Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 08/04/2014

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Nagra Audio Melody/MSA

Thumbnail_φωτο

Το design των Nagra είναι ίσως από τα πιο αναγνωρίσιμο στον χώρο και όποιος έχει δει, έστω και για μια φορά, ένα προϊόν του Kudelski Group δεν θα δυσκολευτεί να ξεχωρίσει οποιοδήποτε άλλο από... μακρυά. Όλα τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται είναι χαρακτηριστικά, ξεκινώντας από το, διάσημο πλέον, modulometer (ένα ηλεκτροδυναμικό όργανο μέτρησης στάθμης κορυφής με διπλή βελόνα που είχε σχεδιάσει η ίδια η εταιρία για τους εγγραφείς της και χρησιμοποιείται πλέον και για την ένδειξη της στάθμης, με την κατάλληλη βαθμονόμηση) και καταλήγοντας στους μικρούς διακόπτες με την πολύ θετική αίσθηση για τις διάφορες ρυθμίσεις, τους περιστρεφόμενους επιλογείς και τα ρυθμιστικά. Ο τελικός ενισχυτής ξεχωρίζει επίσης από την μεγάλη ψύκτρα η οποία βρίσκεται στο επάνω μέρος του σασί και του προσδίδει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εμφάνιση.

Φωτογραφία

H χαρακτηριστική αισθητική των συσκευών της Nagra είναι παρούσα και στην περίπτωση των Melody/MSA, με το μικρό πλάτος του σασί, το μετρητικό στάθμης και τον χαρακτηριστικό επιλογέα εισόδων-διακόπτη on/off να είναι η υπογραφή του κατασκευαστή από την Ελβετία.

Ο Melody είναι ένας λιτός προενισχυτής, με δυνατότητα ρύθμισης της στάθμης και της ισορροπίας των καναλιών, επιλογέα κέρδους (0dB και +12dB για πηγές με χαμηλή στάθμη εξόδου), δυνατότητα μονοφωνικής λειτουργίας και διακόπτη φίμωσης. O επιλογέας εισόδων είναι περιστροφικός και συνδυάζεται με τον διακόπτη on/off (αυτό σημαίνει ότι πρέπει κάθε φορά που ανάβεις τον προενισχυτή να επιλέγεις και την είσοδο), ενώ ο χρήστης μπορεί, ακόμη, να επιλέξει την έξοδο που θα χρησιμοποιήσει καθώς επίσης και την ένταση της φωτεινότητας του οργάνου μέτρησης της στάθμης.
Από πλευράς δυνατοτήτων σύνδεσης, ο χρήστης του Melody έχει στη διάθεσή του έξι εισόδους, από τις οποίες η μια μπορεί να μετατραπεί σε είσοδο phono (MM/MC) με την τοποθέτηση του κατάλληλου αρθρώματος στο εσωτερικό της συσκευής ενώ υπάρχει και μια είσοδος υλοποιημένη με βύσματα XLR (ο Melody δεν διαχειρίζεται σήματα balanced σε κανένα σημείο του). Η τελευταία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως είσοδος σε συνδεσμολογία bypass. Από πλευράς εξόδων, υπάρχει μια ομάδα ακροδεκτών RCA και μια ομάδα ακροδεκτών XLR η επιλογή των οποίων γίνεται από διακόπτη στην πρόσοψη.

Αν και η ίδια η Nagra αναφέρει ότι ο Melody είναι βασισμένος στις ιδέες και την εμπειρία από την σχεδίαση του κορυφαίου προενισχυτή της, του Jazz, το κύκλωμα στην περίπτωση αυτή είναι βασισμένο σε ημιαγωγούς. Μπορεί κανείς να διακρίνει τρεις βαθμίδες ενίσχυσης, με το στάδιο εισόδου (ένας διαφορικός ενισχυτής) να ακολουθείται από ένα στάδιο μεταβλητού κέρδους (το οποίο επιλέγεται, όπως ήδη αναφέρθηκε, μεταξύ 0dB και 12dB) και, τέλος, από το στάδιο εξόδου το οποίο -πάντα σύμφωνα με την εταιρία- έχει πολύ χαμηλή αντίσταση εξόδου, στα 47Ω. Η Nagra χρησιμοποιεί τρανζίστορ στρατιωτικών προδιαγραφών (ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται στους επαγγελματικούς εγγραφείς της) τα οποία είναι ταιριασμένα ως προς τα χαρακτηριστικά τους. Οι πυκνωτές στο δρόμο του σήματος είναι πολυπροπυλενίου και η ρύθμιση της στάθμης καθώς και της ισορροπίας των καναλιών γίνεται με ποτενσιόμετρα Blue Velvet της Alps (τα οποία προσφέρουν και την δυνατότητα του τηλεχειρισμού). Η επιλογή των εισόδων και η ρύθμιση του κέρδους γίνεται με ηλεκτρονόμους. Μια σημαντική διαφορά σε σχέση με την γενική πολιτική της Nagra είναι η τοποθέτηση του τροφοδοτικού στο εσωτερικό της συσκευής. Αυτό έχει γίνει, κυρίως, για λόγους οικονομίας και η εταιρία προσφέρει την δυνατότητα χρήσης ενός εξωτερικού τροφοδοτικού (του ACPS II) μέσω του κατάλληλου βύσματος για όποιον θα ήθελε να κάνει τη σχετική αναβάθμιση. Το κύκλωμα τροφοδοσίας, πάντως, είναι θωρακισμένο με ένα περίβλημα από παραμαγνητικό υλικό.

Φωτογραφία

Το modulometer ξεκίνησε ως ένα custom μετρητικό στάθμης κορυφής (PPM) που χρησιμοποιούσε η Nagra στους μαγνητικούς εγγραφείς της. Είναι ένα ηλεκτροδυναμικό όργανο με διπλή βελόνα το οποίο στις τρέχουσες σχεδιάσεις είναι βαθμονομημένο ανάλογα με την εφαρμογή. Στην περίπτωση του Melody, τα 0dB αντιστοιχούν σε έξοδο 1Vrms.

Φωτογραφία

Η επιλογή της εισόδου γίνεται από έναν περιστρεφόμενο επιλογέα στον οποίο έχει ενσωματωθεί και μια θέση για το off της συσκευής. Το ρυθμιστικό στάθμης είναι βαθμονομημένο σε dB και το Blue Velvet της Alps έχει πολύ καλό τράκινγκ

Το κύκλωμα προενίσχυσης για φωνογραφικές κεφαλές είναι βασισμένο σε αυτό του προενισχυτή BPS της εταιρίας. Πρόκειται για μια τοπολογία με διακριτούς ημιαγωγούς στο στάδιο της προενίσχυσης κινητού μαγνήτη και της αποέμφασης, η οποία συμπληρώνεται από custom μετασχηματιστές ανύψωσης της στάθμης (step up) για τις κεφαλές κινητού πηνίου. Η Nagra προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής του τύπου της κεφαλής, του κέρδους του κυκλώματος και του φορτίου με βραχυκυκλωτήρες, διακόπτες και μικρά αρθρώματα αντίστοιχα, επομένως ο χρήστης μπορεί να προσαρμόσει τον προενισχυτή στην κεφαλή του χωρίς πρόβλημα.
Η στήριξη των ηλεκτρονικών στο σασί γίνεται με ελαστικούς συνδέσμους για την μείωση των κραδασμών ενώ η εταιρία προσφέρει και μια ειδική βάση (την VFS) η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη για την περαιτέρω μείωση των κραδασμών (αρχικά σχεδιάστηκε για τους λαμπάτους προενισχυτές αλλά η Nagra φαίνεται να την προτείνει για τις περισσότερες συσκευές της). Ο Melody συμπληρώνεται από ένα τηλεχειριστήριο που επιτρέπει την ρύθμιση της στάθμης και της ισορροπίας καθώς επίσης και την επιλογή της εισόδου. Είναι καλοσχεδιασμένο με και με “σωστή” αίσθηση, αν και σε αυτή την κατηγορία τιμής θα προτιμούσαμε κάτι περισσότερο φροντισμένο (από αισθητικής άποψης).

Ο MSA είναι, φυσικά, ακόμη πιο λιτός σε ότι αφορά στην πρόσοψη. Εκτός από το μετρητικό ισχύος (πρόκειται στην ουσία για ένα μετρητικό στάθμης, τοποθετημένο μεταξύ του σταδίου εισόδου και των drivers του τελικού σταδίου, βαθμονομημένο σε μονάδες ισχύος) με το αντίστοιχο ρυθμιστικό της φωτεινότητας, περιλαμβάνει επίσης έναν διακόπτη on/off τεσσάρων θέσεων ο οποίος επιπροσθέτως ενεργοποιεί την φίμωση και την δυνατότητα αυτόματης λειτουργίας, κατά την οποία ο ενισχυτής ενεργοποιείται όταν εφαρμοστεί σήμα στις εισόδους του.
Ο ενισχυτής διαθέτει ένα ζεύγος balanced εισόδων (με βύσματα XLR) των οποίων η ευαισθησία είναι ρυθμιζόμενη μέσω μικρών διακοπτών στην πίσω πλευρά και δύο ζεύγη ακροδεκτών για την σύνδεση των ηχείων πολύ καλής ποιότητας, της WBT. Από την πίσω πλευρά, με τον αντίστοιχο διακόπτη, μπορεί, τέλος, να επιλεγεί ο τρόπος λειτουργίας της συσκευής, είτε ως συμβατικός στερεοφωνικός τελικός, είτε σε ρυθμό διενίσχυσης, είτε σε συνδεσμολογία γέφυρας (οπότε και η ισχύς η οποία αποδίδεται φτάνει τα 120W/4Ω).

Φωτογραφία

Ο Melody προσφέρει έξι συνολικά εισόδους με δυνατότητα η μια να γίνει phono. Η είσοδος XLR μπορεί να λειτουργήσει και ως bypass σε συνδυασμό με την αντίστοιχη έξοδο. Αριστερά, ακριβώς δίπλα από τον ρευματολήπτη φαίνεται το βύσμα για την σύνδεση του εξωτερικού τροφοδοτικού.

Φωτογραφία

Ο MSA διαθέτει μόνο balanced εισόδους, αλλά ο χρήστης μπορεί να επιλέξει την ευαισθησία τους. Οι ακροδέκτες για την σύνδεση των ηχείων (της WBT) είναι πολύ καλής ποιότητας. Οι δύο λευκοί ακροδέκτες μεταξύ τους χρησιμοποιούνται για να γεφυρωθεί ο ενισχυτής.

Με δεδομένο τις μικρές διαστάσεις του σασί, το κύκλωμα του MSA είναι ιδιαίτερα συμπαγές και πυκνό. Το μεγαλύτερο μέρος του χώρου καταλαμβάνει το τροφοδοτικό της συσκευής το οποίο βασίζεται σε διακοπτική διάταξη (που, πάντως, ξεκινά από έναν θωρακισμένο μετασχηματιστή 200VA κάτι που δεν συνηθίζεται στα συμβατικά διακοπτικά τροφοδοτικά) και υποστηρίζεται από έναν ενεργό κύκλωμα διόρθωσης του συντελεστή απόδοσης. Η ύπαρξη του κυκλώματος αυτού, το οποίο φαίνεται να είναι σχεδιασμένο γύρω από ένα ειδικό για αυτή τη δουλειά ολοκληρωμένο της Linear Technology (LT1248) εξασφαλίζει την λειτουργία του τροφοδοτικού με την τάση και το ρεύμα σε φάση (δηλαδή με συντελεστή απόδοσης πολύ κοντά στο 1) κάτι που με την σειρά του υπόσχεται χαμηλό θόρυβο τόσο στις γραμμές τροφοδοσίας της ίδιας της συσκευής όσο και προς το υπόλοιπο δίκτυο διανομής με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το υπόλοιπο σύστημα. Το τροφοδοτικό συμπληρώνεται από δύο πυκνωτές των 84.000μF.
To στάδιο εισόδου του MSA είναι υλοποιημένο με τελεστικούς ενισχυτές χαμηλού θορύβου και επιτρέπει την ρύθμιση του κέρδους ενώ η ισχύς ελέγχεται από ένα ζευγάρι ημιαγωγών MOSFET ανά κανάλι σε τοπολογία push-pull και τάξη λειτουργίας AB.

Κείμενο

Φωτογραφία

Ο Melody της δοκιμής περιελάμβανε το άρθρωμα για τις εισόδους phono (αριστερά). Στο επάνω μέρος της φωτό φαίνονται τα δύο Alps (για την ρύθμιση της στάθμης και της ισορροπίας) ενώ δεξιά φαίνεται το θωρακισμένο τροφοδοτικό.

Φωτογραφία

Ο προενισχυτής phono περιλαμβάνει δύο step up (αριστερά) για την αρχική ενίσχυση των κεφαλών κινητού πηνίου και ένα κύκλωμα με διακριτούς ημιαγωγούς για την προενίσχυση της κεφαλής κινητού μαγνήτη και την αποέμφαση RIAA. Η ρύθμιση των παραμέτρων της φόρτισης γίνεται με τους βραχυκυκλωτήρες και την μικρή λευκή πλακέτα (αριστερά των μετασχηματιστών).

Φωτογραφία

Αυτός είναι ο προενισχυτής line. Αριστερά φαίνεται το πρώτο στάδιο και δεξιά το στάδιο μεταβλητού κέρδους (με τους αντίστοιχους ηλεκτρονόμους) και το στάδιο εξόδου. Διακρίνονται επίσης τέσσερα από τα στοιχεία ελαστικής στήριξης της πλακέτας.

Φωτογραφία

Στο εσωτερικό του MSA αυτό που μπορεί να δει κανείς είναι, κατά βάσιν, το τροφοδοτικό. Ο θωρακισμένος μετασχηματιστής κρύβει τα στάδια εισόδου και οι ημιαγωγοί ισχύος βρίσκονται απευθείας επάνω στην ψύκτρα. Διακρίνονται οι δύο πυκνωτές της τροφοδοσίας.

Φωτογραφία

Σε αυτή τη λεπτομέρεια του τροφοδοτικού φαίνεται το ενεργό κύκλωμα διόρθωσης του συντελεστή απόδοσης το οποίο βασίζεται σε ένα ειδικό για το σκοπό αυτό ολοκληρωμένο της Linear Technology.