη, απλώς, μιας σχισμής για την τοποθέτηση των CD και ενός διακόπτη on-off. Στην πράξη, όλοι οι χειρισμοί και οι ρυθμίσεις γίνονται μέσα από την εφαρμογή.

Innuos ZENmini Mk3

Το ZENmini Mk3 είναι μια μικρή σε όγκο συσκευή η οποία, στην ουσία, είναι ένα “μαύρο κουτί” με το οποίο ο χρήστης θα αλληλεπιδράσει ελάχιστα σε φυσικό επίπεδο. Στην πρόσοψη υπάρχει μια σχισμή για τα CD και ένας διακόπτης on/off. H Innuos, πάντως, έχει δουλέψει το σασί το οποίο είναι πολύ καλής ποιότητας και προσεγμένο στις λεπτομέρειες.

Σε ότι αφορά στο κομμάτι του IT, το ZENmini βασίζεται σε επεξεργαστή Intel Quad Core N4200 με 4GB μνήμης σε μια μητρική η οποία λειτουργεί χωρίς ανεμιστήρα για ψύξη, επομένως δεν συνεισφέρει καθόλου στον μηχανικό θόρυβο της συσκευής. Το μεγαλύτερο μέρος του σασί καταλαμβάνει -φυσικά- το optical drive της Teac, μια μονάδα slot loading στην οποία τοποθετούνται τα CD που προορίζονται για ripping. Ο εσωτερικός σκληρός δίσκος στην συσκευή της δοκιμής είχε χωρητικότητα 1ΤΒ και ήταν ένας Western Digital της σειράς Red, μια λογική επιλογή, καθώς η συγκεκριμένη σειρά είναι προσανατολισμένη σε εφαρμογές NAS, επομένως αντέχει σε συνεχή, σκληρή χρήση (αλλά μην αισιοδοξείτε: Η παλιά ρήση που θέλει κάθε σκληρό δίσκο μια εν δυνάμει καταστροφή, ισχύει, οπότε να έχετε στο μυαλό σας ότι ένας σέρβερ 1ΤΒ απαιτεί και μια ανάλογη στρατηγική backup!). Ο χρήστης, πάντως, μπορεί να χρησιμοποιήσει και μεγαλύτερους δίσκους, 2ΤΒ και 4ΤΒ, με ανάλογη επιβάρυνση. Πέραν του εσωτερικού δίσκου, το ZENmini μπορεί να προσπελάσει και εξωτερικά μέσα αποθήκευσης τα οποία μπορούν να συνδεθούν σε μια από τις τέσσερις θύρες USB (v3.0) που βρίσκονται στην πίσω πλευρά. Σε κάποια από τις θύρες αυτές μπορεί να τοποθετηθεί και δίσκος για το backup, το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο (όρα την παραπάνω... ρήση), ειδικά από την στιγμή που ο εσωτερικός, μονός, δίσκος δεν προσφέρει κάποιας μορφής ασφάλεια μέσω redundancy (την δυνατότητα δημιουργίας μιας συστοιχίας RAID για παράδειγμα).

Innuos ZENmini Mk3

Το ripping των CD είναι μια πολύ απλή υπόθεση. Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να σπρώξει ελαφρώς το δισκάκι και όλα τα υπόλοιπα γίνονται αυτόματα, με βάση τις ρυθμίσεις που έχει κάνει στο app.

Innuos ZENmini Mk3

Το ίδιο το app είναι καλοσχεδιασμένο με λογικό user interface που δεν θα δυσκολέψει ακόμη και τον πλέον αρχάριο, τόσο σε ό,τι αφορά την διαχείριση της συλλογής του όσο και σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις της συσκευής.

Σε αντίθεση με τις άλλες συσκευές της σειράς ZEN αλλά και με την ναυαρχίδα της εταιρίας, Statement, το ZENmini περιλαμβάνει και μετατροπέα d/a, ένα κύκλωμα βασισμένο σε τσιπ της Texas Instruments (PCM1505), για την μετατροπή των ψηφιακών σημάτων και σε επεξεργαστή της XMOS για την διαχείριση των ψηφιακών εξόδων.
Η ύπαρξη ενσωματωμένου DAC, σημαίνει, προφανώς, ότι ο χρήστης έχει στην διάθεσή του αναλογική έξοδο (RCA) η οποία είναι ρυθμιζόμενη ως προς την στάθμη (μέσω του λογισμικού) και επιτρέπει την σύνδεση της συσκευής με συμβατικό τρόπο σε οποιαδήποτε είσοδο line. Η συνδεσιμότητα περιλαμβάνει επίσης ψηφιακές εξόδους, ομοαξονική και οπτική, οι οποίες υποστηρίζουν sample rates μέχρι 24/192 καθώς επίσης και θύρα USB 2.0, μέσω της οποίας η συσκευή μπορεί να λειτουργήσει ως host για συμβατούς εξωτερικούς DAC, υποστηρίζοντας ροές μέχρι 32/384, native DSD και DSD128/DoP.

Innuos ZENmini Mk3

Οι δυνατότητες σύνδεσης της συσκευής περιλαμβάνουν τέσσερις θύρες USB (μια από τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως γραμμή προς έναν USB DAC), θύρα για σύνδεση στο LAN (RJ45/Ethernet), θύρα για άμεση σύνδεση streamer ή άλλης δικτυακής συσκευής (RJ45), καθώς επίσης και συμβατικές ψηφιακές και αναλογικές εξόδους.

Innuos ZENmini Mk3

Στο εσωτερικό, τον μεγαλύτερο μέρος καταλαμβάνει το τρανσπόρτ της Teac και η μητρική (η οποία ψύχεται παθητικά.

Η σύνδεση με το δίκτυο γίνεται μόνο ενσύρματα, μέσω Ethernet (RJ45). Μέσω της σύνδεσης αυτής, το ZENmini “βλέπει” το οικιακό δίκτυο και τους πόρους από τους οποίους μπορεί να αντλήσει αρχεία (σκληρούς δίσκους σε υπολογιστές, NAS) αλλά και το διαδίκτυο μέσω του οποίου μπορεί να συνδεθεί με συνδρομητικές ή ελεύθερες υπηρεσίες streaming και διαδικτυακού ραδιοφώνου. Η συσκευή υποστηρίζει Tidal και Qobuz μέσω της εφαρμογής ελέγχου της (Sense). Από την στιγμή που η συσκευή συνδεθεί στο δίκτυο, είναι ορατή και αυτή ως πόρος και ο χρήστης έχει πρόσβαση τόσο στις λειτουργίες της μέσω web interface όσο και στο setup της. Επιπροσθέτως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως server συμβατό με DLNA από τρίτες εφαρμογές. Πέρα από αυτές τις δυνατότητες, ο χρήστης μπορεί να συνδέσει απευθείας στο ZENmini οποιαδήποτε συσκευή audio η οποία περιλαμβάνει πρωτόκολλο Ethernet, στην ειδική θύρα Ethernet/Streamer.

Innuos ZENmini Mk3

Ο ενσωματωμένος μετατροπέας d/a βασίζεται σε τσιπ της XMOS και της Texas Instruments.