Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 24/01/2023

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ενεργά/Ασύρματα Ηχεία - Ενεργό Subwoofer

KEF LS50 Wireless II/KC62

KEF LS50 Wireless II/KC62

Για την ακουστική αξιολόγηση, το σύστημα LS50 Wireless II/KC62 αντικατέστησε... ολόκληρο το σύστημα αναφοράς και ανέλαβε να πραγματοποιήσει streaming από τοπικούς πόρους κατά κύριο λόγο, αλλά και μέσω υπηρεσιών του διαδικτύου. Ένα σημαντικό μέρος των ακροάσεων πραγματοποιήθηκε με τα ηχεία να ελέγχονται μέσω της εφαρμογή Connect αλλά χρησιμοποιήσαμε, επιτυχώς και την εφαρμογή ελέγχου που έχουμε συνηθίσει, χωρίς κανένα πρόβλημα. Ούτως ή άλλως, πάντως, το KEF Connect χρειάζεται, αν θέλεις να ρυθμίσεις το ηχείο από την θέση σου. Η εφαρμογή προσφέρει “έτοιμες” ρυθμίσεις για την περίπτωση που χρησιμοποιείς το KC62 και αυτές χρησιμοποιήσαμε με μικρές επεμβάσεις. Με τα ηχεία να απέχουν αρκετά από τα όρια του χώρου, επιλέξαμε την απόκριση “Room”. Το σύστημα της KEF αποδείχτηκε ιδιαίτερα φιλικό και ευχάριστο στην χρήση και δεν μας δυσκόλεψε σε καμία περίπτωση. Επιλέξαμε ασύρματη σύνδεση στο τοπικό δίκτυο και ενσύρματη μεταξύ των ηχείων. Η αξιολόγηση έγινε σε δύο φάσεις, αρχικά με το πλήρες σύστημα (LS50 Wireless II/KC62) και στην συνέχεια χωρίς το υπογούφερ, προκειμένου να καταγραφούν οι επιπτώσεις του τελευταίου.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζεις ακούγοντας τα KEF, είναι αυτή ενός συστήματος με πολύ καλές δυνατότητες δυναμικών, με μεγάλα περιθώρια στάθμης, πολύ καλή ουδετερότητα και επιβλητική παρουσία στον χώρο. Αν και, συνολικά, μιλάμε για ένα μικρό σε όγκο σύστημα, το χαμηλό είναι εντόνως παρόν, ο ήχος γεμάτος και γρήγορος, χωρίς το τελικό αποτέλεσμα να έχει στοιχεία έμφασης ή υπερβολών. Το δεύτερο που παρατηρείς είναι η αναμενόμενα πολύ καλή στερεοφωνική εικόνα, την οποία εξασφαλίζει η μικρή διάσταση της μπάφλας και το ομοαξονικό μεγάφωνο. Αν κάποιος θα ήθελε να χαρακτηρίσει τα ηχεία με λακωνικό τρόπο, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους όρους “δυναμικό και σύγχρονο άκουσμα” αλλά αυτό, φυσικά, θα ήταν υπεραπλούστευση.

KEF LS50 Wireless II/KC62 KEF LS50 Wireless II/KC62

Πιο αναλυτικά, στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων, το KC62 δείχνει πραγματικά τα δόντια του και η αλήθεια είναι ότι δεν το περιμένεις. Δεν είναι και κανένα μεγάλο sub, κρίνοντας με το μάτι, ωστόσο δίνει στο σύστημα έναν όγκο και μια δύναμη που εξαφανίζει τελείως κάθε υποψία ότι το τελικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι κρατημένο. Υπάρχει λεπτομέρεια, παλμός και άνεση στην περιγραφή κομματιών με σημαντικό περιεχόμενο πολύ χαμηλά και το σύστημα επέδειξε έναν δυναμισμό που μας κέρδισε αμέσως. Από πλευράς δυναμικού περιθωρίου ακούστηκε -σχεδόν- ανεξάντλητο και με βάση τα όσα ακούσαμε μπορεί άνετα να καλύψει έναν μεσαίο χώρο με μπάσο αξιώσεων.
Και το υπόλοιπο φάσμα των χαμηλών δεν έμεινε πίσω, πάντως: Το ζευγάρι LS50/KC62 απέδωσε σωστά την κλίμακα του μεγέθους των ακουστικών οργάνων της περιοχής και περιέγραψε τις λεπτομέρειες με πολύ καλή άρθρωση και παρουσία. Τα ρυθμικά μέρη αποδόθηκαν με δυναμισμό πολύ καλή ταχύτητα, γεμάτα και ισορροπημένα, χωρίς να επιβάλλονται και να λερώνουν με περιττές υπερβολές το υπόλοιπο φάσμα.
Η μεσαία περιοχή είναι από τα πιο δυνατά σημεία του ηχείου, το οποίο ακούστηκε πρακτικώς ασυμπίεστο, μεγάλο και επιβλητικό όπου χρειάστηκε με ισορροπημένη φωτεινότητα και πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής της λεπτομέρειας και της άρθρωσης των φωνών. Το σύστημα ένοιωσε άνετα τόσο με τις μικρές ορχήστρες, με τους σολίστ να προβάλλονται σαφώς στον χώρο, όσο και με έργα μεγαλύτερης κλίμακας (και ενέργειας) όπου αυτό που μετράει είναι η περιγραφή της κίνησης, η διαφάνεια και η αίσθηση του αέρα και του όγκου. Ο ακροατής έχει πολύ καλή αίσθηση της δομής, του layering της ηχογράφησης και δεν θα κουραστεί ποτέ, ακόμη και σε αρκετά υψηλές στάθμες, καθώς τα KEF αντέχουν, σαφώς, σε αρκετή πίεση.
Η στερεοφωνική εικόνα που πήραμε ήταν κορυφαία, τόσο σε σαφήνεια περιγραφής των διαστάσεων (πλάτους και βάθους), όσο και εστιασμού των ηχητικών αντικειμένων και περιγραφής της κίνησης. Το LS50 Wireless II είναι ένα... μόνιτορ εν κρυπτώ και αυτό δεν το γράφω τυχαία: Το ομολογεί, τρόπος του λέγειν, η ίδια KEF στο κείμενο τεχνικής τεκμηρίωσης του “II”, όπου, αναφερόμενη στο αρχικό μοντέλο LS50 του 2012, γράφει ότι “ήταν καιρός να αναβαθμιστούν οι δυνατότητες του LS3/5A”. Οι ιδέες του Laurie Fincham παραμένουν διαχρονικές! Το ηχείο εξαφανίζεται πολύ εύκολα στον χώρο και δημιουργεί ένα πολύ πειστικό soundstage με μεγάλο βάθος και πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής πληροφοριών εκτός φάσης, που δημιουργούν εικόνες και έξω από τον συμβατικό οριζόντιο άξονα των ηχείων.
Ψηλά, η ισορροπία είναι δεδομένη, αλλά -στις λεπτομέρειες- το τελικό αποτέλεσμα ρέπει προς το μαλακό, το ευχάριστο και το ξεκούραστο, δείχνοντας ότι βασικός στόχος των Βρετανών είναι η καθημερινή ακρόαση μουσικής και ο τυπικός φίλος του καλού ήχου. Τα χαρακτηριστικά ταχύτητας (μέτωπα, αποσβέσεις) είναι εξαιρετικά και η αίσθηση της έκτασης και του αέρα εντυπωσιακή. Το LS50 Wireless II δεν θα κουράσει ποτέ και δεν θα ακουστεί τραχύ ή σκληρό, εκτός αν κληθεί να... τιμήσει κάποια παραγωγή με πολύ κακή ισορροπία.

Όλα όσα διαβάσατε παραπάνω ισχύουν και όταν το KC62 βγει από την εξίσωση. Άλλωστε δεν περιμένεις να επηρεάζει την απόδοση του LS50 ένα sub το οποίο αρχίζει να κόβει από τα 100Hz. Το μόνο που αλλάζει, φυσικά, είναι η απόδοση του συστήματος στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων. Εδώ, το LS50 Wireless II διαθέτει μια σειρά από θετικά χαρακτηριστικά, το κυριότερο των οποίων είναι ότι δεν προσπαθεί να κάνει κάτι που δεν μπορεί. Η KEF δεν επιχειρεί να παραπλανήσει, σχεδιάζοντας κάτι που μπασάρει ανεξέλεγκτα και φτηνά, αλλά αρκείται σε αυτά που μπορεί να δώσει: Ευκρίνεια, ταχύτητα, συνέπεια και, εν τέλει, επάρκεια για τα περισσότερα είδη μουσικής. Θα πάρεις σωστά κρουστά και ρυθμικό μέρος, καλό όγκο στα μεγάλα ακούσματα και καλή άρθρωση, αλλά θα σου λείψει μια επιβλητική παρουσία στα συνθ ή ακόμη και στα μεγάλα συμφωνικά έργα, με πολλά μεγάλα έγχορδα. Με δεδομένες τις πολύ καλές δυνατότητες σε θέματα ακρίβειας και στερεοφωνικής εικόνας και την καλή αίσθηση ισορροπίας που παίρνεις στο υπόλοιπο φάσμα, αυτός είναι ένα συμβιβασμός τον οποίο θεωρώ ότι μπορεί κάποιος να κάνει.

Τελικώς...

…η αλήθεια είναι ότι, λόγω διαστάσεων, δεν του φαίνεται αν το εξετάσεις επιφανειακά, αλλά το σύστημα LS50 Wireless II/KC62 είναι ένα σύστημα ηχείων υψηλών αξιώσεων με πολύ σοβαρές αρετές. Το μέγεθος των ηχείων και του sub επιτρέπουν την εύκολη και σωστή τοποθέτηση, ακόμη και σε μικρούς χώρους, η ομοαξονική μονάδα της KEF φαίνεται ότι κάνει θαύματα και το KC62 είναι ένα εξαιρετικό κόμπακτ υπογούφερ που αντισταθμίζει πλήρως και εντυπωσιακά τους εγγενείς περιορισμούς των δορυφόρων. Από την άποψη της ηχητικής απόδοσης, το αποτέλεσμα είναι άψογο και δικαιολογεί πλήρως το κόστος. Αν σε αυτά προσθέσει κάποιος και τις πολύ καλές δυνατότητες σε θέματα συνδεσιμότητας, streaming και χειρισμού, έχουμε να κάνουμε με μια πραγματική ευκαιρία σε αυτή την κατηγορία τιμής. Προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όσους αναζητούν ένα σοβαρό ενεργό ηχείο αλλά προβληματίζονται με τον χώρο τους.