Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/02/2024

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Streamer/DAC

HiFi Rose RS150B

HiFi Rose RS150B

Για τις ανάγκες της ακουστικής αξιολόγησης, το RS150B αντικατέστησε ολόκληρο το σύστημα streaming που χρησιμοποιώ σε τακτική βάση καθώς και τον μετατροπέα αναφοράς (Teac Esoteric D70). Για το σύνολο της διαδικασίας, η συσκευή συνδέθηκε μέσω Ethernet και διαχειρίστηκε αρχεία αποθηκευμένα σε NAS. Η σύνδεση με τον προενισχυτή έγινε μέσω της single ended εξόδου, σε ρυθμό variable και το μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων έγινε με το φίλτρο Brickwall.
Το RS150B δεν θα δυσκολέψει καθόλου σε θέματα εγκατάστασης. Επιβλητικό ως κατασκευή και βαρύ για το είδος (13 κιλά) μπορεί να τοποθετηθεί σε κάθε λογική θέση. Η σύνδεσή του με το δίκτυο γίνεται πολύ εύκολα και το app έτρεξε χωρίς προβλήματα. Όπως ήδη αναφέρθηκε το user interface είναι καλοσχεδιασμένο, αλλά επειδή η συσκευή έχει πολλές δυνατότητες, αξίζει τον κόπο να επενδύσει κανείς τον χρόνο που απαιτείται για να μάθει καλά το τί και το πώς προσφέρεται. Στην πράξη, η μεγάλη οθόνη κάνει την διαφορά στο επίπεδο της χρηστικότητας. Το RS150B είναι ένα από τα λίγα streamer που μπορείς να “διαβάσεις” από κάποια απόσταση και είναι, πραγματικά εντυπωσιακό στον χώρο. Ως κερασάκι στην τούρτα, θεωρήστε την δυνατότητα αλλαγής του skin της πρόσοψης, η οποία μπορεί να αποκτήσει... όργανα μέτρησης του σήματος, αναλογικά σε εμφάνιση, εικονικά εννοείται και σε διάφορα χρώματα. Καλό!
Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζεις ακούγοντας το σύστημά σου με το streamer της Rose στην θέση της πηγής είναι η εξαιρετική ομοιογένεια και η τονική ισορροπία που διαθέτει. Όλα είναι στην θέση τους, χωρίς κάτι να λείπει ή να επιβάλλεται. Το άκουσμα είναι εξαιρετικά ξεκούραστο, λεπτομερές και πειστικό. Γεμίζει τον χώρο και πραγματικά αισθάνεσαι ότι δεν λείπει τίποτα.

HiFi Rose RS150B HiFi Rose RS150B

Η περιοχή των πολύ χαμηλών είναι άψογη από την άποψη της έκτασης, έχει πολύ καλή ισορροπία όγκου και ελέγχου και παλμό που σχεδόν μπορείς να τον αγγίξεις, τόσο παρών και απτός είναι στον χώρο, διαθέτοντας σαφήνεια στην περιγραφή και αίσθηση πειθαρχίας. Η εντύπωση αυτή δεν αλλάζει στις χαμηλές και ανώτερες χαμηλές. Και εδώ, πήραμε άψογες περιγραφές, ιδιαίτερη ακρίβεια στην κλίμακα των μεγεθών και ρεαλιστική παρουσία των φυσικών οργάνων στον χώρο. Τα ρυθμικά μέρη περιγράφονται με πολύ καλή ταχύτητα, γεμάτα και ρολλάρουν ευχάριστα, παρασύροντας τον ακροατή “μέσα” στην μουσική, πολύ εύκολα.
Η μεσαία περιοχή είναι διαφανής, με πολύ καλές περιγραφές της διαστρωμάτωσης σε σύνθετα έργα και δεν έχει το παραμικρό ίχνος προβολικότητας. Δεν θα κουράσει ποτέ αλλά δεν θα ακουστεί και στρογγυλή ή ευφωνική. Αν κάτι είναι σκληρό στην ηχογράφηση, θα ακουστεί σκληρό. Το PS150Β δεν είναι από τις συσκευές που χαρίζονται και δίνουν χαρακτήρα. Η περιγραφή των φωνών ενθουσιάζει, με άψογη άρθρωση και απόδοση του ηχοχρώματος στα σόλο και πολύ καλή χωρική παρουσία και περιγραφή της κίνησης και των ομάδων στα μεγάλα χορωδιακά έργα. Γενικά η συσκευή αισθάνεται άνετα με κάθε υλικό: Αέρινη και ακριβής στα μικρά σύνολα, επιβλητική και με σοβαρές δυνατότητες περιγραφής της μεγάλης εικόνας στις μεγάλες ορχήστρες, δεν έχει παραξενιές και δεν δυσκολεύεται σε τίποτα.
Ψηλά πήραμε πολύ καλή αίσθηση της έκτασης, με ελάχιστη ροπή προς το ήπιο, χωρίς όμως υπερβολές (χρησιμοποιώντας το “κανονικό” φίλτρο Brickwall). Η περιγραφή της ταχύτητας, τα συριστικά και ο αρμονικός πλούτος είναι αυτά που περιμένεις από μια ψηφιακή πηγή αξιώσεων. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ξεκούραστο χωρίς να λείπει τίποτα, επιτείνοντας την γενική εντύπωση τονικής ουδετερότητας που χαρακτηρίζει την συσκευή.
Άφησα για το τέλος την στερεοφωνική εικόνα, επειδή είναι -ίσως- το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του Rose. Το soundstage που δημιούργησε η συσκευή ήταν από τα καλύτερα που έχουμε ακούσει τελευταία, με εξαιρετικές δυνατότητες εστιασμού των ηχητικών αντικειμένων στον χώρο, άψογα οριοθετημένη εικόνα, ασυνήθιστα καλή περιγραφή του χώρου, του αέρα και της κίνησης, με σαφέστατη αίσθηση του βάθους. Το RS150B πραγματικά μας εντυπωσίασε στο κομμάτι αυτό!

Τελικώς...

... η Rose δεν προσπαθεί να κρύψει τις προθέσεις της. Έχει κατασκευάσει ένα κορυφαίο streamer, πίσω από το οποίο φαίνεται να υπάρχει πολύ σκέψη σε θέματα δυνατοτήτων, αρχιτεκτονικής και αισθητικής, με σαφείς τάσεις διαφοροποίησης από το σύνηθες, όπου χρειάζεται. Το κομμάτι της ηχητικής ποιότητας συμπληρώνει με τρόπο συνεπή και λογικό όλα αυτά και το αποτέλεσμα δικαιώνει τους Κορεάτες: το RS150B είναι, πραγματικά, ένα μεγάλο streamer το οποίο δικαιούται να πάρει θέση σε οποιοδήποτε σύστημα υψηλών επιδόσεων, θέτοντας ένα επίπεδο αναφοράς στην κατηγορία τιμής.

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. HiFi Rose RS150B | 16/44.1 | Brickwall
  2. HiFi Rose RS150B | 24/96 | Brickwall
  3. HiFi Rose RS150B | 16/44.1 | Hybrid/Fast Roll-off
  4. HiFi Rose RS150B | 16/44.1 | Linear Phase/Slow roll-off
  5. Αναφορά: Teac Esoteric D70 | dCS Puccini U-Clock.