Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 03/10/2023

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ολοκληρωμένος ενισχυτής

Advance Paris A12 Classic

Advance Paris A12 Classic

Όπως και να το δεις, ο A12 Classic είναι μια... υπερπαραγωγή. Μεγάλος σε διαστάσεις (με ύψος σχεδόν 20 εκατοστά), αρκούντως βαρύς (σχεδόν 18 κιλά) και με μια πρόσοψη η οποία περιλαμβάνει τα... πάντα, δεν θα περάσει απαρατήρητος σε έναν χώρο. Στην πραγματικότητα είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η Advance κατάφερε να σχεδιάσει μια συσκευή με με τόσο σύνθετη πρόσοψη χωρίς να βαρύνει την αισθητική της.
Ό,τι χρειάζεται βρίσκεται εδώ: Δύο μικρές οθόνες όπου προβάλλονται πληροφορίες για την κατάσταση λειτουργίας και τις επιλογές μέσω του μενού, τα κλασικά όργανα μέτρησης της εταιρίας, η διαφανής επιφάνεια που προβάλει τις λυχνίες του προενισχυτή, το ρυθμιστικό στάθμης (το οποίο χρησιμοποιείται και για την πρόσβαση στο μενού και τις ρυθμίσεις), δύο επιλογείς εισόδων, ένας για τις αναλογικές και ένας για τις ψηφιακές, ενδεικτικά για την ενεργοποίηση της προστασίας και το high-bias mode καθώς και δύο έξοδοι για ακουστικά (TRS 3.5mm και 6.35mm είναι όλα όσα θα χρειαστεί κάποιος για να χρησιμοποιήσει, σε καθημερινή βάση, τον ενισχυτή και μαζί με το τηλεχειριστήριο συμπληρώνουν το user interface της συσκευής.

Advance Paris A12 Classic

Ο A12 Classic είναι μια εντυπωσιακή κατασκευή η οποία δεν θα περάσει απαρατήρητη. Η ποιότητα του φινιρίσματος είναι η συνήθης της Advance, δηλαδή πολύ καλή. Ο ενισχυτής θα χρειαστεί αρκετό χώρο (σε High Bias mode θα χρειαστεί και αρκετό αερισμό) και μια στιβαρή επιφάνεια γιατί δεν είναι ελαφρύς.

Από πλευράς εισόδων είναι δύσκολο να βρει κάποιος έλλειψη: Πέντε είσοδοι line single ended και δύο balanced, είσοδος phono για κεφαλές MM/MC, ρυθμιζόμενη ως προς το κέρδος και την χωρητικότητα (για τις MM), επτά (!) συμβατικές ψηφιακές είσοδοι (τρεις ομοαξονικές, τρεις οπτικές και μια AES/EBU), θύρα USB-B για streaming από υπολογιστή, θύρα USB-A για σύνδεση αποθηκευτικού μέσου, δύο θύρες HDMI (η μια υποστηρίζει ARC για εύκολη σύνδεση με την τηλεόραση) καθώς και ακροδέκτες για σύνδεση δύο ζευγών ηχείων (Α/Β) για την δημιουργία μιας δεύτερης ζώνης (δεν είναι multiroom, αλλά μπορεί να διευκολύνει σε κάποιες περιπτώσεις).
Μέσω του μενού, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μια σειρά από δυνατότητες (όπως την συμπεριφορά της συσκευής όταν δεν έχει σήμα στην είσοδο) αλλά να ελέγξει και βασικές λειτουργίες, όπως τις ομάδες των ηχείων, το ρυθμιστικό τόνου, ισορροπίας καναλιών και loudness, καθώς επίσης και τον τρόπο λειτουργίας των θυρών HDMI.

Advance Paris A12 Classic

Παρά την σύνθετη πρόσοψη, η οποία περιλαμβάνει τις λυχνίες, τα όργανα μέτρησης, δύο επιλογείς εισόδων, το encoder/ρυθμιστικό στάθμης, δύο οθόνες και ενδεικτικά LED, ο A12 δεν δημιουργεί την αίσθηση ότι είναι υπερφορτωμένος ή υπερβολικός.

Advance Paris A12 Classic

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του δύο εξόδους για ακουστικά, οι οποίες είναι ανεξάρτητα ρυθμιζόμενες ως προς το κέρδος και την αντίσταση.

Το πακέτο της συνδεσιμότητας περιλαμβάνει έξοδο προενισχυτή και είσοδο τελικού, έξοδο εγγραφής, balanced έξοδο προενισχυτή καθώς και έξοδο για δύο ενεργά υπογούφερ, με δυνατότητα ξεχωριστής ρύθμισης της συχνότητας αποκοπής. Παρά το πλήρες μενού, ο A12 αφήνει κάποιες (σημαντικές) ρυθμίσεις σε μικροδιακόπτες στην πίσω πλευρά (κάτι που δεν το λες και εύχρηστο, βεβαίως). Έτσι, εκτός από το bass management και τις ρυθμίσεις της εισόδου phono, από την πίσω πλευρά ρυθμίζεται το κέρδος και ονομαστική αντίσταση των δύο ενισχυτών ακουστικών και επιλέγεται η ρύθμιση high bias κατά την οποία ο ενισχυτής αποδίδει μεγαλύτερο μέρος της ισχύος του σε τάξη Α (με τίμημα τις μεγαλύτερες θερμικές απώλειες). Τέλος, στην πίσω πλευρά υπάρχει και ένα βύσμα για την τοποθέτηση dongle που προσφέρει την δυνατότητα ad hoc streaming μέσω Bluetooth. Επί του προκειμένου, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο προαιρετικών dongles από τα οποία το ένα είναι συμβατό με aptx HD.

Advance Paris A12 Classic

Οι δυνατότητες σύνδεσης είναι πλήρεις. Η ύπαρξη δύο εξόδων για υπογούφερ με ξεχωριστή ρύθμιση για την συχνότητα αποκοπής μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη. Το ότι πολλές ρυθμίσεις γίνονται με μικροδιακόπτες στο πίσω μέρος, ίσως ταλαιπωρήσει κάποιους που το ψάχνουν πολύ.

Advance Paris A12 Classic

Παρά το μεγάλο του μέγεθος, το σασί είναι εντελώς... γεμάτο. Διακρίνονται οι δύο μετασχηματιστές, οι εσωτερικές ψύκτρες του σταδίου ισχύος και το ψηφιακό μέρος του ενισχυτή.

Το εσωτερικό της συσκευής είναι δαιδαλώδες, κάτι που το περιμένεις, κρίνοντας από τις δυνατότητες. Είναι σαφής η αρχιτεκτονική dual mono, με κάθε τελικό στάδιο να έχει το δικό του τροφοδοτικό (και μετασχηματιστή). Η τοπολογία είναι συμμετρική σε τάξη ΑΒ με το “πόσο Α” είναι (σε χαμηλές τιμές ισχύος) να επιλέγεται από τον σχετικό διακόπτη και τις ψύκτρες να είναι εσωτερικές. Το προενισχυτικό στάδιο βασίζεται σε μια διπλοτρίοδο ECC81 ανά κανάλι. Η μετατροπή των ψηφιακών σημάτων σε αναλογικά γίνεται με ένα ολοκληρωμένο PCM1786 (Burr Brown) το οποίο υποστηρίζει ανάλυση 24-bit/192kHz, ενώ την διαχείριση του stream μέσω της θύρας USB έχει αναλάβει ένας επεξεργαστής της XMOS.

Advance Paris A12 Classic

Για τον DAC η Advance έχει επιλέξει ένα ολοκληρωμένο της Burr Brown (PCM1796) και για το interface της θύρας USB, επεξεργαστή XMOS.