Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 12/07/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Audio Server/Streamer/DAC

Innuos ZENmini Mk3

Innuos ZENmini Mk3

Για την ακουστική αξιολόγηση, το ZENmini συνδέθηκε με το σύστημα αναφοράς, ως σέρβερ, με δύο τρόπους, πρώτα μέσω της ψηφιακής του εξόδου η οποία οδηγήθηκε στον DAC αναφοράς (Teac Esoteric D70) και, στην συνέχεια, μέσω της αναλογικής εξόδου η οποία οδηγήθηκε, συμβατικά, στον προενισχυτή του συστήματος αναφοράς (Melos Plus Series Line).
Ο χειρισμός του ZENmini και η ενσωμάτωσή του στο οικιακό δίκτυο, γίνεται μέσω της εφαρμογής που έχει αναπτύξει η Innuos, με το όνομα Sense, η οποία είναι διαθέσιμη για συσκευές Android και iOS. Το user interface είναι καλοσχεδιασμένο και σαφές και ο χρήστης μπορεί να πραγματοποιήσει μια μεγάλη σειρά ρυθμίσεων που αφορούν στα αποθηκευτικά μέσα και τον τρόπο που ενσωματώνεται ο server στο σύστημα (υπάρχει δυνατότητα να λειτουργήσει ως Roon Core ή ως DLNA/UPnP server) να πραγματοποιήσει ripping (με δυνατότητα επιλογής FLAC/WAV) και -εννοείται- να διαχειριστεί την μουσική του συλλογή, να δημιουργήσει λίστες κλπ. Στα χέρια μας, το όλο σύστημα φάνηκε επαρκώς ταχύ στο scrolling και στο ripping, το οποίο κρατά μόνο λίγα λεπτά. Όπως συμβαίνει συνήθως, το ripper αναζητά τα metadata από εξωτερικές βάσεις δεδομένων (είναι ρυθμισμένο για τρεις) άλλα, εννοείται, ο χρήστης μπορεί να επέμβει και να κάνει τις δικές του εισαγωγές.

Η απόδοση του ZENmini και στις δύο συνδέσεις μας εξέπληξε πραγματικά με την ποιότητα της σε όλα τα επίπεδα. Αυτό μπορεί να ακούγεται κάπως υπερβολικό, αλλά η αλήθεια είναι, μερικές φορές, απλή: Σε σύγκριση με έναν τυπικό υπολογιστή σε ρόλο server/renderer, το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από κάθε άποψη. Πολύ καλύτερα αρθρωμένο χαμηλό με σαφέστερο όγκο και λεπτομέρειες, πολύ καλή τονική ισορροπία και αίσθηση έκτασης στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων και, πάνω από όλα, πολύ καλύτερη στερεοφωνική εικόνα με σαφέστερη περιγραφή των ακουστικών αντικειμένων ως προς την θέση και τον αέρα που τα περιβάλλει, εξαιρετική αίσθηση ενός σκοτεινού υπόβαθρου επάνω στο οποίο προβάλλονται οι πληροφορίες και πολύ καλή περιγραφή της κίνησης.

Innuos ZENmini Mk3 Innuos ZENmini Mk3

Στις λεπτομέρειες, το σύστημα με το ZENmini σε ρόλο πηγής, βελτιώθηκε αισθητά σε ό,τι αφορά τον τρόπο που περιγράφει το κατώτερο άκρο του φάσματος (σε σύγκριση με τον υπολογιστή που χρησιμοποιούμε), ακούστηκε γρήγορο, επιβλητικό και με πολύ καλό παλμό. Η περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων αποδόθηκε με καλή αίσθηση όγκου και κλίμακας, ενώ και η μεσαία περιοχή ήταν φωτεινή, διαυγής με πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής των λεπτομερειών.
Με το ZENmini το σύστημα απογειώθηκε σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες του να περνάει πληροφορίες στον χώρο, έγινε πιο ξεκούραστο και διαφανές. Η διαφάνεια της συσκευής φαίνεται και από το γεγονός ότι περνά προς τον ακροατή όλες τις αξίες του (εξωτερικού) DAC. Σπάνια έχουμε ακούσει τον Teac Esoteric D70 να ακούγεται τόσο καλά και η σύγκριση του server με το αντίστοιχο CD transport (P70) είναι, πραγματικά, ανεδαφική. Οι ripped δίσκοι ακούγονται καλύτερα από τους φυσικούς δίσκους όταν αυτοί παίζονται real time. Αυτό, το τελευταίο, δεν εκπλήσσει. Ήδη και με έναν τυπικό υπολογιστή σε ρόλο media player, ακόμη και ένα κορυφαίο transport “χάνει” εύκολα.
Ψηλά, πήραμε πολύ καλή αίσθηση και χαρακτηριστικά ταχύτητας και το σύστημα διατήρησε τις μεγάλες δυνατότητες περιγραφής που έχει.
Ωστόσο και ο ενσωματωμένος μετατροπέας κάνει καλά τη δουλειά του και στέκεται επάξια στο επίπεδο της υπόλοιπης συσκευής. Μεταφέρει χωρίς πρόβλημα τις λεπτομέρειες του κάθε αρχείου, έχει πολύ καλή τονική ισορροπία και κινείται σε υψηλά επίπεδα σε ό,τι αφορά την στερεοφωνική εικόνα. Συγκριτικά, σε σχέση με τον συνδυασμό ZENmini/Esoteric D70, ακούστηκε (λογικά) λίγο πιο αέρινος και ασαφής πολύ χαμηλά και λίγο βιαστικός στις αποσβέσεις του στις υψηλές συχνότητες, λίγο αιχμηρός και κάπως ψυχρός σε θέματα αρμονικού πλούτου. Ωστόσο, η σύγκριση είναι, σαφώς, άδικη. O DAC του ΖΕΝmini είναι μια “ευκολία” που προσφέρει η Innuos και όχι ένα κύκλωμα αντάξιο της υπόλοιπης συσκευής και δεν μπορεί να συγκριθεί με τον Esoteric D70.

Τελικώς...

... έχουμε να κάνουμε με μια πολύ σοβαρή συσκευή, παρά την χαμηλή της θέση στον κατάλογο προϊόντων της Innuos. Προσφέρει όλες τις απαραίτητες δυνατότητες, έχει ένα πολύ καλό app για τον χειρισμό της (μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε και το Roon, βεβαίως) και, το κυριότερο, ακούγεται σαφώς καλύτερα από έναν συμβατικό υπολογιστή που παίζει τον αντίστοιχο ρόλο. Σαφώς θέτει ένα επίπεδο αναφοράς για την συγκεκριμένη κατηγορία τιμής και προτείνεται ανεπιφύλακτα.