Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 22/11/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Πλατό/Βραχίονας

Thorens TD 403 DD

Thorens TD 403 DD

Η αισθητική του 403 DD είναι η κλασική (σύγχρονη) της Thorens με την αντίθεση μεταξύ μεταλλικής -από αλουμίνιο- επιφάνειας και ξύλινου πλαισίου να καθορίζει την εμφάνιση της πλίνθου (η οποία διατίθεται σε δύο χρώματα, glossy μαύρο ή glossy καρυδιά), καθαρές γραμμές και τα παραδοσιακά χειριστήρια (on/off και επιλογής 33/45) εκεί που τα έχουμε... συνηθίσει. Το πλατό συνοδεύεται από ένα αρκετά παχύ και βαρύ ελαστικό ματ, κάτι το οποίο -προφανώς- προσθέτει στις δυνατότητες απόσβεσης που υπάρχουν. Η στήριξη της συσκευής στην επιφάνεια επάνω στην οποία θα τοποθετηθεί γίνεται μέσω τεσσάρων σημείων, τα οποία δεν ρυθμίζονται καθ' ύψος αλλά φαίνεται να έχουν μεγάλη απορροφητικότητα.
Η κίνηση στο πλατό γίνεται με άμεση μετάδοση, από έναν κινητήρα συνεχούς, ο οποίος ελέγχεται, ως προς στροφές, ηλεκτρονικά. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μεταξύ 33 και 45 στροφών.

Thorens TD 403 DD

Η αισθητική του TD 403 DD είναι προσεγμένη, με ποιοτικό φινίρισμα και πολύ καλή αίσθηση στα σημεία με τα οποία έρχεται σε επαφή ο χρήστης και ταυτόχρονα εμπεριέχει σαφώς τις παραδοσιακές γραμμές της εταιρίας. Είναι ένα αναγνωρίσιμο Thorens.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του 403 DD να είναι ο βραχίονάς του. Ο TP 150 είναι o καινούριος βραχίονας ο οποίος σχεδιάστηκε για το TD 1500. Κάποια μέρη του έλκουν την καταγωγή τους από τον TP 124 και σε αυτά περιλαμβάνεται το αφαιρούμενο headshell, το στέλεχος τύπου “J”, το διαιρούμενο αντίβαρο (ώστε να υποστηρίζονται κεφαλές σε ένα μεγάλο εύρος μάζας) και, κυρίως, το νέο, ιδιόμορφο σύστημα εφαρμογής της δύναμης αντιολίσθησης. Ο βραχίονας είναι στατικά ζυγισμένος, με βαθμονομημένο αντίβαρο για την εφαρμογή της δύναμης ανάγνωσης και μπορεί να ρυθμιστεί ως προς το VTA (με απλή περιστροφή της βάσης με ειδικό εργαλείο) και ως προς το αζιμούθιο.

Thorens TD 403 DD

Ο TP 150 είναι ένας νέος βραχίονας της Thorens. Βασίζεται σε στέλεχος τύπου “J”, με διαιρούμενο κέλυφος κεφαλής, είναι στατικά ζυγισμένος με διπλό αντίβαρο, ρύθμιση αντισκέιτινγκ με αναρτημένο αντίβαρο και δυνατότητα ρύθμισης του ύψος που γίνεται με μεγάλη ακρίβεια.

Thorens TD 403 DD

Εδώ φαίνεται το διπλό αντίβαρο καθώς και ο μηχανισμός ρύθμισης του ύψους, στην βάση του βραχίονα. Ένα ειδικό εργαλειάκι μπαίνει στις εσοχές και διευκολύνει τους χειρισμούς, προσφέροντας μεγάλη ακρίβεια.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του αντισκέιτινγκ, η Thorens έχει βασιστεί στην αγαπημένη της λύση, με αναρτημένο αντίβαρο, αλλά έχει δημιουργήσει μια πιο ασφαλή, περίκλειστη δομή, στο εσωτερικό της βάσης του βραχίονα. Επιπροσθέτως, το νήμα που συνδέει το αντίβαρο με το βραχίονα περιελίσσεται στο κυλινδρικό σώμα όπου βρίσκονται τα έδρανα και ολισθαίνει με πολύ χαμηλές τριβές μέσα από έναν κύλινδρο από ρουμπίνι. Στα θετικά του νέου συστήματος, η πολύ λεπτομερής ρύθμιση (με κλίμακα) σε αντίθεση με την χονδροειδή ρύθμιση που συνήθως εφαρμόζεται στις περιπτώσεις αυτές (με ζυγούς και εγκοπές) και στα αρνητικά, το ότι είναι δυσπρόσιτο και απαιτεί ειδικό εργαλείο καθώς και (λίγη) υπομονή μέχρι να το μάθεις.

Thorens TD 403 DD

Η Ortofon 2M Blue “κάθεται” πολύ σωστά στον βραχίονα (όχι ότι δεν το περιμέναμε) και συμμετέχει καθοριστικά στην ηχητική του ποιότητα. Το σύστημα δείχνει να σηκώνει και κάτι πολύ ακριβότερο, πάντως.

Thorens TD 403 DD

Το σύστημα άμεσης οδήγησης που χρησιμοποιείται στο TD 403 DD βασίζεται σε έναν κινητήρα συνεχούς, με ηλεκτρονικό έλεγχο.

Μια ακόμη ιδιοτροπία του TP 150 είναι το “στοπ” που υπάρχει στην οριζόντια περιστροφή του. Αυτό επιβάλλει την χρήση ειδικού προτράκτορ (της Thorens ή άλλου) για την ρύθμιση της υπερκρέμασης (θα χρειαστείτε ένα σχεδιασμένο για 17,8mm). Ως αντιστάθμισμα, το στέλεχος του βραχίονα είναι τερματισμένο με βύσμα τύπου SME, κάτι που διευκολύνει την αρχική τοποθέτηση της κεφαλής και επιτρέπει εύκολες αλλαγές, αν ο χρήστης το χρειάζεται. Όπως συμβαίνει όλο και πιο συχνά, ο τερματισμός του καλωδίου του βραχίονα γίνεται με θηλυκά RCA. Η συσκευασία περιλαμβάνει ένα τυπικής ποιότητας καλώδιο για την σύνδεση με τον προενισχυτή phono, αλλά, φυσικά, ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει κάτι διαφορετικό.
Το 403 DD συνοδεύεται με προεγκατεστημένη 2M Blue της Ortofon. Πρόκειται για μια κεφαλή κινητού μαγνήτη, με ελλειπτική ακίδα και είναι μια ακόμη “διαφορά” σε σχέση με το μικρότερο μοντέλο, 402 DD το οποίο συνοδεύεται από μια VM95 E της Audio Technica.

Thorens TD 403 DD

Στην πίσω πλευρά, υπάρχουν οι ακροδέκτες σύνδεσης με τον προενισχυτή phono, η είσοδος του εξωτερικού πακ τροφοδοσίας και ένας κεντρικός διακόπτης On-Off.