Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 25/06/2013

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

USB DAC

Micromega MyDAC

Thumbnail_φωτο

Το μεγαλύτερο μέρος της αξιολόγησης του MyDAC έγινε μέσω της θύρας USB, με το σκεπτικό ότι αυτή είναι βασική αποστολή για την οποία έχει σχεδιαστεί. Ο μετατροπέας οδηγήθηκε μέσω ενός netbook με λειτουργικό Win7 και της τελευταίας έκδοσης του media player foobar2000. Το υλικό περιέλαβε αρχεία συμβατικής και υψηλής ανάλυσης σε διάφορα sample rates.

H εγκατάσταση του λογισμικού είναι απλή υπόθεση και έγινε χωρίς προβλήματα (όπως συμβαίνει συνήθως με τους drivers της XMOS). Το λογισμικό πρέπει να κατέβει από τον δικτυακό τόπο της εταιρίας και η Micromega ζητά από τον χρήστη να δηλώσει τον αριθμό σειράς της συσκευής του όταν προσπαθήσει να κάνει download το σχετικό αρχείο κάτι που δεν είναι κατακριτέο, ασφαλώς, αλλά φαντάζει ως περιττή γραφειοκρατία, ειδικά όταν δεν εξηγείται ο λόγος.
Ο MyDAC αντικατέστησε τον μετατροπέα αναφοράς (Teac Esoteric D70 σε συνδυασμό με το dCS Puccini U-Clock) και οδήγησε το υπόλοιπο σύστημα αναφοράς (Melos Plus Series Line/Parasound HCA3500/ATC SCM-50PSL)

Φωτογραφία Φωτογραφία

Η πρώτη εντύπωση που σχηματίζει κανείς ακούγοντας τον MyDAC είναι ότι έχει να κάνει με μια καλή ψηφιακή συσκευή, αρκούντως διαφανή, με καλές δυνατότητες σε θέματα λεπτομέρειας και ικανή να δημιουργήσει μια εντυπωσιακή σε μέγεθος εικόνα μεταξύ των ηχείων. Ο μετατροπέας ακούγεται “μεγάλος” και φέρνει τον ακροατή αρκετά κοντά στην υποθετική σκηνή, χωρίς όμως υπερβολές, και συνδυάζει την δυνατότητά του αυτή με καλές δυνατότητες στον οριζόντιο διαχωρισμό των ηχητικών πηγών και καλή περιγραφή του βάθους. Οι αναλογίες μεταξύ των διαφόρων οργάνων ακούγονται σωστές χωρίς να μεγεθύνεται το παραμικρό και οι οργανικές ομάδες στα μεγάλα συμφωνικά έργα διατηρούν την κλίμακά τους, με καλή αίσθηση αέρα και κίνησης.
Χαμηλά, ο MyDAC ακούστηκε λεπτομερής, γρήγορος και διαυγής, ίσως λίγο περισσότερο συγκρατημένος σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει από το σύστημα αναφοράς με το αποτέλεσμα να έχει μια αίσθηση αυστηρότητας, χωρίς να χάνει σημαντικά σε παρουσία και χωρίς να λείπει πραγματικά ο όγκος και η δυνατότητα δημιουργίας ενός επιβλητικού αποτελέσματος, όταν η ηχογράφηση το επιτρέπει. Η μεσαία περιοχή διακρίνεται για την λεπτομέρειά της, έχει μια ήπια αίσθηση εγγύτητας που επιτείνει την ζωντάνια της ηχητικής σκηνής (και δεν ξεπερνά κάποια όρια ώστε να αποκτήσει η συσκευή προβολικό χαρακτήρα). Ο μετατροπέας εντυπωσιάζει σε έργα με φωνές (σόλο ή χορωδία) αποδίδοντας άνετα τις λεπτομέρειες του χώρου και της θέσης των χορωδών και περιγράφοντας χωρίς δυσκολία τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε σολίστ.

Στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων, πήρα καλή αίσθηση έκτασης, και έναν φωτεινό ευχάριστο χαρακτήρα που τονίζει, ίσως, λίγο το συγκεκριμένο κομμάτι του φάσματος χωρίς να κουράζει. Ο μετατροπέας ακούστηκε γρήγορος, με πολύ καλές αποσβέσεις και λίγο πιο αδύναμο σώμα σε σχέση με την αναφορά. Το συνολικό αποτέλεσμα διακρίνεται για έναν ελάχιστα εμφατικό χαρακτήρα, ο οποίος υπογραμμίζει κάποιες λεπτομέρειες και δημιουργεί μια αίσθηση εντονότερης παρουσίας στο χώρο, κατά την προσωπική μου γνώμη καθόλου δυσάρεστης.
Η χρήση αρχείων υψηλής ανάλυσης, τέλος, επιβεβαίωσε την αρχική μου εκτίμηση σχετικά με τον διαυγή χαρακτήρα της συσκευής. Ο MyDAC αποδείχθηκε απολύτως ικανός να μεταφέρει τις μικρές, αλλά σημαντικές, διαφορές που επιφέρει το αυξημένο sample rate μιας ηχογράφησης hi-rez. Με αρχεία 24/96 (και ανώτερα) η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων απέκτησε έναν διαφορετικό αέρα, μια ηπιότητα και μια άνεση που έχουμε μάθει να την περιμένουμε ενώ, γενικότερα, η συσκευή δεν φάνηκε να περιορίζει σε κανένα επίπεδο την λεπτομέρεια και την αίσθηση πληρότητας που χαρακτηρίζει ένα καλό αρχείο master.

Τελικώς...

... αν ψάχνετε για ένα μικρό dac με χαμηλή τιμή που θα σας επιτρέψει να διανύσετε την απόσταση από τον υπολογιστή και τα μουσικά σας αρχεία μέχρι το βασικό σας σύστημα, το MyDAC είναι μια τίμια και ως εκ τούτου ενδιαφέρουσα πρόταση που θα πρέπει να δείτε και (κυρίως) να ακούσετε προσεκτικά. Η παράδοση της Micromega στο ψηφιακό audio είναι κάτι που φαίνεται να παίζει το ρόλο του, στην συγκεκριμένη περίπτωση.

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Micromega MyDAC/USB/foobar2000, 44.1kHz
  2. Micromega MyDAC/USB/foobar2000, 96kHz
  3. Πηγή αναφοράς (dCS Puccini u-Clock/Teac Esoteric D-70