Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 30/04/2013

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΗΧΕΙΟ

Neat Acoustics Ultimatum XLS

Neat Acoustics Ultimatum XLS

Η αλήθεια είναι πως η Βρετανική βιομηχανία audio την κατέχει την τέχνη... Το XLS σε κερδίζει αμέσως με την προσεγμένη στις λεπτομέρειες αισθητική του η οποία καθορίζεται από την χαρακτηριστική διχρωμία της καμπίνας (οι δύο μπάφλες είναι σε μαύρο χρώμα) και τις εσοχές, γύρω από τις μονάδες του ηχείου και στις κατακόρυφες ακμές, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των γωνιών που σχηματίζονται εκεί και ίσως επηρεάζουν την ακτινοβολία του ηχείου.
Την συνολικά πολύ θετική εικόνα συμπληρώνουν οι ποιοτικοί ακροδέκτες σύνδεσης με τον ενισχυτή οι οποίοι υποστηρίζουν διπλοκαλωδίωση. Άξιο προσοχής σημείο, εδώ, οι σχετικοί βραχυκυκλωτήρες με την ευφάνταστη σχεδίαση (που διευκολύνει την τοποθέτηση και το σφίξιμό τους). Κρίμα που για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ηχείου δεν φαίνονται...

Φωτογραφία

To Ultimatum XLS είναι ένα μικρό σε διαστάσεις ηχείο το οποίο χάρις στον ισοβαρικό θάλαμο που χρησιμοποιεί κρύβει σημαντικές δυνατότητες στις χαμηλές συχνότητες. Η αισθητική του και η ποιότητα κατασκευής είναι, επίσης, ιδιαίτερα προσεγμένες.

Φωτογραφία

Οι υψηλές συχνότητες αποδίδονται από ένα τουίτερ μαλακού θόλου από το υλικό Sonomex. Δώστε σημασία στο ηχοαπορροφητικό υλικό που χρησιμοποιείται γύρω από το θόλο και στη διαμόρφωση της μπάφλας γύρω από το τουίτερ.

Το XLS είναι μια σχεδίαση δύο δρόμων, δύο μεγαφώνων με τις υψηλές συχνότητες να αποδίδονται από ένα τουίτερ μαλακού θόλου 26 χιλιοστών από Sonomex και ένα μιντ/γούφερ με κώνο 168 χιλιοστών το οποίο η εταιρία ονομάζει NeatUnit. Όπως και στα περισσότερα ηχεία της, έτσι και στην περίπτωση του XLS οι μονάδες είναι custom, ειδικά κατασκευασμένες με βάση τις προδιαγραφές της Neat. H εταιρία δεν δίνει πολλές λεπτομέρειες για το φίλτρο που οδηγεί τα μεγάφωνα (για την ακρίβεια, δεν δίνει καμία λεπτομέρεια) επομένως δεν μπορούν να ειπωθούν πολλά πράγματα. Τα σημεία, ωστόσο, που κάνουν το XLS διαφορετικό είναι δύο: Πρώτον, η ύπαρξη ισοβαρικού θαλάμου (και ενός ακόμη, πανομοιότυπου, γούφερ στο εσωτερικό της καμπίνας) και, δεύτερον, δύο τουίτερ ribbon, 25 χιλιοστών τοποθετημένα στο επάνω μέρος του ηχείου, τα οποία εκπέμπουν σε γωνία 90 μοιρών σε σχέση με τα βασικά μεγάφωνα και χαρακτηρίζονται ως super τουίτερ. Αυτά, αξίζει να τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Καταρχήν, σε ο,τι αφορά τον ισοβαρικό θάλαμο τα πράγματα είναι λίγο-πολύ γνωστά (από τις αρχές της δεκαετίας του 60, οπότε και Harry Olson περιέγραψε την μέθοδο αλλά και από το 1977 οπότε και ο Ivor Tiefenbrun διεκδίκησε το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας): Οι δύο μονάδες λειτουργούν σε φάση και ο μικρός όγκος αέρα που βρίσκεται μεταξύ τους διατηρεί (περίπου) σταθερή πίεση. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε ένα σύστημα χαμηλών συχνοτήτων με επιδόσεις που αντιστοιχούν σε αυτές ενός συστήματος με μια από τις δύο μονάδες αλλά με διπλάσιο όγκο καμπίνας, ενώ ταυτόχρονα το γούφερ που ακτινοβολεί στον χώρο (αυτό που φαίνεται δηλαδή) λειτουργεί κάτω από ιδανικές, θεωρητικώς, συνθήκες καθώς η πίεση που βλέπει το πίσω μέρος του διαφράγματός του δεν μεταβάλλεται. Εντελώς περιέργως, η Neat δεν δίνει την απόκριση συχνότητας του ηχείου αλλά -όπως θα δούμε- αυτή είναι εντυπωσιακή χαμηλά, με βάση τις διαστάσεις του. Σε αντίθεση με αυτό που συχνά πιστεύεται, ο ισοβαρικός θάλαμος δεν είναι μέθοδος φόρτισης. Ο σχεδιαστής μπορεί να επιλέξει την μέθοδο που επιθυμεί και να την εφαρμόσει στο δεύτερο από τα δύο μεγάφωνα. Στην περίπτωση του XLS η φόρτιση είναι bass reflex με την οπή εκτόνωσης στην πίσω πλευρά.

Φωτογραφία

Οι μεσαίες/χαμηλές συχνότητες έχουν ανατεθεί σε δύο μονάδες 168 χιλιοστών (η μια βρίσκεται στο εσωτερικό του ηχείου).

Φωτογραφία

Το XLS χρησιμοποιεί δύο σούπερ τουίτερ ribbon τοποθετημένα στην επάνω επιφάνεια της καμπίνας για να δημιουργήσει ένα περισσότερο σύνθετο πεδίο αντήχησης. Οι ακροάσεις έδειξαν ότι η ιδέα δουλεύει καλά.

Τα δύο τουίτερ στην επάνω επιφάνεια του ηχείου φαίνεται να λειτουργούν πάνω από τα 5kHz αλλά εκπέμπουν προς την οροφή του χώρου ακρόασης. Αυτό σημαίνει ότι η πρόθεση της Neat δεν ήταν να συμπληρώσει την απόκριση του XLS ψηλά με έναν ακόμη δρόμο αλλά να δημιουργήσει μια πηγή ανακλώμενου ήχου στην περιοχή αυτή. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να αξιολογηθεί κατά περίπτωση αν και η εμπειρία έχει δείξει ότι, πράγματι, τέτοιες προσεγγίσεις σωστά υλοποιημένες έχουν να προσφέρουν θετικά στοιχεία στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα.

Φωτογραφία

Η φόρτιση της καμπίνας γίνεται με οπή bass reflex, η οποία βρίσκεται στο πίσω μέρος.

Φωτογραφία

Πόσο design σηκώνει ένας βραχυκυκλωτήρας; Η απάντηση είναι “πολύ”! Χαίρεσαι να τους χρησιμοποιείς και να τους βλέπεις...