Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 12/03/2013

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

CD PLAYER/ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Aurum Phonologue C5/A5

Thumbnail_φωτο

Το μεγαλύτερο μέρος της αξιολόγησης των δύο Aurum πραγματοποιήθηκε με τις συσκευές να λειτουργούν ως σύστημα. To C5 και ο A5 συνδέθηκαν μέσω single ended εξόδων/εισόδων και ο τελικός ενισχυτής κλήθηκε να οδηγήσει τα συνήθη ηχεία αναφοράς (ATC SCM-50 PSL). Για μικρό χρονικό διάστημα οι δύο συσκευές χρησιμοποιήθηκαν χωριστά, αντικαθιστώντας η κάθε μια το αντίστοιχο τμήμα του συστήματος αναφοράς, το C5 τον συνδυασμό Esoteric P70/D70 και ο A5 τον συνδυασμό Melos Plus Series Line/Parasound HCA3500.

H πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας τις δύο συσκευές ξεπερνά τις προσδοκίες που μπορεί να έχει με βάση τη γενική, μάλλον χαμηλών τόνων, εικόνα τους. Ο ηχητικός χαρακτήρας του συστήματος χαρακτηρίζεται από ακρίβεια, σημαντικές δυνατότητες σε απόδοση δυναμικών και γενικώς μια παρουσία που προσελκύει τον ακροατή να ακούσει για πολλή ώρα χωρίς ποτέ να έχει αίσθηση κόπωσης. Είναι, επομένως, προφανές ότι οι επιλογές της εταιρίας σε σχεδιαστικό επίπεδο, στις λεπτομέρειες θα έλεγε κανείς, έχουν νόημα και βάζουν τους Γερμανούς για τα καλά στο παιχνίδι της αγοράς των συμβατικών ψηφιακών πηγών και των ολοκληρωμένων ενισχυτών μέσης ισχύος. Γράφω “συμβατικών” στην περίπτωση του C5, γιατί θεωρώ ότι το μοναδικό ολίσθημα της Aurum είναι ότι δεν προέβλεψε μια συμβατική ψηφιακή είσοδο (ή, ακόμη καλύτερα μια θύρα USB) στο player ώστε ο χρήστης να μπορεί να χρησιμοποιήσει το, προσεγμένο ομολογουμένως, ψηφιακό/αναλογικό τμήμα του με κάποια άλλη πηγή εκτός των CD.
Στις λεπτομέρειες, τώρα, ο A5 οδήγησε με άνεση τα (όχι ευαίσθητα) SCM-50 και δεν φάνηκε να δυσκολεύεται ιδιαίτερα στο να δημιουργήσει υψηλές στάθμες σε έναν μικρό/μέτριο χώρο και σε αποστάσεις ακρόασης λίγο μεγαλύτερες των δύο μέτρων. Απέδειξε ότι έχει σοβαρές δυνατότητες ελέγχου και αξιοποίησε τις δυνατότητες του ηχείου στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων αποδίδοντας πολύ καλό όγκο και λεπτομέρεια χωρίς να υπερβάλλει σε καμία περίπτωση.
Το χαμηλό δεν έλειψε ποτέ και τα ρυθμικά μέρη αποδόθηκαν με άνεση, σαφήνεια και ταχύτητα. Δεν θα χρησιμοποιήσετε τον A5 για “σηκώσετε τη γειτονιά στο πόδι” αλλά από την άλλη, όταν θελήσετε το κάτι παραπάνω, ο ενισχυτής μπορεί να το δώσει και μάλιστα άκοπα, χωρίς προβλήματα συμπίεσης παρά μόνο πολύ κοντά στο όριο της υπερφόρτωσης, όπου ο ήχος χάνει τη ζωντάνια του και γίνεται περισσότερο θαμπός παρά σκληρός. Σε πιο φυσιολογικές συνθήκες χρήσης, ο ολοκληρωμένος της Aurum αποδίδει με άνεση τα δυναμικά (προφανώς εδώ παίζει ρόλο η πολύ καλή επίδοσή του σε θέματα θορύβου) και είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα ρεαλιστικό ηχητικό πεδίο, όπου τα αντικείμενα (όπως καθορίζονται από την μίξη) προβάλλονται με άνεση σε ένα πολύ ήσυχο υπόβαθρο. Η εικόνα που δημιουργεί ο ενισχυτής είναι πολύ καλά εστιασμένη, λεπτομερής και με βάθος, κερδίζει δε τις εντυπώσεις με το μέγεθος και την παρουσία της στο χώρο (πιθανότατα αποτέλεσμα του ρυθμιστικού στάθμης που είναι ακριβές σε ότι αφορά το τράκινγκ).
Η γενική εντύπωση που σχηματίζει κανείς στην περίπτωση του A5 είναι ότι πρόκειται για μια ουδέτερη συσκευή στο σύνολο του ακουστικού φάσματος. Πράγματι, η μεσαία περιοχή διαθέτει λεπτομέρεια και αίσθηση αέρα, με τις φωνές να εστιάζονται στον χώρο ιδιαίτερα ρεαλιστικά και ο ακροατής δεν έχει ποτέ την αίσθηση ότι καταπιέζεται, ενώ -ταυτόχρονα- η απόδοση του ενισχυτή στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων δημιουργεί την αίσθηση της έκτασης, της ταχύτητας και της διαφάνειας. Το τελικό αποτέλεσμα που πήρα ήταν φωτεινό με αίσθηση αρμονικού πλούτου και εντέλει ισορροπημένο και ευχάριστο.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Το C5 αναδείχθηκε σε ένα από τα καλύτερα “σκέτα” cd players που έχω ακούσει τον τελευταίο καιρό και πρόκειται, σαφώς, για μια συσκευή η οποία θα σεβαστεί την συλλογή δίσκων του ιδιοκτήτη της, μεταφέροντας άνετα τις λεπτομέρειες της κάθε ηχογράφησης και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Πράγματι, όπως και στην περίπτωση του ολοκληρωμένου ενισχυτή, η θέση της Aurum, όπως εκφράζεται στην πράξη, είναι υπέρ της τονικής ουδετερότητας και της καλής απόδοσης των δυναμικών. Με το C5 στη θέση της πηγής, το σύστημα αναφοράς διατήρησε μεγάλο μέρος από την ανάλυση στην οποία έχω συνηθίσει και δημιούργησε ηχητικές εικόνες με πολύ καλή λεπτομέρεια, βάθος σκηνής και αέρα μεταξύ των επιμέρους ηχητικών πηγών. Το player ακούστηκε ευχάριστο με καλή έκταση ψηλά, καλές δυνατότητες απόδοσης των πολύ χαμηλών συχνοτήτων και γενικώς μου δημιούργησε την εντύπωση ότι αποτελεί ένα προσεκτικά σχεδιασμένο μηχάνημα με συγκροτημένο ηχητικό χαρακτήρα, κατάλληλο να συνοδεύσει τον συγκεκριμένο ολοκληρωμένο ενισχυτή, όχι με την έννοια ότι συμπληρώνει/καλύπτει κάποιες ιδιαιτερότητές του αλλά με την έννοια ότι μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του και να δημιουργήσει μαζί του ένα πολύ ενδιαφέρον σύστημα. Για το αν αυτός ήταν ο στόχος της Aurum από την αρχή, μόνο υποθέσεις μπορεί να κάνει κανείς, αλλά μου φαίνεται αρκετά πιθανό.

Αρκετά ενδιαφέρον και άξιο αναφοράς, επίσης, είναι και το εξής: Σε μια κατηγορία τιμής όπου το high resolution audio και το upsampling αποτελούν πλέον τον κανόνα (και η αναπαραγωγή συμβατικού ψηφιακού audio μια παράπλευρη δυνατότητα -ή σχεδόν...) το C5 φάνηκε να προσεγγίζει με άνεση τα τεχνικά όρια των 16bit/44.1kHz, χωρίς την εφαρμογή εξωτικών λύσεων ή κάποιας ακραίας προσέγγισης. Απλώς ακούστηκε σωστά, χωρίς να προσθέτει “άποψη” ή να προσπαθεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα της κάθε παραγωγής. Φαίνεται ότι ένας καλός μετατροπέας d/a και ένα προσεκτικά σχεδιασμένο αναλογικό στάδιο αρκεί για να πάρεις πολλά πράγματα και ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να αναρωτηθεί κανείς για το αν κάποιοι κατασκευαστές έφτασαν (ύστερα από τριάντα χρόνια σχεδόν) στο όριο που θέτει το “κόκκινο βιβλίο” χωρίς να πρέπει να πουλήσει κανείς το σπίτι του για να αγοράσει μια ψηφιακή πηγή. Τροφή για σκέψη, από τη μία, επιβράβευση της προσπάθειας της Aurum από την άλλη.

Τελικώς...

... θα μπορούσε ίσως να κατηγορήσει κάποιος την Aurum για συντηρητισμό, σκεπτόμενος ότι μια εταιρία που διαθέτει στη σειρά ηχείων της ένα Titan φαίνεται να αρκείται σε πολύ λιγότερα προσφέροντας ένα cd player και έναν ολοκληρωμένο ενισχυτή που φαίνονται μάλλον συμβατικά. Ωστόσο, η δοκιμή των C5/A5 δείχνει μια διαφορετική πραγματικότητα: Και οι δύο συσκευές είναι προσεκτικά σχεδιασμένες, με σημασία στη λεπτομέρεια, κάτι που φαίνεται στην ηχητική τους απόδοση. Με βάση τα όσα γνωρίζουμε, τόσο ως σύστημα όσο και ως μεμονωμένες συσκευές, αποτελούν πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις, από τις καλύτερες που μπορεί να βρει κανείς σήμερα στην αγορά. Προτείνονται ανεπιφύλακτα.