Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 20/11/2012

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

GROUP TEST

10 Ηχεία Δαπέδου από € 1.000 μέχρι € 2.000

Φωτό_Ανοίγματος

Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από την τελευταία συγκριτική δοκιμή του avmentor με θέμα τα ηχεία και, για να είμαστε ειλικρινείς, ήταν καιρός να το ξανακάνουμε. Όμως αυτή τη φορά, είπαμε να αφήσουμε τους συμβιβασμούς και να πράξουμε το σωστό. Και το σωστό, εν προκειμένω, είναι να ασχοληθούμε με ηχεία δαπέδου, όπου ο όγκος της καμπίνας και ο χώρος για μεγάφωνα δεν αφήνει πολλά περιθώρια για δικαιολογίες σε ότι αφορά τις χαμηλές συχνότητες. Επιλέξαμε την κατηγορία τιμής μεταξύ 1.000 και 2.000 ευρώ βασιζόμενοι σε δύο κριτήρια. Πρώτον, η τιμή των προϊόντων είναι αρκετά υψηλή ώστε να δικαιούμεθα να έχουμε σοβαρές απαιτήσεις, τόσο σε ποιότητα κατασκευής όσο και σε πραγματική απόδοση και, δεύτερον, τα χρήματα αυτά είναι ένα ποσόν που δεν ντρέπεσαι να το προτείνεις σε καιρό κρίσης. Τα δύο χιλιάρικα δεν είναι λίγα με απόλυτα κριτήρια φυσικά, (κι εμείς στην Ελλάδα ζούμε...), αλλά -από την άλλη- ένα τέτοιο ηχείο αποτελεί μακροπρόθεσμη δέσμευση επομένως αξίζει να επενδύσεις σε αυτό.
Όπως παγίως γίνεται στις περιπτώσεις τέτοιων δοκιμών, επικοινωνήσαμε με όλους του γνωστούς σε εμάς αντιπροσώπους συσκευών ήχου και ζητήσαμε δείγματα. Αν κάποιο μοντέλο λείπει από την δοκιμή αυτή, ο λόγος της απουσίας του θα πρέπει να αναζητηθεί σε αιτίες όπως η έλλειψη την συγκεκριμένη χρονική στιγμή ή άλλες επιλογές στρατηγικής φύσης από την πλευρά του κατασκευαστή ή/και του εισαγωγέα. Στο τέλος της προθεσμίας παράδοσης βρεθήκαμε απέναντι από 10 ζευγάρια ισάριθμων κατασκευαστών με τιμές από 1.050 μέχρι 2.290 ευρώ και μια ενδιαφέρουσα ποικιλία σε ότι αφορά τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες. Ανάμεσα στα μοντέλα που δοκιμάζουμε στις σελίδες που ακολουθούν περιλαμβάνονται ένα με φόρτιση γραμμής μεταφοράς, δύο με παθητικό ακτινοβολητή, ένα δίπολο και ενεργό στον κλάδο των πολύ χαμηλών συχνοτήτων, ένα με φόρτιση χοάνης στις υψηλές συχνότητες, ενώ πολυφωνία υπήρξε στον τρόπο κατασκευής της καμπίνας, το φινίρισμα και την αισθητική. Αντιλαμβάνεσθε ότι δεν πλήξαμε καθόλου!
Η γενική εντύπωση που αποκομίσαμε κατά τη διάρκεια της δοκιμής είναι ότι η ποιότητα κινείται σε υψηλό επίπεδο συνολικά (δεν υπήρξαν δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως θα δείτε) κάτι που είναι, ασφαλώς, θετικό για τον καταναλωτή, ο οποίος μπορεί όχι μόνο να επιλέξει κάτι καλό με αντικειμενικά κριτήρια αλλά και κάτι που να τον εκφράζει προσωπικά, έστω και αν αυτή η επιλογή μπορεί να συνοδεύεται από κάποιον συμβιβασμό σε έναν τομέα.

Quadral Ascent 90 PMC GB-1 Quad 23L Classic

Quadral Ascent 90

PMC GB-1

Quad 23L Classic

Bluetone Kirki 25 Discovery Home Monitor Leema Acoustics Xone System Audio Aura 30

Bluetone Kirki 25 D HM

Leema Acoustics Xone

System Audio Aura 30

Audio Physic Classic 20 Definitive Technology BP7004 Polk Audio LSi15

Audio Physic Classic 20

Definitive Technology BP7004

Polk Audio LSi15

JBL Studio 590

JBL Studio 590