Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/02/2024

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Streamer/DAC

HiFi Rose RS150B

HiFi Rose RS150B

Η εργαστηριακή αξιολόγηση του RS150B έγινε, κατά κύριο λόγο, από την ομοαξονική ψηφιακή είσοδο. Ως αναλογική έξοδος χρησιμοποιήθηκε η single ended (RCA) ρυθμισμένη στην fixed στάθμη (1Vrms). Το ψηφιακό φίλτρο ήταν το brickwall (εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά). μετρήσεις έγιναν και σε ρυθμό streaming, οπότε χρησιμοποιήθηκε η θύρα Ethernet, με τα σχετικά αρχεία να δρομολογούνται από NAS μέσω DLNA.
Το ψηφιακό interface της συσκευής προσφέρει σημαντική μείωση του εισερχόμενου jitter με την σχετική καμπύλη να βρίσκεται γύρω και κάτω από τα -30dB, με τάσεις μείωσης της αποτελεσματικότητα στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων, κάτω από τα 20Hz. Και πάλι όμως, η χειρότερη τιμή που είδαμε ήταν κοντά στα -20dB.
Η γραμμικότητα στάθμης της συσκευής κινήθηκε σε τυπικώς καλά επίπεδα. Οι καμπύλες διατηρούν την ιδανική τους μορφή μέχρι τα -90dBFS περίπου, αλλά κατεβαίνουν ικανοποιητικά μέχρι τα -100dBFS, οπότε φαίνεται να επικρατεί ο θόρυβος.

Thumbnail Thumbnail

Καταστολή jitter σε συνάρτηση με την συχνότητα. Σήμα 10kHz, jitter 80nS p-p.

Διάγραμμα γραμμικότητας στάθμης εξόδου σε συνάρτηση με την στάθμη του ψηφιακού σήματος. Σήμα 1kHz, είσοδος S/PDIF, 96kHz.

Οι τιμές της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την στάθμη είναι καλές. Η ολική αρμονική παραμόρφωση βρίσκεται αισθητά κάτω από τα -40dB για σήματα στάθμης -60dB, ενώ το σύνολο παραμόρφωσης και θορύβου βρίσκεται, για την ίδια στάθμη σήματος, στα -20dB. Επιπροσθέτως, η έξοδος δεν δείχνει καμία τάση συμπίεσης κοντά στην μέγιστη στάθμη.
Κοντά στο όριο του μετατροπέα (-1dBFS) οι τιμές των παραμορφώσεων, THD και THD+N βρίσκονται συστηματικά κάτω από τα -70dB, ανεξαρτήτως της συχνότητας, τιμή ικανοποιητική, αν και όχι από τις κορυφαίες που έχουμε δει.

Thumbnail Thumbnail

Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την στάθμη. Sample rate 96kHz. THD+N (ροζ καμπύλη), THD (μοβ).

Αρμονική παραμόρφωση και θόρυβος σε συνάρτηση με την συχνότητα. Sample rate 96kHz. Στάθμη: -1dBFS. THD+N (μοβ καμπύλη), THD (ροζ).

Το φίλτρο Brickwall που προσφέρει η συσκευή δεν κρύβει εκπλήξεις. Η ζώνη διέλευσης εκμεταλλεύεται σχεδόν το σύνολο του διαθέσιμου εύρους και η ζώνη αποκοπής είναι αρκούντως καθαρή, με τις κλίσεις να μειώνονται σε συνάρτηση με το sample rate.
Η συμπεριφορά των διαθέσιμων φίλτρων είναι, επίσης, η αναμενόμενη. Τα αργά φίλτρα έχουν μικρότερη επίδραση στην ζώνη αποκοπής και υπάρχουν, επίσης, μικροδιαφορές στο εύρος της ζώνης διέλευσης. Ωστόσο οι σημαντικές διαφορές φαίνονται στο πεδίο του χρόνου...

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση βαθυπερατού φίλτρου. 44.1kHz (πορτοκαλί), 96kHz (ιώδης καμπύλη), 176,4kHz (μπλε).

Απόκριση φίλτρων. Sample rate: 96kHz. Brickwall (πράσινη καμπύλη), Hybrid Fast/Roll-off (κόκκινη), Linear phase /Fast roll-off (πορτοκαλί), Linear phase Slow/roll-off (Ιώδης), Minimum phase/slow roll off (μπλε).

... όπου το Brickwall έχει την κλασική συμπεριφορά με σημαντικό pre- και post-ringing...
Το Hybrid με την γρήγορη αποκοπή είναι πολύ καλύτερο σε ότι αφορά το pre-ringing αλλά έχει αρκετά αργή απόσβεση...

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση στο πεδίο του χρόνου, Brickwall

Απόκριση στο πεδίο του χρόνου, Hybrid Fast/Roll-off

... και το ελάχιστης φάσης φαίνεται μια πολύ καλύτερη επιλογή,
Σε κάθε περίπτωση η καταστολή των υποπροϊόντων της δειγματοληψίας βρίσκεται στην περιοχή των -85 και των -90dBFS, οπότε η επιλογή του φίλτρου δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά το κομμάτι αυτό (το διάγραμμα που δημοσιεύεται είναι με το Brickwall, αλλά και τα υπόλοιπα φίλτρα είχαν πανομοιότυπη επίδοση).

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση στο πεδίο του χρόνου, Minimum phase/slow roll off.

Καταστολή υποπροϊόντων δειγματοληψίας (Brickwall).

Σε θέματα θορύβου, το RS150B ικανοποιεί. Το φάσμα θορύβου σε αδρανές κανάλι βρίσκεται συστηματικά κάτω από τα -100dBFS, γύρω στα -110dBFS και δεν ξεπερνά την πρώτη τιμή ακόμη και στο όριο της μέτρησης, στα 20kHz.
Το φάσμα θορύβου και παρεμβολών είναι, επίσης αρκούντως καθαρό. Τα ευρήματα βρίσκονται γύρω και κάτω από τα -100dBFS, με το τροφοδοτικό να συμμετέχει εμφανώς στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων (η συμμετοχή του θορύβου τροφοδοσίας φθάνει τα 23μVrms), ενώ η συσκευή φαίνεται να μαζεύει λίγο υψίσυχνο θόρυβο, πάω από τα 20kHz.

Thumbnail Thumbnail

Θόρυβος σε αδρανές κανάλι.

Φάσμα θορύβου και παρεμβολών.

Η διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο προέρχεται, κυρίως, από τον θόρυβο τροφοδοσίας, ο οποίος κάνει την εμφάνισή του ως συνιστώσες διαμόρφωσης στα πολλαπλάσια της συχνότητας τροφοδοσίας. Άξιο προσοχή σημείο ο πους της θεμελιώδους συχνότητας, ο οποίος έχει σημαντικό εύρος και πιθανώς υποδηλώνει jitter.
Μέσω Ethernet, η συσκευή αποδίδει καλά. Η αναπαραγωγή σήματος πολύ χαμηλής στάθμης περιλαμβάνει ορατό θόρυβο, αλλά η ποιότητα της κυματομορφής είναι πολύ καλή...

Thumbnail Thumbnail

Διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο (Signal modulation noise). Σήμα αναφοράς: 23.995,50Hz, 96kHz.

Αναπαραγωγή σήματος πολύ χαμηλής στάθμης (-80dBFS, 24-bit/96kHz, NAS/Ethernet).

... ενώ η αναπαραγωγή του ειδικού σήματος μονοτονικότητας, επιβεβαιώνει την ύπαρξη του θορύβου, αλλά χαρακτηρίζεται από καθαρά επίπεδα στάθμης και γρήγορες μεταβάσεις από βήμα σε βήμα.
Τέλος, η διαφωνία των καναλιών είναι καλή. Στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων βρίσκεται στα -80dB ενώ, ψηλά, κινείται στην περιοχή των -90dB, επιδόσεις που ικανοποιούν.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα μονοτονικότητας (16-bit/44,1kHz, NAS/Ethernet).

Διαφωνία καναλιών.