Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 27/06/2023

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Μετατροπέας d/a

Cambridge Audio DacMagic 200M

Cambridge Audio DacMagic 200M

Για την ακουστική αξιολόγηση, ο 200Μ αντικατέστησε τον μετατροπέα αναφοράς (Teac Esoteric D70) και ανέλαβε να οδηγήσει το υπόλοιπο, γνωστό, σύστημα (Melos Plus Series Line, Parasound HCA3500, ATC SCM-50PSL).
Το μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων έγινε μέσω της θύρας USB, αλλά χρησιμοποιήσαμε για μικρό χρονικό διάστημα και την ομοαξονική είσοδο. Ως έξοδο χρησιμοποιήσαμε την single ended, με το ρυθμιστικό στάθμης ενεργοποιημένο. Τέλος, αναλώσαμε λίγο χρόνο στην έξοδο ακουστικών με τα AKG K702 (62Ω). Το φίλτρο που επιλέξαμε ήταν το Fast.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίσαμε ακούγοντας τον 200M ήταν αυτή μιας συσκευής με ιδιαίτερη διαφάνεια, πολύ καλή τονική ισορροπία, σαφήνεια στην στερεοφωνική εικόνα και πολύ καλές δυνατότητες σε θέματα δυναμικής αντίθεσης. Στην πραγματικότητα, οι αλλαγές που ακούσαμε, σε σχέση με τον DAC αναφοράς, ήταν ανιχνεύσιμες αλλά μικρές, κυρίως σε θέματα εστιασμού των ακουστικών αντικειμένων, απόδοσης των πολύ χαμηλών και αρμονικού πλούτου, λαμβανομένου, πάντοτε υπόψιν ότι μιλάμε για συσκευές με χαοτικές διαφορές τόσο σε κατηγορία τιμής όσο και σε κατασκευή.

Cambridge Audio DacMagic 200M Cambridge Audio DacMagic 200M

Αναλυτικά, το σύστημα με τον DacMagic στην θέση του DAC, κατέβηκε με άνεση πολύ χαμηλά, με καλό παλμό, χωρίς υπερβολές σε θέματα όγκου, ίσως με μικρές τάσεις υπερελέγχου, που δεν στερούν όμως πληροφορία. Όπου το επέβαλε η ηχογράφηση, ο όγκος ήταν επιβλητικός και γέμισε τον χώρο με άνεση και η αίσθηση ισορροπίας παρέμεινε καλή.
Η περιοχή των χαμηλών ακούστηκε, επίσης, ισορροπημένη με πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής του όγκου και της κλίμακας των μεγεθών, στα ακουστικά όργανα. Ο ακροατής έχει την αίσθηση του παλμού και της παρουσίας στον χώρο, αν και ο μετατροπέας επιβάλλει, και εδώ, μια σχετική αυστηρότητα. Τα ρυθμικά μέρη ακούγονται ευχάριστα, γρήγορα και γεμάτα, με το άκουσμα να είναι δυναμικό και να ρολλάρει ευχάριστα και το... foot-tapping να έρχεται φυσικά και γρήγορα.
Η μεσαία περιοχή του 200Μ είναι από τα δυνατά του σημεία. Το άκουσμα είναι φυσικό, φωτεινό και ευχάριστο με πολύ σαφή την αίσθηση του αέρα και της ατμόσφαιρας. Δεν θα καταπιέσει ποτέ, αντιθέτως, υπάρχει η εντύπωση ότι τα πράγματα εστιάζονται ελαφρώς πίσω από τον οριζόντιο άξονα. Έργα με υψηλή ενέργεια στην περιοχή περιγράφηκαν με αξιοσημείωτη άνεση, οι φωνές είχαν ρεαλιστικό ηχόχρωμα και λεπτομέρειες άρθρωσης. Η περιγραφή της χορωδίας ήταν πολύ καλή, με σωστό layering και περιγραφή της κίνησης.
Η στερεοφωνική εικόνα που δημιούργησε ο DacMagic ήταν ιδιαίτερα πειστική. Διακρίθηκε για την σαφήνεια της, με όρια στο πλάτος που τα αντιλαμβάνεσαι πλήρως. Ο συνολικός εστιασμός της σκηνής γίνεται λίγο πίσω από τον οριζόντιο άξονα και οι περιγραφές του χώρου, του αέρα μεταξύ των ακουστικών αντικειμένων και η κίνηση τους αποδόθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα. Η αυστηρότητα στην εικόνα επεκτάθηκε και στις δυνατότητες εστιασμού έξω από την συμβατική σκηνή. Ο μετατροπέας χειρίστηκε την πληροφορία εκτός φάσης με εξαιρετικό τρόπο, εστιάζοντας άνετα αντικείμενα “έξω” από τα ηχεία και περιγράφοντας εξαιρετικά το soundscaping, ακόμη και με binaural ηχογραφήσεις (μέσω ακουστικών).
Στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων δεν είχαμε εκπλήξεις. Το σύστημα διατήρησε πολύ καλή έκταση και πολύ καλά χαρακτηριστικά ταχύτητας, με τον 200Μ να αποδίδει καλή ατάκα αλλά μέτριο σώμα και να ακούγεται ελάχιστα αιχμηρός στα έντονα μεταβατικά, σε σχέση με την αναφορά, διατηρώντας πάντως πολύ καλά χαρακτηριστικά απόσβεσης. Το συνολικό άκουσμα ήταν φωτεινό, ευχάριστο, με την ισορροπία να τείνει, μάλλον, προς την μαλακή, ξεκούραστη πλευρά, υιοθετώντας έναν ευάκουστο χαρακτήρα, ο οποίος -χωρίς να είναι καθοριστικός- σε αφήνει ελεύθερο να ακούσεις για πολλές ώρες.

Η έξοδος των ακουστικών κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα. Οδήγησε άνετα τα ακουστικά αναφοράς, σε στάθμες πάνω από το επιτρεπόμενο, και τα άφησε να ξεδιπλώσουν τα χαρακτηριστικά τους χωρίς να επεμβαίνει με χτυπητές ιδιαιτερότητες. Σαφώς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ένα καλό σύστημα ακουστικών και για ακροάσεις με απαιτήσεις.

Τελικώς...

... είναι εμφανές ότι η Cambridge Audio “δουλεύει” τον DacMagic εδώ και... δεκαετίες, χρησιμοποιώντας την εμπειρία της και τις διαθέσιμες, ανά εποχή, τεχνολογίες. Αυτή η τελευταία εκδοχή είναι η απόδειξη γιαυτό: Με προσοχή στην λεπτομέρεια και ποιότητα κατασκευής που φαίνεται σαφώς στις μετρήσεις, είναι μια συσκευή που διακρίνεται για την διαφάνειά της και τον ισορροπημένο της χαρακτήρα. Με βάση τα προσφερόμενα, η τιμή είναι ιδιαιτέρως λογική, αν ψάχνετε έναν πολύ καλό, αλλά λογικής τιμής DAC, που διαχειρίζεται υψηλά sample rates. Προτείνεται ανεπιφύλακτα!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Cambridge Audio DacMagic 200M | 16-bit/44.1kHz | Fast.
  2. Cambridge Audio DacMagic 200M | 24-bit/96kHz | Fast.
  3. Cambridge Audio DacMagic 200M | 16-bit/44.1kHz | Short Delay/Slow
  4. Αναφορά: Teac Esoteric D70 | dCS Puccini U-Clock.