Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 26/11/2013

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ/ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ-ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ DAC

Audeze LCD-2/Burson Conductor

Thumbnail_φωτο

Η Audeze βρίσκεται στην ελληνική αγορά μόλις μερικούς μήνες και είναι μια εταιρία με έδρα την Καλιφόρνια η οποία σχεδιάζει ακουστικά βασισμένα σε επίπεδα διαφράγματα. Η συγκεκριμένη αρχή λειτουργίας είναι πανομοιότυπη με αυτή των μαγνητοστατικών ηχείων αλλά η κλίμακα μεγεθών της σημαντικά μικρότερη. Και εδώ, ένα πολύ ελαφρύ και λεπτό διάφραγμα επάνω στο οποίο έχει διαμορφωθεί ένα πηνίο φωνής δύο διαστάσεων (το πάχος του αγωγού είναι πολύ μικρό) είναι αναρτημένο σε ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο. Η κίνηση επιτυγχάνεται με την διέλευση του σήματος από το αγώγιμο μέρος του διαφράγματος. Παρόμοια με των ηχείων είναι και τα πλεονεκτήματα αυτής της αρχιτεκτονικής: Το διάφραγμα είναι πολύ ελαφρύ, ταχύτερο και έχει πιο ομαλή γεωμετρία από τους θόλους επομένως η μηχανική του συμπεριφορά είναι περισσότερο προβλέψιμη και ελεγχόμενη. Το αποτέλεσμα, στη θεωρία, είναι η δυνατότητα δημιουργίας μιας κάψας με χαμηλότερες παραμορφώσεις και ευρύτερη απόκριση συχνότητας. Επιπροσθέτως, το αγώγιμο μέρος του διαφράγματος έχει μεγαλύτερη επιφάνεια αποβολής θερμότητας, επομένως υπάρχει μεγαλύτερη αντοχή σε υψηλή ισχύ ενώ και η εμπέδηση του συστήματος μπορεί να είναι ιδιαίτερα ομαλή με ο,τι αυτό συνεπάγεται για το στάδιο εξόδου του ενισχυτή που χρησιμοποιείται.

Τα LCD-2 της δοκιμής είναι το μικρότερο από τα τέσσερα μοντέλα που διαθέτει τη στιγμή αυτή η εταιρία. Πρόκειται για μια σχεδίαση ανοικτού τύπου (η κάψα είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε μέρος της οπίσθιας ακτινοβολίας να διαχέεται στον χώρο και να μην ανακλάται προς το αυτί του ακροατή), περιωτικής στήριξης (η κάψα περικλείει το σύνολο του αυτιού) η οποία βασίζεται, φυσικά, στο επίπεδο διάφραγμα που έχει αναπτύξει η Audeze (και για το οποίο δεν δίνονται πολλές πληροφορίες, πέραν του ότι χρησιμοποιεί μαγνητικό σύστημα από νεοδύμιο, έχει έκταση περίπου 39cm2 και αρκετά μεγάλη διαδρομή, 2.5mm από κορυφή σε κορυφή). Τα ακουστικά είναι μεγάλα σε μέγεθος και αρκετά βαριά (490gr χωρίς το καλώδιο) με μεταλλικό μηχανισμό ρύθμισης για την προσαρμογή τους στο κεφάλι του ακροατή.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Τα LCD-2 είναι αρκετά ογκώδη και επιβλητικά ως κατασκευή. Το καλώδιο είναι αποσπώμενο.

Τα pads και το head band έχουν επένδυση από δέρμα προβάτου. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να επιλέξει σουέντ.

Το περίβλημα κάθε κάψας είναι κατασκευασμένο από ξύλο (ο αγοραστής μπορεί να επιλέξει μεταξύ του βασικού Bamboo και του ακριβότερου Caribbean Rosewood) και το καλώδιο είναι αποσπώμενο. Ανάλογα με τον ενισχυτή που θα χρησιμοποιηθεί, η Audeze προσφέρει είτε τον κλασικό τερματισμό με jack 6.3mm (TSR), είτε με βύσμα XLR, αν προβλέπεται balanced σύνδεση. Το ίδιο το καλώδιο είναι επίπεδο ώστε να συστρέφεται πιο δύσκολα (σε σχέση με το σύνηθες κυλινδρικό). Τα μαλακά μέρη του LCD-2 κατασκευάζονται είτε από δέρμα προβάτου, είτε από σουέντ (καστόρι). Αρκετά ενδιαφέρουσα είναι η επιλογή της Audeze σε ότι αφορά την διαμόρφωση των pads ή οποία είναι ασύμμετρη στο επίπεδο των αυτιών. Η επιλογή αυτή επιτρέπει στα ακουστικά να προσαρμόζονται με μεγαλύτερη ευκολία στο κεφάλι του ακροατή χωρίς να πιέζουν την περιοχή γύρω από το αυτί. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα χαρακτηριστικά, τα LCD-2 έχουν αντίσταση 60Ω, ευαισθησία 90dB/mW, απόκριση 5Hz-20kHz και μπορούν να διαχειριστούν στάθμες μέχρι 130dB SPL.

Τα ακουστικά της Audeze, συνοδεύτηκαν για την δοκιμή αυτή από τον ενισχυτή ακουστικών Conductor της Burson. H Burson είναι μια εταιρία από την Αυστραλία, η οποία εξειδικεύεται στην κατασκευή ενισχυτών για ακουστικά. Ο Conductor είναι το κορυφαίο μοντέλο της, με την σειρά να περιλαμβάνει ακόμη τον Soloist, το μικρότερο μοντέλο, καθώς και τον Timekeeper (τελικό ενισχυτή). Η Burson προσφέρει ακόμη δύο εκδόσεις των Soloist και Conductor με μικρότερη ισχύ και δυνατότητες τις οποίες ονομάζει SL.
O Conductror είναι, σαφώς, κάτι παραπάνω από ένας “σκέτος” ενισχυτής ακουστικών καθώς προσφέρει δύο αναλογικές εισόδους (single ended), τρεις ψηφιακές εισόδους (ομοαξονική, οπτική και θύρα USB με δυνατότητα ασύγχρονου streaming μέχρι τα 24bit/192kHz), καθώς επίσης και δύο αναλογικές εξόδους, μια από τον DAC (χωρίς ρύθμιση στάθμης) και μια συμβατική line με ρυθμιζόμενη στάθμη. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του μια έξοδο ακουστικών (jack, 6.3mm), σειριακό επιλογέα εισόδων και επιλογέα ευαισθησίας τριών θέσεων (με αντίστοιχη απολαβή 7.7, 13.7 και 18.2dB στις θέσεις L, M και H αντιστοίχως). Όλα τα βύσματα που χρησιμοποιούνται είναι πολύ καλής ποιότητας.

Φωτογραφία

Τα pads είναι ασύμμετρα κατασκευασμένα και η κλίση τους επιτρέπει την καλύτερη προσαρμογή και στεγανότητα. Χρειάζεται όμως να το ψάξει κανείς λίγο, προκειμένου να επιτύχει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Φωτογραφία

Ο μηχανισμός ρύθμισης του ύψους του headband είναι μεταλλικός με καλή αίσθηση.

Αν υπάρχει κάτι που οι Αυστραλοί τονίζουν, σχεδόν σε κάθε τους κείμενο, είναι η αντιπάθειά τους προς τα ολοκληρωμένα κυκλώματα. Και αν αυτή είναι ανεδαφική στην περίπτωση των ψηφιακών κυκλωμάτων (όπου δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα), αντιθέτως έχει εμφανείς επιπτώσεις στα αναλογικά μέρη του Conductor τα οποία είναι κατασκευασμένα, στο σύνολό τους, από διακριτούς ημιαγωγούς. Ο ενισχυτής χρησιμοποιεί συμμετρικές ενισχυτικές βαθμίδες σε τάξη Α με στάδιο εισόδου από FET το οποίο οδηγεί ένα κύκλωμα από διπολικούς ημιαγωγούς (2SC2240/2SA970) τόσο στο κομμάτι του ενισχυτή ισχύος, στα στάδια ενίσχυσης τάσης, όσο και στο αναλογικό στάδιο εξόδου του μετατροπέα d/a. Η δομή του Conductor είναι αρκετά ενδιαφέρουσα: Ο DAC είναι μια αυτόνομη πλακέτα η έξοδος της οποίας εμφανίζεται στην αντίστοιχη έξοδο της συσκευής αλλά, ταυτόχρονα προωθείται στον κυρίως ενισχυτή. Η έξοδος line λαμβάνεται μετά τα στάδια ενίσχυσης τάσης και το ρυθμιστικό στάθμης, το οποίο έχει υλοποιηθεί με έναν βηματικό εξασθενητή 24 θέσεων. Η Burson αναφέρει ότι ο εξασθενητής εισάγει μόνο μια αντίσταση στο δρόμο του σήματος (πολύ μικρής ανοχής, 0.1%) και από τα συμφραζόμενα αντιλαμβάνεται κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με μια παράλληλη (shunt) σχεδίαση. Η ύπαρξη αυτού του εξαρτήματος είναι, μάλλον, υπεύθυνη για το γεγονός ότι ο Conductor δεν είναι τηλεχειριζόμενος, αλλά εδώ μιλάμε για μια συσκευή η οποία (συνήθως) μπορεί να τοποθετηθεί κοντά στον ακροατή, επομένως η θυσία είναι μικρή. Το στάδιο ισχύος υλοποιείται με δύο ζεύγη συμπληρωματικών τρανζίστορ ανά κανάλι (2SC5171/2SA1930) και σύμφωνα με την εταιρία μπορεί να αποδώσει 4W/16Ω.

Φωτογραφία

Ο Conductor είναι ένας επιβλητικός ενισχυτής ακουστικών με πολλές δυνατότητες. Η συσκευή των φωτογραφιών είναι δείγμα, εξ ου και το διαφανές κάλυμμα και ο εσωτερικός φωτισμός, στοιχεία τα οποία, φυσικά, δεν υφίστανται στην κανονική έκδοση.

Φωτογραφία

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του (εκτός της εξόδου ακουστικών), δύο αναλογικές και δύο ψηφιακές εισόδους, θύρα USB, έξοδο του DAC και έξοδο line out της οποίας η στάθμη ρυθμίζεται.

To ψηφιακό μέρος του conductor βασίζεται σε ένα ολοκληρωμένο της Tenor για την διαχείριση του stream από την θύρα USB και στον μετατροπέα ES9018 της ESS (τεχνολογίας Sabre), ο οποίος -όπως ήδη γράφτηκε- ακολουθείται από ένα αναλογικό στάδιο υλοποιημένο από διακριτά εξαρτήματα. Το clock του μετατροπέα βασίζεται σε έναν custom κρύσταλλο της Burson ο οποίος είναι θερμικώς αντισταθμισμένος (TCXO). Η τροφοδοσία της συσκευής βασίζεται σε δύο ξεχωριστά τροφοδοτικά (το ένα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το στάδιο του ενισχυτή ακουστικών) και τοπικές σταθεροποιήσεις.

Φωτογραφία

Ακόμη και μακροσκοπικά, η συμπάθεια της Burson για τους διακριτούς ημιαγωγούς δεν κρύβεται! Δεξιά, φαίνονται οι δύο μετασχηματιστές για τα ισάριθμα, ξεχωριστά, τροφοδοτικά. Κάτω αριστερά, φαίνεται το ολοκληρωμένο της Tenor για τη θύρα USB.

Φωτογραφία

Ο DAC βασίζεται στο ολοκληρωμένο ES9018 της ESS (αριστερά κάτω από τον θερμικώς αντισταθμισμένο κρύσταλλο). Το μεγαλύτερο μέρος του κυκλώματος καταλαμβάνει το αναλογικό στάδιο.

Φωτογραφία

Ακριβώς κάτω από τον DAC (που εδώ έχει αφαιρεθεί) υπάρχει ο κυρίως ενισχυτής, με δύο ζεύγη συμπληρωματικών τρανζίστορ ανά κανάλι.

Φωτογραφία

Ο βηματικός εξασθενητής (επάνω, μέσον) κατασκευάζεται από την ίδια την Burson και είναι λίγο σκληρός σε αίσθηση.