Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 23/01/2024

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ηχεία Βάσης

GoldenEar T66

GoldenEar T66

Με πλάτος μικρότερο των 200 χιλιοστών, το T66 είναι ένα πραγματικά στενό ηχείο, ακόμη και με κριτήρια ηχείου βάσης/βιβλιοθήκης. Αυτό, φυσικά, δεν είναι τυχαίο. Τα στενά ηχεία τοποθετούνται εύκολα στο χώρο και τον φορτώνουν λιγότερο και η μαύρη λάκα της καμπίνας, στα ηχεία που είχαμε για δοκιμή, βοηθά επίσης σε αυτό, αν και, προσωπικά, θα προτιμούσα το κόκκινο φινίρισμα που βλέπετε στις φωτογραφίες. Αλλά, δεν είναι αυτός ο βασικός λόγος που χαιρόμαστε για το μικρό πλάτος ηχείου. Με τις ακμές πολύ κοντά στα όρια του τουίτερ και των μιντ, οι περιθλάσεις είναι μειωμένες και έχουμε λόγος να πιστεύουμε ότι το soundstage θα είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Στενό, ξε-στενό, το T66 δεν είναι μικρό. Με ύψος κοντά στο 1.25 μέτρα και βάθος πάνω από 43 εκατοστά (στην πλίνθο), είναι ένα σεβαστών διαστάσεων ηχείο δαπέδου, αλλά ο σχεδιασμός της καμπίνας είναι, το λιγότερο, ενδιαφέρων, με αρκετές καμπύλες, ένα προσεγμένο πλέγμα και μια βαριά πλίνθο από χυτό μέταλλο, η οποία διαθέτει αντικραδασμικά στοιχεία στήριξης και μπορεί να δεχτεί ακίδες, αμφότερα ρυθμιζόμενα.

GoldenEar T66

Χωρίς αμφιβολία, το T66 είναι μια εντυπωσιακή σε εμφάνιση σχεδίαση που έλκει την καταγωγή της από την σειρά Triton της εταιρίας. Η μπάφλα είναι... πυκνοκατοικημένη, με πέντε μεγάφωνα συνολικά, ενώ μεγάλο μέρος των πλευρικών τοιχωμάτων καταλαμβάνουν οι παθητικοί ακτινοβολητές.

Η αρχιτεκτονική του ηχείου είναι η αγαπημένη της GoldenEar. Κατ' αρχήν, έχουμε να κάνουμε με μια κεφαλή υλοποιημένη ως συστοιχία MTM, όπου δύο μονάδες μεσαίων 4.5 ιντσών βρίσκονται εκατέρωθεν ενός τουίτερ ΑΜΤ. Γράφω “MTM” και όχι D'Appolito διότι πουθενά στα επίσημα χαρακτηριστικά που δημοσιεύει η εταιρία δεν αναφέρει ότι χρησιμοποιεί την τελευταία αυτή προσέγγιση. Το “σκέτα” MTM είναι απλώς μια τοποθέτηση μεγαφώνων που εξασφαλίζει μια συμμετρία στον τρόπο που ακτινοβολεί το ηχείο, ενώ η D'Appolito έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις και από το φίλτρο, μέσω του οποίου ελέγχονται οι φάσεις.
Οι υψηλές συχνότητες αποδίδονται από μια μονάδα HVFR (High Velocity Folded Ribbon), προσεκτική εξέταση της οποίας αποκαλύπτει ότι πρόκειται για κάποια εκδοχή του γνωστού A.M.T. (Air Motion Transformer), που πρώτος παρουσίασε ο Oskar Heil to 1972. Οι βασικές ιδέες του συγκεκριμένου μεγαφώνου έχουν αποτελέσει την βάση για πολλές μονάδες που κυκλοφορούν στην αγορά, από διάφορους κατασκευαστές και με διάφορα ονόματα. Το HVFR, όπως και όλα τα τουίτερ που βασίζονται στην ίδια αρχή, χρησιμοποιεί ένα πολύ ελαφρύ αναδιπλωμένο διάφραγμα, πίσω από το οποίο βρίσκεται ένα ισχυρό μαγνητικό σύστημα από νεοδύμιο και η κίνησή του είναι εγκάρσια και όχι κάθετη στην μπάφλα. Το αποτέλεσμα προσεγγίζει καλύτερη την ιδεατή σημειακή πηγή υψηλών συχνοτήτων, σε σχέση με ένα συμβατικό τουίτερ και έχει πολύ καλύτερο συντελεστή απόδοσης σε σχέση με ένα συμβατικό ribbon, επειδή έχει πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια (χωρίς αυτό να αντανακλάται στις διαστάσεις του, καθώς η επιφάνεια αυτή είναι αναδιπλωμένη, σαν ακορντεόν).

GoldenEar T66

Η κεφαλή του ηχείου περιλαμβάνει δύο μιντ/γούφερ 4.5 ιντσών μεταξύ των οποίων είναι τοποθετημένο ένα τουίτερ τεχνολογίας AMT.

GoldenEar T66

Τα γούφερ του T66 είναι εξέλιξη των παλαιών ελλειπτικών μονάδων, έχοντας διάφραγμα με σχήμα παραλληλογράμμου με καμπυλωμένες γωνίες. Ο βασικός λόγος για αυτή την επιλογή είναι το μικρό πλάτος τους, σε σχέση με την επιφάνεια του διαφράγματος, κάτι που επιτρέπει την χρήση μικρής σε πλάτος μπάφλας.

Χαμηλά, έχουμε, επίσης, μια α-λα Gross προσέγγιση, καθώς ο κλάδος που αποδίδει το μπάσο του ηχείου είναι ενεργός. Κάθε T66 διαθέτει δυο ελλειψοειδή γούφερ με ανάρτηση μεγάλης διαδρομής (στην πραγματικότητα, δεν είναι ελλειψοειδή αλλά παραλληλόγραμμα με στρογγυλεμένες γωνίες, μια προσέγγιση την οποία η GoldenEar ονομάζει “quadratic” και έχει το προφανές πλεονέκτημα του μικρού πλάτους σε σχέση με την συνολική επιφάνεια του διαφράγματος). Τα δύο μεγάφωνα οδηγούνται από έναν διακοπτικό ενισχυτή (τάξης D) ανά ηχείο, με ισχύ 500Wrms, οποίος διαθέτει και DSP για τον έλεγχο χαμηλά, χωρίς η εταιρία να δίνει λεπτομέρειες για το τι ακριβώς κάνει ο επεξεργαστής. Αυτή η επιλογή, του ενεργού κλάδου χαμηλών, έχει μεγάλη αξία για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν τελικούς ενισχυτές με μικρή ισχύ (λαμπάτους για παράδειγμα) και ελευθερώνει κάθε ενισχυτή από τις απαιτήσεις των γούφερ. Δεν παρουσιάζει κάποια δυσκολία στην χρήση, επειδή η σύνδεση του ηχείου παραμένει συμβατική. Το σύστημα παίρνει το σήμα από τις κλασικές μπόρνες όπου συνδέεται ο ενισχυτής και πράττει τα δέοντα στο εσωτερικό του ηχείου. Η ποιότητα των ακροδεκτών σύνδεσης είναι υψηλή και υποστηρίζεται η διπλοκαλωδίωση. Στην πίσω πλευρά του ηχείου ο χρήστης έχει στη διάθεσή του μια είσοδο LFE, για την περίπτωση που διαθέτει επεξεργαστή AV με το προβλεπόμενο bass management, καθώς και ένα ρυθμιστικό στάθμης των χαμηλών, ώστε να υπάρχει μια στοιχειώδης δυνατότητα προσαρμογής του ηχείου στην ακουστική του χώρου και της θέσης του μέσα σε αυτόν.

GoldenEar T66

Ακτινογραφία του ηχείου, όπου φαίνεται το παθητικό φίλτρο (επάνω και πίσω), τα ηλεκτρονικά του ενεργού κλάδου (κάτω και πίσω) και οι σχετικές θέσεις γούφερ και παθητικών ακτινοβολητών.

GoldenEar T66

Πολύ φροντισμένη “πλάτη”, με ακροδέκτες πολύ καλής ποιότητας. Το ρυθμιστικό του ενεργού κλάδου επιτρέπει την προσαρμογή του ηχείου στις παραξενιές του χώρου ή/και του ακροατή! Η σύνδεση του ηχείου γίνεται από τις εισόδους υψηλής στάθμης, εκτός αν υπάρχει κανάλι LFE.

Ο παρατηρητικός, θα δει εύκολα ότι η σχετική θέση των δύο γούφερ είναι κάπως ασυνήθιστη, με την απόσταση που τα χωρίζει να είναι μεγάλη. Αυτό γίνεται ώστε η φόρτιση τους από τους δύο παθητικούς ακτινοβολητές, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι στις πλευρές της καμπίνας να είναι η καλύτερη δυνατή. Αυτοί έχουν, επίσης, διάφραγμα quadratic και ως προς το ύψος βρίσκονται μεταξύ των δύο γούφερ. Με όλα αυτά, το Τ66 θα πρέπει να κατεβαίνει αρκετά χαμηλά και η GoldenEar δίνει μια (πιθανώς) συντηρητική τιμή στα 29Hz, για αποκοπή -6dB, ανηχοϊκά παρακαλώ.
Η εσωτερική καλωδίωση ανήκει, φυσικά, στην Audioquest, όπως και τα υλικά των φίλτρων, τα οποία φαίνεται να βασίζονται στην τεχνογνωσία της τελευταίας γύρω από τα φίλτρα που χρησιμοποιεί στις αντίστοιχες συσκευές για την τροφοδοσία.
Η πλίνθος του T66 είναι κατασκευασμένη από βαρύ, χυτό μέταλλο και δίνει στο ηχείο την ευστάθεια που απαιτεί το ύψος του. Επάνω τους, προσαρμόζονται τα τέσσερα σημεία στήριξης, ή οι ακίδες, αν τις προτιμά ο χρήστης. Ένα ειδικό εργαλείο που βρίσκεται στην συσκευασία επιτρέπει την εύκολη οριζοντίωση του συστήματος.

GoldenEar T66

Το ηχείο στηρίζεται σε μια μεταλλική, καλής ποιότητας πλίνθο, η οποία καταλήγει σε τέσσερα ρυθμιζόμενα με ειδικό εργαλείο σημεία στήριξης.