Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 03/10/2023

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ολοκληρωμένος ενισχυτής

Advance Paris A12 Classic

Advance Paris A12 Classic

Για την ακουστική αξιολόγηση, ο A12 Classic αντικατέστησε τους ενισχυτές αναφοράς (Melos Plus Series Line και Parasound HCA3500) και ανέλαβε να οδηγήσει τα συνήθη ATC SCM-50PSL. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας έγινε μέσω μιας εισόδου line (με πηγή το ζευγάρι Teac Esoteric P70/D70) αλλά χρησιμοποιήσαμε και τον ενσωματωμένο DAC, μέσω coaxial και το streamer WiiM Pro.
Η εγκατάσταση του ενισχυτή δεν κρύβει δυσκολίες αλλά αυτός που θα τον αποκτήσει θα πρέπει να γνωρίζει ότι είναι αρκετά μεγάλο μηχάνημα, το οποίο, επίσης, θερμαίνεται αρκετά, ειδικά αν κάνεις την επιλογή High Bias (με την οποία έγινε το μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων). Κατά τα άλλα, το user interface είναι προφανές και το μενού εύχρηστο. Δεν συναντάς δυσκολίες και το εγχειρίδιο χρήσης μπορεί να λύσει όλες τις απορίες.
Η πρώτη εντύπωση που σχηματίζεις ακούγοντας το σύστημα με τον ολοκληρωμένο της Advance Paris στην θέση του ενισχυτή, είναι ότι έχεις να κάνεις με μια συσκευή που διαθέτει αρκετή ισχύ και δυναμικό περιθώριο, ώστε να υποστηρίξει ένα σύστημα σε σχετικώς μεγάλο χώρο. Με τα SCM50 (μετρίως ευαίσθητα), στον συνήθη μεσαίο/μικρό χώρο των δοκιμών, οι στάθμες ήταν υψηλές, χωρίς προβλήματα συμπίεσης. Ο ενισχυτής ακούστηκε ουδέτερος, διαφανής και γρήγορος, με καλό έλεγχο των ηχείων χωρίς υπερβολικό χαρακτήρα (λαμπάτο ή άλλο). Αν ρέπει κάπου, αυτό είναι προς την μαλακή, ξεκούραστη πλευρά, αλλά δεν πρέπει να φανταστείτε τίποτε “μελό” ή αδρό. Είναι λεπτομερής και παρών στον χώρο, χωρίς να καταπιέζει τον ακροατή, ακόμη και σε υψηλές στάθμες.

Advance Paris A12 Classic Advance Paris A12 Classic

Στις λεπτομέρειες, τώρα, το σύστημα διατήρησε την έκταση του πολύ χαμηλά και φάνηκε να έχει πολύ καλό έλεγχο, μετρημένο όγκο (ίσως λίγο αυστηρό, χωρίς υπερβολές) και το άκουσμα ήταν επιβλητικό, όπου απαιτήθηκε από την ηχογράφηση. Ο ενισχυτής είχε αρκετή ισχύ για να γεμίσει τον χώρο με άνεση και δεν φάνηκε να κουράζεται ή να πλησιάζει τα όρια του, εκτός αν, πραγματικά το παρακάνεις, οπότε αρχίζει να προειδοποιεί. Για να κλιπάρεις τον Α12 Classic απαιτείται πραγματική προσπάθεια και μεγάλες διαστάσεις χώρου, οι οποίες είναι έξω από τον... φάκελλο λειτουργίας του ενισχυτή.
Οι χαμηλές συχνότητες αποδόθηκαν με παρόμοια λογική. Υπήρχε καλή ταχύτητα, όγκος και έλεγχος, με την κλίμακα των μεγάλων ακουστικών οργάνων να αποδίδεται σωστά, τον παλμό να είναι παρών και το τελικό αποτέλεσμα να ικανοποιεί και με το παραπάνω. Τα ρυθμικά μέρη αποδόθηκαν με καλή ταχύτητα, γεμάτα (αλλά όχι υπερβολικά) και με ευχάριστη αίσθηση ροής. Το σύστημα “ρολλάρει” ευχάριστα και ο ακροατής βρίσκει τον εαυτό του να συμμετέχει στον ρυθμό, ασυναίσθητα.
Ένα από τα σημαντικότερα θετικά χαρακτηριστικά του συστήματος είναι η αίσθηση διαφάνειας και το πολύ καλό layering στις μεσαίες συχνότητες. Οι ιδιότητες αυτές διατηρήθηκαν σε σημαντικό βαθμό με τον A12 Classic, πιθανώς λόγω του πολύ χαμηλού θορύβου του. Το τελικό αποτέλεσμα είχε αέρα, σωστή δόση φωτεινότητας και παρουσίας και είχε μια αίσθηση εγγύτητας χωρίς, όμως, να καταπιέζει. Οι φανατικοί της λάμπας, δεν θα βρουν, εδώ, πραγματικά λαμπάτο χαρακτήρα (όπως είναι αυτός που περιμένεις από έναν τελικό με λυχνίες), αλλά αυτό είναι κάτι λογικό: Ένα προενισχυτικό στάδιο με λυχνίες, δύσκολα οδηγείται σε μεγάλες παραμορφώσεις που θα αναδείξουν έναν τέτοιο χαρακτήρα. Στο ερώτημα “ποιό είναι το κέρδος ενός λαμπάτου προενισχυτικού σταδίου;” η απάντηση βρίσκεται σε μια μόλις αισθητή (αλλά, πάντως, παρούσα) ευγένεια στο τελικό άκουσμα, από το οποίο λείπει ο,τιδήποτε σκληρό η τραχύ.
Ένα από τα δυνατά σημεία του ενισχυτή είναι η στερεοφωνική εικόνα που είναι σε θέση να δημιουργήσει. Η εξαιρετική ομοιότητα των καναλιών, παίζει προφανώς τον ρόλο της (όπως και η καλή ταχύτητα) και το αποτέλεσμα είναι ένα σαφώς ορισμένο και με καλές διαστάσεις soundstage, με πολύ καλό εστιασμό των μεμονωμένων πηγών, πολύ καλή περιγραφή του αέρα και των χώρων, και σαφή περιγραφή της κίνησης και της αίσθησης του βάθους. Αν όλα αυτά υπάρχουν στην ηχογράφηση και τα ηχεία βρίσκονται στις σωστές θέσεις, ο Advance εκπλήσσει ευχάριστα με τις εικόνες που δημιουργεί.
Ψηλά, ο ενισχυτής φάνηκε να έχει πολύ καλή έκταση και καλά χρονικά χαρακτηριστικά. Το σύστημα διατήρησε τις πολύ καλές δυνατότητες απόδοσης των μετώπων και της απόσβεσης και έχασε λίγο σε σώμα (σε σχέση με την αναφορά), αλλά διατήρησε πάντοτε τον ξεκούραστο, άνετο χαρακτήρα του, αποδίδοντας τον αρμονικό πλούτο σωστά χωρίς να γίνεται λαμπρό ή ευφωνικό και χωρίς να λείπει η λεπτομέρεια. Η απόδοση οργάνων με σημαντικό περιεχόμενο σε υψηλές συχνότητες ήταν πολύ καλή και το τελικό αποτέλεσμα ισορροπημένο, με πολύ καλή αίσθηση παρουσίας.

Τελικώς...

... έχοντας ως δεδομένη την κατηγορία τιμής στην οποία βρίσκεται, είναι δύσκολο να βρεις κάποιο σοβαρό μειονέκτημα στον A12 Classic. Είναι ένας πλήρης ολοκληρωμένος ενισχυτής με πολύ καλές δυνατότητες οδήγησης, ο οποίος θα καλύψει όλες τις απαιτήσεις που δικαιούται να έχει ο χρήστης σε αυτά τα χρήματα. Αν θέλετε κάτι δυνατό, πλήρες σε θέματα συνδεσιμότητας και με την πινελιά του λαμπάτου προενισχυτή, είναι φτιαγμένος για εσάς. Προτείνεται ανεπιφύλακτα!