Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/02/2024

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Streamer/DAC

HiFi Rose RS150B

HiFi Rose RS150B

Από την άποψη της αισθητικής, η HiFi Rose έχει ήδη δημιουργήσει σχολή. Καθαρές γραμμές και βαριά σασί, δίνουν τον τόνο, αλλά αυτό που τραβά αμέσως την προσοχή είναι το “τίποτε” της πρόσοψης. Η επιφάνεια είναι εντελώς καθαρή, με τα μοναδικά... ίχνη user interface να βρίσκονται στην αριστερή άκρη, με την μορφή διακοπτών αφής για το on/off, την ρύθμιση της στάθμης και το mute. Αυτά, εννοείται, όσο το μηχάνημα είναι εκτός λειτουργίας, γιατί όταν τεθεί σε λειτουργία, το RS150B αποκαλύπτει ένα σύνθετο και πολυεπίπεδο user interface, με τον χειρισμό να γίνεται μέσω της αφής. Ο σχεδιασμός είναι γενικώς καλός, με μικρές αδυναμίες που, όμως, σίγουρα μπορούν να αντιμετωπιστούν με αναβαθμίσεις. Για παράδειγμα, η επιλογή του φίλτρου του DAC, απαιτεί... έξι βήματα και μόλις αυτή η επιλογή γίνει, το μενού επιστρέφει πέντε βήματα πίσω. Δύσκολο να κάνεις συγκρίσεις έτσι. Πέραν αυτών των λεπτομερειών πάντως, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στην HiFi Rose ότι έχει σχεδιάσει ένα από τα καλύτερα συστήματα χειρισμού που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.

HiFi Rose RS150B

Το σύνολο του user interface υποστηρίζεται από μια μεγάλη οθόνη αφής. Η συσκευή είναι σύνθετη, προσφέρει πολλές δυνατότητες και θα πρέπει να ασχοληθείς λίγο μαζί της για να την εκμεταλλευθείς πλήρως.

Μπράβο, επίσης και για την οθόνη της συσκευής. Με 14.9 ίντσες μέγεθος, χειρισμό μέσω της αφής και δυνατότητα προβολής βίντεο, δίνει μια άλλη διάσταση στην συνολική εμπειρία χρήσης. Το πιο βασικό, όμως, στο επίπεδο του audio που μας ενδιαφέρει, είναι η ευχρηστία της και η δυνατότητα να δεις τα metadata (εξώφυλλο, τίτλους, φορμά, χρόνους) από λογικά μεγάλη απόσταση, σε αντίθεση με την εμμονή των περισσότερων κατασκευαστών να χρησιμοποιούν “τσουρούτικες” οθόνες, απλώς για τον τύπο.
Το RS150Β είναι μια πλήρης συσκευή διαχείρισης ψηφιακών μέσων από όλες τις απόψεις. Συνδέεται με το δίκτυο ενσύρματα και ασύρματα, βλέπει όλους τους πόρους του οικιακού δικτύου, περιλαμβανόμενων και των NAS, συνεργάζεται με Roon και είναι συμβατό με DLNA, μπορεί να δεχτεί εσωτερικούς σκληρούς δίσκους στερεάς κατάστασης (SSD) με χωρητικότητα μέχρι 4ΤΒ, βλέπει εξωτερικούς σκληρούς δίσκους μέχρι 10TB και, ακόμη, δέχεται κάρτες ΜicroSD μέχρι 400GB. Η αλήθεια είναι ότι ξενίζει λίγο το γεγονός ότι η συνδεσιμότητα μέσω WiFi και Bluetooth απαιτεί dongles, αλλά, μπορούμε να δεχτούμε (με κάποια συγκατάβαση, πάντως) ότι ο θόρυβος των σχετικών αρθρωμάτων, μέσα στη συσκευή, είναι ανεπιθύμητος, ενώ είναι και προσωπική άποψη του υπογράφοντος ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται ενσύρματες συνδέσεις data εκτός αν είναι, για κάποιο λόγο, ανέφικτο.

HiFi Rose RS150B

Δεν σχετίζεται με την ηχητική απόδοση ή την λειτουργικότητα, αλλά δεν μπορείς να μην το σχολιάσεις... Η HiFi Rose ξέρει, μάλλον, ότι αυτή η επιλογή θα είναι η πιο δημοφιλής!

Επιστρέφοντας στις δυνατότητες, θα πρέπει να αναφερθούμε στην ικανότητα του RS150B να streamάρει και εικόνα, 4Κ σε συστήματα προβολής με ανάλογες δυνατότητες, μέσω HDMI/ARC, είτε το υλικό βρίσκεται στο διαδίκτυο, είτε αποθηκευμένο τοπικά, στο πλήρες πακέτο ψηφιακών εισόδων και εξόδων, το οποίο περιλαμβάνει θύρα USB-B για σύνδεση με υπολογιστή και έξοδο διαύλου I2S, καθώς και τις αναλογικές εξόδους οι οποίες είναι διαθέσιμες σε single ended και balanced μορφή.
Οι δυνατότητες χειρισμού ψηφιακών σημάτων είναι, επίσης, πλήρεις. με την συσκευή να μπορεί να διαχειριστεί αναλύσεις μέχρι 32-bit/768kHz, σε διαμόρφωση PCM και 22.4MHz (DSD512) σε διαμόρφωση DSD. Το φορμά των αρχείων μπορεί να είναι, φυσικά, οτιδήποτε.
Το βαρύ έργο όλων αυτών έχει αναλάβει ο κορυφαίος μετατροπέας ES9038Pro της ESS, στην έκδοση “Β” που είχαμε στα χέρια μας, υποστηριζόμενος από ένα πολύ υψηλής ποιότητας κύκλωμα clock. Υπάρχει και η “σκέτη” έκδοση, η οποία βασίζεται σε τσιπ της AKM, με ελάχιστα διαφορετικές τεχνικές προδιαγραφές. Πιθανώς, η έκδοση με το ESS να προέκυψε λόγω των προβλημάτων της Asahi Kasei από την πυρκαγιά στο εργοστάσιο της, προ ετών. Γενικά, όπως θα περίμενε κανείς, το εσωτερικό της συσκευής είναι πολύ προσεγμένο και καθαρό. Χρησιμοποιούνται γραμμικά τροφοδοτικά “για χαμηλό θόρυβο”, αναφέρει η εταιρία και το ίδιο το σασί είναι κατασκευασμένο από μονοκόμματο αλουμίνιο, ώστε να εξασφαλίζεται ακαμψία, καλές δυνατότητες απαγωγής της θερμότητας και πολύ προσεγμένη εμφάνιση.

HiFi Rose RS150B

Πλήρες πακέτο συνδέσεων επαρκές για να υποστηρίξει κάθε απαίτηση. Η συσκευή διαθέτει ακόμη και αναλογική είσοδο line.

Το user interface της συσκευής ξεχωρίζει με τρόπο θεαματικό. Καταρχήν, βασίζεται σε μια custom έκδοση του λειτουργικού Android, μια επιλογή που δίνει μια ασυνήθιστα ανοικτή αρχιτεκτονική στο RS150B, με τον χρήστη να μπορεί να κατεβάσει μια μεγάλη ποικιλία από εφαρμογές που σχετίζονται με την αποστολή του. Για παράδειγμα, μπορείς να εγκαταστήσεις το VLC player και άλλα παρόμοια app, μέσα από το ειδικό app store της εταιρίας, το οποίο, εντελώς λογικά, λέγεται RoseStore. Αυτή η “ανοιχτότητα” είναι μια επιλογή που συναντούμε σπάνια και θα πρέπει να θεωρηθεί, κατά την άποψή μου, ως εξαιρετικά σημαντικό πλεονέκτημα. Απαιτεί μικρή προσπάθεια από τον χρήστη, αλλά ανταμείβει και συνάδει με την πορεία που έχει πάρει το audio τα τελευταία χρόνια. Επομένως, ξανά, μπράβο.
Το τηλεχειριστήριο της συσκευής είναι τεχνολογίας Bluetooth και δίνει τις βασικές δυνατότητες χειρισμού και πλοήγησης. Το βασικό εργαλείο μέσω του οποίου θα διαχειριστείτε το streamer, βεβαίως, είναι η εφαρμογή της Rose (Rose Connect) η οποία τρέχει σε smart phones και tablets. Μέσω αυτής υπάρχει μια πληθώρα από ρυθμίσεις που μπορούν να γίνουν και ο χρήστης θα πρέπει να το ψάξει λίγο το θέμα, επειδή πολλά δεν είναι προφανή. Για παράδειγμα, η επιλογή των ψηφιακών φίλτρων γίνεται από το setup των αναλογικών εξόδων. Δεν το λες αδόκιμο, αλλά είναι, πάντως, ασυνήθιστο (η ίδια λογική υπάρχει και στο μενού της συσκευής).

HiFi Rose RS150B

Η εφαρμογή της Rose είναι καλοσχεδιασμένη και μέσω αυτής γίνεται το μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών χειρισμών.

HiFi Rose RS150B

Το εσωτερικό του RS150B κρύβει μια πειθαρχημένη, καλής ποιότητας κατασκευή.