Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 08/04/2014

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Nagra Audio Melody/MSA

Thumbnail_φωτο

Το ζευγάρι προ/τελικού της Nagra αντικατέστησε τους ενισχυτές αναφοράς και κλήθηκε να οδηγήσει το ATC SCM-50PSL στον συνήθη (μικρό σε διαστάσεις) χώρο ακρόασης. Ο MSA είναι ένας ενισχυτής με μικρή ισχύ και, ιδανικά, θα αισθανθεί άνετα με ηχεία των οποίων η εμπέδηση δεν πέφτει πολύ χαμηλά και έχουν μέτρια ή (ακόμη καλύτερα) υψηλή ευαισθησία. Ως πηγή χρησιμοποιήθηκε το γνωστό ζευγάρι Teac Esoteric P70/D70.
Η εγκατάσταση των Nagra δεν κρύβει κάποιο πρόβλημα και παρά την... τρομακτική του ψύκτρα ο τελικός ενισχυτής δεν ζεσταίνεται παρά ελάχιστα (και ύστερα από πολύ ώρα) επομένως η τοποθέτησή του είναι εύκολη και δεν απαιτεί πολύ ελεύθερο χώρο γύρω και πάνω από το σασί. Το μεγαλύτερο μέρος της αξιολόγησης έγινε με τον Μelody ρυθμισμένο σε υψηλό κέρδος (+12dB) και μέσω των εξόδων XLR (με αντίστοιχα καλώδια προς τον τελικό, ο οποίος- εντελώς περιέργως- δεν έχει single ended εισόδους).

Όσον αφορά στο θέμα της οδήγησης, είναι σαφές ότι ο MSA έχει κάποια συγκεκριμένα όρια τα οποία θα πρέπει να σεβαστεί κανείς. Παρά το γεγονός αυτό, υποκειμενικά, το SCM-50 φάνηκε να οδηγείται σωστά και σε αρκετά υψηλές στάθμες ενώ, επιπροσθέτως, ακόμη και κοντά στα όρια του ο ενισχυτής δεν έγινε ποτέ δυσάρεστος. Το στάδιο εξόδου εμφάνισε μια ήπια (αλλά αναμενόμενη) τάση συμπίεσης όταν σε κάποιες περιπτώσεις του ζητήθηκε να ξεπεράσει τις δυνατότητές του, συμπεριφορά που δείχνει ξεκάθαρα στον ακροατή ότι το έχει παρακάνει, χωρίς όμως να κουράζει.
Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας το ζευγάρι της Nagra είναι αυτό ενός συστήματος με εξαιρετική διαύγεια και τονική ουδετερότητα, ιδιότητες που φαίνεται να συμβαδίζουν με μια καλά υπολογισμένη ευχάριστη πλευρά που επιτρέπει στον ακροατή να χαλαρώσει και περισσότερο να απολαύσει τη μουσική παρά να την παρατηρεί όντας “έξω” από αυτήν. Σε σχέση με τους ενισχυτές αναφοράς (Melos Plus Series Line και Parasound HCA3500, οι οποίοι κινούνται σε χαμηλότερη κατηγορία) το αποτέλεσμα που πήρα ήταν πιο πλήρες, με περισσότερη λεπτομέρεια και γενικώς πιο επιβλητικό στον χώρο.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων το ζευγάρι της Nagra έδειξε να έχει πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής του όγκου και του παλμού, χωρίς την παραμικρή τάση υπερβολής σε θέματα ελέγχου. Έργα με σοβαρό περιεχόμενο σε χαμηλές συχνότητας ακούστηκαν πλήρη, ζωντανά και παρόντα στον χώρο και ο MSA δεν συνάντησε προβλήματα με τις διορθώσεις που επιβάλλει η ψηφιακή ισοστάθμιση (παρά μόνον σε αρκετά υψηλές στάθμες, κάτι το αναμενόμενο). Η μεσαία και ανώτερη περιοχή των χαμηλών, αποδόθηκε με πολύ καλή ισορροπία και λεπτομέρεια. Οι ενισχυτές περνούν με χαρακτηριστική άνεση τα ιδιαίτερα στοιχεία της κάθε μείξης, διατηρούν την κλίμακα των μεγεθών και ακούστηκαν γρήγοροι και πλήρεις σε σώμα. Το αποτέλεσμα είναι ρυθμικά μέρη που μπορούν να σε συνεπάρουν, να σε κάνουν να ζητήσεις το κάτι παραπάνω από πλευράς στάθμης και ταυτοχρόνως να σε κάνουν να αναρωτιέσαι πόσο μεγαλύτερες δυνατότητες θα έχει ο ενισχυτής όταν χρησιμοποιηθεί γεφυρωμένος.

Μια από τις δυνατότερες πλευρές των ενισχυτών είναι ο τρόπος που αποδίδεται η μεσαία περιοχή. Με τους Melody/MSA να αντικαθιστούν τους ενισχυτές αναφοράς το σύστημα κέρδισε σημαντικά τόσο δυνατότητες παράθεσης λεπτομερειών όσο και σε διαφάνεια και δύναμη περιγραφής των οργάνων της περιοχής και των φωνών και στο κομμάτι αυτό, οι Nagra είναι, ασφαλώς, από τους καλύτερους ενισχυτές που έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια. Το χαρακτηριστικό αυτό (της απόδοσης της μεσαίας περιοχής) συνδυαζόμενο με τις πολύ καλές δυνατότητες σε θέματα στερεοφωνικής εικόνας, οι οποίες -πιθανότατα- έχουν τις ρίζες τους στην εξαιρετική ομοιότητα των καναλιών και το καλό τράκινγκ του ρυθμιστικού στάθμης, έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκεται ο ακροατής απέναντι από μια ανάγλυφη σκηνή, με πολύ καλό αέρα και σαφή τοποθέτηση των σημειακών πηγών, πολύ καλή κίνηση των οργανικών ομάδων και ανάλογης ποιότητας αίσθηση του βάθους και της προοπτικής. Με δεδομένη μια καλή ηχογράφηση, ο ρεαλισμός που μπορεί να προσφέρει το συγκεκριμένο ζευγάρι κινείται σε κορυφαία επίπεδα και η αίσθηση ότι βρίσκεσαι πολύ κοντά στις προθέσεις του μηχανικού ήχου σε ότι αφορά την ακουστική ατμόσφαιρα που έχει σχεδιάσει είναι κάτι παραπάνω από σαφής.
Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων είναι, ίσως, η πιο χαρακτηριστική του ζεύγους. Εδώ, η έκταση και ο αρμονικός πλούτος δημιουργούν μια εντύπωση πληρότητας που συμβαδίζει με την συμπεριφορά του συνδυασμού Melody/MSA στο υπόλοιπο φάσμα αλλά αυτή είναι μια μόνο πλευρά της ταυτότητάς τους. Όσο η εμπειρία με τους ενισχυτές μεγαλώνει ανακαλύπτεις μια ευγενική, ήπια συμπεριφορά στην συγκεκριμένη περιοχή, η οποία βασίζεται στην πολύ καλή απόδοση του σώματος και της απόσβεσης των οργάνων της περιοχής (μικρά πνευστά, βιμπράφωνο, κρουστά) και μια υποψία ενός πιο “στρογγυλού” χαρακτήρα σε ήχους με έντονα μεταβατικά μέρη όπως οι ανώτερες νότες του πιάνου. Δεν αποκλείεται, η συμπεριφορά αυτή να μπορεί να αποδοθεί στα χαρακτηριστικά των ημιαγωγών ισχύος που χρησιμοποιούνται αλλά αυτό δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς με βεβαιότητα. Αυτό που είναι βέβαιον είναι ότι οι Nagra ακούστηκαν εξαιρετικά ζωντανοί, φωτεινοί και ευχάριστοι, συμπεριφορά που είναι καθοριστική στο να κερδίσουν την εκτίμηση του ακροατή ο οποίος δεν αναζητά μονοδιάστατα την απόλυτη ακρίβεια και τίποτε πέρα από αυτήν.

Τελικώς...

... δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε απέναντι από ένα ζευγάρι προ/τελικού με ιδιαίτερα και ως εκ τούτου ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Με πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και ιδιαίτερα προσεγμένο ήχο, οι Melody/MSA αναδείχθηκαν σε ένα εργαλείο σχεδιασμένο να προσφέρει ακουστική απόλαυση. H πολύχρονη εμπειρία της Nagra γίνεται εμφανής από την σχεδιαστική προσέγγιση, αλλά αυτό που θαυμάζει κανείς στους επιγόνους του Stefan Kudelski είναι η τόλμη να διαφοροποιηθούν από τα pro- θέσφατα και να προσεγγίσουν τους audiophiles χρησιμοποιώντας -ακριβώς- audiophile κριτήρια. Σαφώς δεν είναι ένα σύστημα για τον καθένα αλλά, δεν το κρύβουμε, μας εντυπωσίασε και με το παραπάνω!