Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 12/03/2013

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

CD PLAYER/ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Aurum Phonologue C5/A5

Thumbnail

To C5 αποδείχθηκε αρκετά ικανό να διαχειριστεί πληροφορίες πολύ χαμηλής στάθμης. Το σήμα στα -80dBFS περιλαμβάνει κάποιο ποσοστό υψίσυχνου θορύβου αλλά διατηρεί εμφανή την ημιτονοειδή μορφή του και δεν φαίνεται να έχει θόρυβο από την τροφοδοσία.
Η συμπεριφορά αυτή επιβεβαιώνεται και από το φάσμα της εξόδου με σήμα 1kHz/-20dBFS. Τα ευρήματα στο σχετικό διάγραμμα περιλαμβάνουν αρμονικές σε πολύ χαμηλές στάθμες (περί τα -100dBr), θόρυβο από το τροφοδοτικό που βρίσκεται περίπου στα -90dBr (με εμφανή, παρόμοιας στάθμης προϊόντα ενδοδιαμόρφωσης γύρω από την συχνότητα του σήματος) καθώς και σταδιακά αυξανόμενο θόρυβο, πάνω από τα 30kHz.

Thumbnail Thumbnail

C5: Αναπαραγωγή ημίτονου 1kHz, -80dBFS, με dithering, 16bit/44.1kHz

C5: Φάσμα σήματος 1kHz/-20dBFS

Η απόκριση συχνότητας είναι η αναμενόμενη για το είδος της συσκευής. Παραμένει πρακτικώς επίπεδη στο μεγαλύτερο μέρος του φάσματος και εμφανίζει μια ήπια τάση αποκοπής (περί το 0.25dBr στα 10kHz και 0.75dBr στα 20kHz. Η συμπεριφορά αυτή οφείλεται πιθανότατα στην επιλογή της Aurum να χρησιμοποιήσει αναλογικά φίλτρα Bessel στο στάδιο εξόδου της συσκευής προσβλέποντας στην γραμμική απόκριση φάσης τους. Οι διαφορές μεταξύ των δύο καναλιών είναι κατά πολύ μικρότερες του 0.1dB και μπορούν να θεωρηθούν αμελητέες.

Thumbnail

C5: Απόκριση συχνότητας και διαφορές μεταξύ των καναλιών.

Ο ολοκληρωμένος ενισχυτής απέδωσε 88Wrms ανά κανάλι σε φορτία 8Ω (1kHz, 3% thd+N) τιμή η οποία ανέβηκε στα 120Wrms ανά κανάλι σε φορτίο 4Ω. Με συντελεστή αύξησης της ισχύος 1.4 περίπου φαίνεται να διαθέτει επαρκή αποθέματα ρεύματος ώστε να οδηγήσει ένα φορτίο μετρίως δύσκολο. Ο συντελεστής απόσβεσης υπολογίστηκε κοντά στο 355, τιμή απολύτως ικανοποιητική η οποία αφήνει υποσχέσεις για ελάχιστη επίδραση του φορτίου στην απόκριση συχνότητας του συστήματος.
Οι στατικές μετρήσεις παραμόρφωσης κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Στο 1/3 της ισχύος του ενισχυτή και με φορτίο 8Ω μετρήσαμε 0.011% thd+N και 0.016% imd (SMPTE). Η τιμή της αρμονικής παραμόρφωσης ανέβηκε στο 0.020% όταν το φορτίο έγινε 4Ω. Ο ενισχυτής αποδείχθηκε πολύ ήσυχος με τον λόγο σήματος προς θόρυβο να φτάνει τα -77dBr(A) με στάθμη αναφοράς αυτήν που αντιστοιχεί σε 1Wrms/8Ω. Καλή επίδοση είδαμε και στην διαφωνία καναλιών με -77dBr (10Wrms/8Ω, 10kHz).
Η απόκριση συχνότητας του ενισχυτή ξεπερνά με χαρακτηριστική άνεση τα 40kHz (όπου είδαμε -0.5dBr) και εμφανίζει παρόμοια συμπεριφορά και στις χαμηλές συχνότητες με την έξοδο να βρίσκεται μόλις 0.6dB κάτω από την αναφορά στα 10Hz. Και στην περίπτωση του A5 οι διαφορές μεταξύ των καναλιών είναι αμελητέες, μικρότερες του 0.1dB. Ο υψηλός συντελεστής απόσβεσης “φαίνεται” στην μεταβολή της απόκρισης όταν ο ενισχυτής κλήθηκε να οδηγήσει σύνθετο φορτίο του οποίου η αντίσταση μεταβάλλεται με την συχνότητα. Εδώ, εμφανίστηκε μια ελάχιστη τάση αποκοπής πάνω από τα 2kHz η οποία, πάντως, δεν ξεπερνά το 0.1dB σε σχέση με τις καμπύλες που λήφθηκαν με ωμικό φορτίο, επιβεβαιώνοντας έτσι την αρχική μας εντύπωση ότι οι αλλαγές στο μέτρο της αντίστασης δεν θα επηρεάσουν την απόκριση του συστήματος ενισχυτή/φορτίου.
Το φάσμα της εξόδου με σήμα 1kHz/1.25kHz στην είσοδο του ενισχυτή περιλαμβάνει μια φθίνουσα σειρά αρμονικών, από τις οποίες ισχυρότερη είναι η δεύτερη (στα -80dBr, με στάθμη αναφοράς αυτήν που αντιστοιχεί στο 1/3 της ισχύος). Η στάθμη των υπολοίπων προσεγγίζει γρήγορα τα -100dBr και από την έβδομη αρμονική και άνω όλες βρίσκονται κάτω από αυτό το όριο. Η στάθμη του τόνου 1.25kHz βρίσκεται κοντά στα -90dBr επιβεβαιώνοντας την καλή συμπεριφορά του ενισχυτή σε θέματα διαφωνίας καναλιών που είδαμε στη στατική μέτρηση ενώ το τροφοδοτικό, υπό φορτίο, εισάγει μια εμφανή σειρά υποπροϊόντων (κυρίως στις αρμονικές της συχνότητας του δικτύου) οι οποίες ωστόσο βρίσκονται συνολικά κάτω από τα -100dBr.

Thumbnail Thumbnail

A5: Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Αναφορά: 30Wrms. Φορτίο 8Ω (πράσινη και κόκκινη καμπύλη), σύνθετο φορτίο (πορτοκαλί/ματζέντα)

A5: Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz/1.25kHz. Αναφορά: 30Wrms/8Ω.

To φάσμα του θορύβου στην έξοδο (χωρίς σήμα και με βραχυκυκλωμένες τις εισόδους) επιβεβαιώνει τις παραπάνω παρατηρήσεις. Με στάθμη αναφοράς την στάθμη που αντιστοιχεί σε ισχύ 1Wrms/8Ω, το hum βρίσκεται στα -90dBr και οι υπόλοιπες συνιστώσες πολύ χαμηλότερα (στην περιοχή των -110dBr), δικαιώνοντας την Aurum για τις επιλογές που έχει κάνει στην τροφοδοσία του ενισχυτή.
Η μεταβολή της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την συχνότητα ακολουθεί την συνήθη πορεία η οποία περιλαμβάνει μια αυξητική τάση πάνω από το 1kHz. Στις χαμηλές συχνότητες ο ενισχυτής κινείται γύρω από το 0.088% (thd+N) και ακόμη χαμηλότερα, στο 0.006% αν στην μέτρηση δεν περιληφθεί ο θόρυβος ενώ στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων η παραμορφώσεις σταδιακά αυξάνουν φθάνοντας στο 0.15% περίπου, στα 20kHz.

Thumbnail Thumbnail

A5: Φάσμα θορύβου στην έξοδο. Αναφορά: 1Wrms/8Ω, είσοδος βραχυκυκλωμένη.

A5: thd+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Έξοδος: 30Wrms/8Ω.

H παραμόρφωση σε συνάρτηση με την ισχύ και το φορτίο ακολουθεί, επίσης, την αναμενόμενη πορεία. Το στάδιο εξόδου δείχνει τον καλύτερο εαυτό του όταν καλείται να αποδώσει ισχύ μεταξύ 5 και 50Wrms και δείχνει τα πρώτα σημάδια υπερφόρτωσης λίγο πάνω από τα 60Wrms/8Ω και λίγο πάνω από τα 75Wrms/4Ω.

Thumbnail

A5: thd+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω (πράσινη καμπύλη) και 4Ω (κόκκινη καμπύλη).