Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 27/06/2023

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Μετατροπέας d/a

Cambridge Audio DacMagic 200M

Cambridge Audio DacMagic 200M

Από όλα τα DacMagic που έχουμε δει, ο 200Μ είναι ο πιο προσεγμένος από την άποψη της αισθητικής και της ποιότητας του φινιρίσματος. Μην φανταστείτε τίποτε εξαλλοσύνες: Διατηρεί το σασί με τις κόμπακτ διαστάσεις και τις χαρακτηριστικά στρογγυλεμένες γωνίες και το νέο φινίρισμα της εταιρίας (Lunar Grey) δείχνει λιτό και ταυτόχρονα ποιοτικό. Κατά τα λοιπά, έχουμε να κάνουμε με ένα κλασικό προϊόν της Cambridge Audio με σαφές user interface, φιλικό προς τον χρήστη.
Ο τελευταίος, έχει στη διάθεσή του επιλογέα εισόδων, ρυθμιστικό στάθμης και επιλογέα ψηφιακού φίλτρου, καθώς και μια σειρά από μικρά LED, τα οποία απεικονίζουν το sample rate του εισερχόμενου σήματος. Η πρόσοψη συμπληρώνεται από την έξοδο των ακουστικών, με βύσμα TRS, 6.35mm.

Cambridge Audio DacMagic 200M

Προσεγμένη κατασκευή και άψογο φινίρισμα. Ο DacMagic 200M είναι καλοκατασκευασμένος και δείχνει ποιοτικός.

O 200M προσφέρει ένα τυπικό πακέτο δυνατοτήτων σύνδεσης, το οποίο δεν θα απογοητεύσει τον μέσο χρήστη. Κάποιοι με μεγάλο αριθμό ψηφιακών πηγών ίσως θα προβληματιστούν (και δεν υπάρχει είσοδος AES/EBU). Σε κάθε περίπτωση, η συσκευή διαθέτει δύο συμβατικές ψηφιακές εισόδους, η κάθε μια από τις οποίες μπορεί να δεχτεί είτε ομοαξονική είτε οπτική γραμμή (αλλά όχι ταυτόχρονα και τις δύο), θύρα USB για σύνδεση με host για να πραγματοποιηθεί streaming, με δυνατότητα, μάλιστα, διακοπής της γραμμής γείωσης, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα θορύβων, καθώς και δυνατότητα ad-hoc ασύρματου streaming μέσω Bluetooth/aptX.
Η αναλογική έξοδος είναι διαθέσιμη σε single ended και balanced μορφή. Η συσκευή διαθέτει εξωτερικό πακ για την τροφοδοσία της.

Cambridge Audio DacMagic 200M

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του επιλογέα εισόδων, ρυθμιστικό στάθμης (που παρακάμπτεται) και επιλογέα ψηφιακού φίλτρου, όλα με τις ανάλογες ενδείξεις.

Cambridge Audio DacMagic 200M

Η συσκευή απεικονίζει το sample rate με αντίστοιχα LED. Η έξοδος ακουστικών είναι συμβατική, TRS 6.35mm.

Στο εσωτερικό του 200Μ, βρισκόμαστε απέναντι από μια, παραδοσιακά, πειθαρχημένη κατασκευή, η οποία βασίζεται σε επεξεργαστή της XMOS για την διαχείριση της ροής μέσω USB, ένα ψηφιακό interface της Asahi Kasei (AK4118AEQ) για την διαχείριση των συμβατικών ψηφιακών εισόδων και ένα ζευγάρι ES9028Q2M της ESS για την μετατροπή του ψηφιακού σήματος σε αναλογικό. Σε ιστορική προοπτική, διαπιστώνει κανείς ότι η Cambridge Audio τείνει να επιλέξει τις καλύτερες διαθέσιμες λύσεις στο κομμάτι αυτό (ο πρώτος DacMagic χρησιμοποιούσε τα TDA1505 της Philips και οι επίγονοί του βασίζονταν για χρόνια σε τσιπ της Wolfson). Εδώ, πάντως, έχει επιλεγεί μια πιο συμβατική προσέγγιση και δεν συναντούμε το “βαρύ” upsampling της Anagram, το οποίο είχε υιοθετήσει η εταιρία πριν από δέκα χρόνια (και μας άρεσε).

Cambridge Audio DacMagic 200M

Η συσκευή προσφέρει ένα επαρκές πακέτο εισόδων, με δύο συμβατικές S/PDIF (οπτική -Toshlink και ομοαξονική -RCA), θύρα USB και δυνατότητα ασύρματου streaming μέσω Bluetooth. Η αναλογική έξοδος είναι single ended (RCA) και balanced (XLR).

Cambridge Audio DacMagic 200M

Σημασία την λεπτομέρεια: Η θύρα USB έχει διακόπτη για να “σπάει” την γείωση από τον host, ώστε να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα εμφάνισης θορύβων.

Από την πλευρά των υποστηριζόμενων sample rates, δεν μπορείς να έχεις παράπονο. Ο 200M υποστηρίζει ροές μέχρι 32-bit/768kHz (κάνοντας, όμως, truncation στα 24-bit) για διαμόρφωση PCM, 512x για διαμόρφωση Native DSD και 256x για διαμόρφωση DSD/DoP, μέσω USB, με άλλα λόγια δεν θα βρείτε υλικό που δεν μπορεί να το διαχειριστεί. Μέσω των συμβατικών εισόδων, κινείται στα τυπικά επίπεδα, υποστηρίζοντας μέχρι 96kHz μέσω των οπτικών συνδέσεων και μέχρι 192kHz μέσω των ομοαξονικών, με αμφότερες να μπορούν να διαχειριστούν και DSD/DoP 64x. Η ασύρματη σύνδεση μέσω Bluetooth υποστηρίζει aptX, αλλά όχι aptX HD.
Στις δυνατότητες της συσκευής περιλαμβάνεται η επιλογή ψηφιακού φίλτρου (τρία συνολικά, Fast, Short Delay και Slow), η δυνατότητα παράκαμψης του ρυθμιστικού στάθμης, η δυνατότητα αυτόματης απενεργοποίησης (μετά από 20 λεπτά αδράνειας) καθώς και η ενεργοποίηση του TV Mode, το οποίο βελτιστοποιεί την δεύτερη οπτική είσοδο για χρήση με τηλεόραση. Ο 200Μ δεν διαθέτει τηλεχειριστήριο.

Cambridge Audio DacMagic 200M

Πειθαρχία και τάξις. Εκτός από οπτικώς ευχάριστη είναι και αποτελεσματική. Ο 200M είναι πολύ καλός σε θέματα θορύβου και εξαιρετικός σε ό,τι αφορά την διαφωνία καναλιών. Μπορείτε να διακρίνετε τα ψηφιακά interface της XMOS και της Asahi Kasei (κάτω και ελαφρώς δεξιά), καθώς επίσης και το ζευγάρι των ESS (μέσον, αριστερά).